Muzykuj.com Forum
problem z Cubase - Wersja do druku

+- Muzykuj.com Forum (https://forum.muzykuj.com)
+-- Dział: Syntezatory (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=23)
+--- Dział: YAMAHA (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Dział: MODX (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=284)
+---- Wątek: problem z Cubase (/showthread.php?tid=2236)



problem z Cubase - jarema - 28.12.2018

Witam
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem modx6 ,niestety z niewielkim doświadczeniem w obsłudze tego typu urządzeń .


Sam instrument jest naprawdę niezły,<nawet dla dwupalczastych> ,niestety nie daje sobie rady z połączeniem go z Cubase.


Mam dograne upgred,y do cub. i do yamaha ale wciąż jest problem z komunikacją /brak dźwięku lub dźwięk tylko fortepianu.

wygląda to na brak lub zły wybór sterownika , ewentualnie konfiguracji.

Co ciekawe mam również ableton lite ,i tam co prawda w formie sampli ale program odnalazł sprzęt.


Proszę o podpowiedz jak to cholerstwo uruchomić.


Pozdrawiam


RE: problem z Cubase - bestspec - 28.12.2018

W Cubase wchodzisz w menu Studio i dalej wybierasz w nim Studio Setup. W oknie które wyskoczy po lewej stronie wybierasz VST Audio System i następnie po prawo u góry w pozycji ASIO driver wybierasz sterownik Yamaha Steinberg ASIO USB. Powinno pomóc.


RE: problem z Cubase - jarema - 31.12.2018

Dzięki
VST mam tak ustawione ,wejścia wyjścia również ,pokazuje połączenie w obie strony i wyświetla nazwę dźwięku a dźwięku niet.

Tak jak pisałem wcześniej w ableton działa co prawda zapis jest w postaci sampla ale jest.

Wgrywałem upgred dla cubase może to jest problem.


RE: problem z Cubase - bestspec - 02.01.2019

W cubase w menu File wybierz Import i dalej Audio File i wgraj dowolne np mp3. Jak załaduje sie to włącz Play i jeśli będziesz słyszał to mp3 w słuchawkach podłączonych do Modx to znaczy że sterownik audio masz dobrze skonfigurowany a twój problem to najprawdopodobniej konfiguracja MIDI. Daj znać jak poszło i jak z audio będzie ok to przejdziemy do Midi.


RE: problem z Cubase - jarema - 05.01.2019

Witaj
Wielkie dzięki za pomoc
Wgrałem scieżke i słychać to w modx -słuchawki

Nadal nic na wyjściu z komputera.


RE: problem z Cubase - bestspec - 05.01.2019

I tak dokładnie ma być. Yamaha pełni funkcję karty dźwiękowej dla twojego komputera. Czy taka sytuacja ci nie odpowiada?

Jeśli masz w komputerze jakąś profesjonalną studyjną kartę dźwiękową (o lepszych parametrach niż Yamaha) to można zmienić konfigurację ale to musi być na prawdę dobra i szybka karta dźwiękowa.
Masz jakieś nagłośnienie podłączone do komputera itp.

Jak byś bardziej szczegółowo opisał soją konfigurację sprzętową i oczekiwania/efekt jaki chcesz uzyskać to było by łatwiej pomóc.


RE: problem z Cubase - jarema - 06.01.2019

Odpowiada wręcz idealnie
Kłopot był w tym że ja *stary osioł* nie pomyślałem że w modx jest interface i sygnał będzie wychodził nie z komputera a z instrumentu więc działa teraz idealnie.
Zostało tylko kilka lat nauki obsługi Cubase i będzie ok.
Jeśli chodzi o sprzęt to kompletna *amatorka*
Komputer z i5 ,bez zewnętrznej karty stąd też decyzja o kupnie tego rodzaju urządzenia plus stara integra onkyo z czwórką całkiem dobrze brzmiących kolumienek.
Wiem że powinno wyglądać to nieco inaczej ale nadszarpnąłem budżet zakupem modx na tyle mocno ,że monitory muszą poczekać.
Preferencje muzyczno- dzwiękowe Klaus Schulze i koledzy oraz tamta niesłusznie miniona muzycznie epoka.
A tak zupełnie poważnie
Wczesniej korzystałem z keylab Arturii 1 do 3 z innym komputerem i chciałem zapytać czy da się dodatkowo wpuścić sygnał z tych urządzeń do Yamahy

Dzięki za podpowiedzi i odpowiedzi

Pozdrawiam


RE: problem z Cubase - Rychubil - 06.01.2019

(06.01.2019, 20:53)jarema napisał(a): Preferencje muzyczno- dzwiękowe Klaus Schulze i koledzy oraz tamta niesłusznie miniona muzycznie epoka.

Piękna epoka i piękne myśli muzyczne. Znajdziesz tu kilku wyznawców tej epoki Smile


RE: problem z Cubase - jarema - 15.02.2019

Mam nadzieje że jeszcze nas kilkoro zostało
Dzięki


RE: problem z Cubase - jarema - 12.09.2019

Witam Serdecznie
Proszę o pomoc przy Cubase.

Uzywam MODX w połączeniu z Cuase 9,5 AI ,od pewnego czasu jest problem z plikami Wave.
Cubase wykonuje export ,jest zawartość pliku ale bez dźwięku.
Wgrywałem upgrade od Steinberg , przeinstalowałem ponownie Cubase ,ale nic to nie dało.

Proszę o podpowiedz co ewentualnie z tym zrobić

Pozdrawiam
Jarema


RE: problem z Cubase - jarema - 13.09.2019

Dzięki za odzew
Dzieje się tak od początku ,teraz dopiero sprawdziłem że poprzednie projekty były robione na Ableton.
Yamaha jest połączona bezpośrednio z komputerem przez USB ,nie mam zewnętrznego interfesju.
Sygnał na zewnątrz idzie z Yamahy do wzmacniacza w komputerze ustawione wyjście liniowe MODX.
Materiał jest nagrany ,odtwarza się w cubase ,lokatory są zaznaczone.
Cuase exportuje to do Wave ,powstaje plik który ma zawartość np. 60MB. Media player odtwarza to podając realny czas trwania utworu, ale nie ma dźwięku.


RE: problem z Cubase - Mike - 05.06.2020

Niedawno zaktualizowalem cubase z wersji 9.5 do 10.5. Po uruchomieniu 10.5 mam nieostre czcionki, nie da sie pracowac. W wersji 9.5 takich problemow nie bylo. Spotkaliscie sie z czyms takim?


RE: problem z Cubase - Mike - 05.06.2020

Problem rozwiązany.

https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-us/articles/360001589520-Cubase-10-HiDPI-support-on-Windows-10