Muzykuj.com Forum
NAMM 2026 - Wersja do druku

+- Muzykuj.com Forum (https://forum.muzykuj.com)
+-- Dział: Aktualności (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=255)
+--- Dział: Newsy (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=256)
+--- Wątek: NAMM 2026 (/showthread.php?tid=4145)

NAMM 2026 - bestspec - 10.01.2026

Niedługo kolejne NAMM. Miejmy nadzieje że coś się ruszy i będzie sporo nowych produktów. Ja oczywiście czekam na te z klawiaturą lub moduły brzmieniowe Wink
Może w końcu Korg zaprezentuje nowa stację robocza, która zastąpi archaicznie starego sprzętowo Kronosa?

Ciekawie zapowiada się Yamaha na której stronie prawie w każdej kategorii zapowiadają nowe produkty:
New Gear at NAMM - Yamaha USA

RE: NAMM 2026 - garit - 10.01.2026

No i jest wyczekiwany wątek. Oj czekamy czekamy i będzie oglądane.
Gdyby Korg tak szybko po Kronosie pokazał nowego flagowca to bym się zdziwił.
Stawiam, że Nord pokaże Electro 7.
A Yamaha to nie wiem, mówią że coś białego Smile ??

RE: NAMM 2026 - pawelsz - 10.01.2026

Nord Electro 7 wypada, żeby już wyszedł. Z suwakami od głośności sekcji, diodami LED przy fizycznych drawbarach. Czy podwoją każdą sekcję jak w piano i stage? Wtedy mniej ludzi kupi stage. Chyba, że tego się nie boją, bo i tak dalej nie będzie pitch bendera ani modulacji Big Grin

Yamaha coś białego? Czyżby Montage M WH ? Dość przewidywalnie.

Viscount szykuje opcjonalny dolny manuał do Legend One na wzór Crumara do Mojo 61.

RE: NAMM 2026 - Valtari - 10.01.2026

Ja jakoś nie spodziewam się cudów po tych targach. W ostatnich latach widzę że często nowości są pokazywane bez okazji w postaci targów. No ale chętnie bym zobaczył Nord Wawe 3, Kurzweil K2076, K2776, coś co zastąpi Korga Krome. Co do nowego Kronosa, to prędzej w Polsce wybudują elektrownie jądrową Smile

RE: NAMM 2026 - Valtari - 15.01.2026

Nowe budżetowe keyboardy Yamahy. Psr e 483 i 583

https://youtu.be/Q8JA0WDj6Vw?si=vBfr4AXzjXXPYbsl

RE: NAMM 2026 - pawelsz - 16.01.2026

I jest Electro 7, trochę rewolucja, trochę nie:

https://www.nordkeyboards.com/products/nord-electro-7/

Nowości, które zauważyłem:
- wszystkie modele z fizycznymi drawbarami, także HP i to z LEDami co ważne!
- już nie Fatar tylko klawiatura Kawai, podejrzewam, że coś typu ES120/KDP120 czyli fajna do lekkiego instrumentu
- syntezator analog i FM oprócz sekcji sampli (!), jest filtr low-pass i cutoff!!! Big Grin
- kolorowy wyświetlacz

Co jest po staremu:
- konsekwentnie brak pitch bend i modulacji
- strefy pojedyncze, nie zdublowane jak Stage, Piano czy Grand
- tradycyjne potencjometry od głośności zamiast suwaków, bo enkoderów obrotowych już chyba nie stosują (a to chyba najlepsze rozwiązanie, bo nigdy nie są "w złym miejscu")

Z ceną wyskoczą pewnie w okolice 10k albo nawet ponad wersja HP, ale czuję, że nie każdy potrzebuje stage'a, a tutaj znajdzie to co najważniejsze.
Ogólnie zauważam wielką unifikację między poszczególnymi modelami Nord - co do wyglądu panelu - ułożenie sekcji efektów, itd.
Nie widzę informacji o ilości pamięci, czy w sekcji piano jest 1 GB po staremu czy więcej, a w samplach 512 MB czy więcej.
Tak czy inaczej, czuję, ze wersja HP będzie hitem!

EDIT: jest modulacja pod przyciskiem

RE: NAMM 2026 - bestspec - 16.01.2026

(16.01.2026, 14:32)pawelsz napisał(a): EDIT: jest modulacja pod przyciskiem

Jeśli przycisk "Synth Vibrato" ma zastąpić "Modulację" to naprawdę żenujące rozwiązanie. Nawet najstarsze syntezatory, które nie miały jeszcze rozbudowanej matrycy modulacji, a do kontrolera modulacji było na stałe zaszyte tylko działanie LFO, to ten efekt który można było wtedy nazywać Vibratem przynajmniej był regulowany co do intensywności w zależności od wychylenia kontrolera modulacji. A tu przycisk czyli On/Off (ale za to w opisie wypas: "Synth Vibrato button for real time control" Wink).
A żeby człowiekowi żałować Pitch Bendera to już zupełnie nie rozumie zwłaszcza jak się rozbudowuje sekcję syntezatora, bo jak by w Electro były tylko barwy organowe oraz pianina akustyczne i elektryczne, to bym jeszcze był z stanie to zrozumieć że nie ma Pitch Bend.
Przecież różnica między Electro i Stage i tak jest wyraźna więc nie zanosi sie na kanibalizm produktu więc kontrolery modulacji i pitch Band na prawdę mogli by dodać Wink
Widać chcą się wyróżniać nie tylko kolorem ale już nie będę przytaczał czym jeszcze Wink

RE: NAMM 2026 - bestspec - 16.01.2026

Jest też nowy Viscount Legend 70s MKII (Modularne Stage Piano) do którego względem wersji MKI mamy do dyspozycji nowe dwa moduły
Mamy teraz możliwość dodania modułu syntezatora FM ktory jest kompatybilny z oryginalnymi barwmi z Yamahy seri DX oraz nowy przeprojektowany moduł Pianina akustycznego o podwojonej pojemności sampli 2 GB.
Nawiązując do opisywanego wyżej Nord Electro 7 Viscount Legend 70s MKII posiada zarówno kontroler modulacji jak i pitch bend Wink

https://synthanatomy.com/2026/01/viscount-legend-70s-mkii-modular-stage-keyboard.html

RE: NAMM 2026 - bestspec - 19.01.2026

Jak na razie to najciekawszym dla mnie produktem na NAMM 2026 może się okazać Leviasynth firmy ASM jeśli plotka o Leviasynth okaże się prawdą.
ASM ma już na koncie bardzo dobry syntezator Hydrasynth.
Zarejestrowali znak towarowy dla nazwy Leviasynth więc wcześniej czy później cos sie pod tą nazwą od nich pokaże. Fajnie jak by to było już na najbliższym NAMM

Więcej tu: https://synthanatomy.com/2026/01/leviasynth-new-synthesizer-in-the-making-from-the-asm-hydrasynth-makers.html

RE: NAMM 2026 - bestspec - 19.01.2026

Plotka stała się rzeczywistościąWink

https://forum.muzykuj.com/showthread.php?tid=4148

RE: NAMM 2026 - pawelsz - 20.01.2026

(16.01.2026, 22:36)bestspec napisał(a):

Jeśli przycisk "Synth Vibrato" ma zastąpić "Modulację" to naprawdę żenujące rozwiązanie. Nawet najstarsze syntezatory, które nie miały jeszcze rozbudowanej matrycy modulacji, a do kontrolera modulacji było na stałe zaszyte tylko działanie LFO, to ten efekt który można było wtedy nazywać Vibratem przynajmniej był regulowany co do intensywności w zależności od wychylenia kontrolera modulacji. A tu przycisk czyli On/Off (ale za to w opisie wypas: "Synth Vibrato button for real time control" Wink).
A żeby człowiekowi żałować Pitch Bendera to już zupełnie nie rozumie zwłaszcza jak się rozbudowuje sekcję syntezatora, bo jak by w Electro były tylko barwy organowe oraz pianina akustyczne i elektryczne, to bym jeszcze był z stanie to zrozumieć że nie ma Pitch Bend.
Przecież różnica między Electro i Stage i tak jest wyraźna więc nie zanosi sie na kanibalizm produktu więc kontrolery modulacji i pitch Band na prawdę mogli by dodać Wink
Widać chcą się wyróżniać nie tylko kolorem ale już nie będę przytaczał czym jeszcze Wink

Nieaktualne!!!  Exclamation Exclamation Exclamation

https://www.nordkeyboards.com/news/we-hear-you/

P.S. i to dokładnie tuż po tym jak skusiłem się spróbować 6D twierdząc, że skoro Electro 7 to dalej tylko Electro i nic się już w tym temacie przełomowego nie wydarzy, a samego modułu brzmieniowego nie doczekam się nigdy skoro tyle klawiatur produkują Big Grin ale jestem dobrej myśli, są tacy co do dziś tłuką Electro 2/3/4 i uwielbiają je za ich prostotę.

RE: NAMM 2026 - bestspec - 20.01.2026

(20.01.2026, 19:56).pawelsz napisał(a):

P.S. i to dokładnie tuż po tym jak skusiłem się spróbować 6D twierdząc, że skoro Electro 7 to dalej tylko Electro i nic się już w tym temacie przełomowego nie wydarzy, a samego modułu brzmieniowego nie doczekam się nigdy skoro tyle klawiatur produkują Big Grin ale jestem dobrej myśli, są tacy co do dziś tłuką Electro 2/3/4 i uwielbiają je za ich prostotę.

Skoro napisali "We hear you" to widać czytają też nasze forum Big Grin
No cóż, nic tylko pogratulować, że po morzu krytyki za brak koła modulacji i pitch bend w Electro 7 (na co ludzie już narzekali w poprzednich wersjach Elektro) postanowili dodać koło modulacji i pitch bend do wersji 73 i HP. Czemu tylko nie uwzględnili tego w wersji 61 klawiszy tego nadal nie rozumie. Patrząc na zdjęcia Stage i wersji 73 i HP Electro 7 i jak daleko jest odsunięty zestaw koła modulacji i pitch bend od reszty kontrolerów po prawej stronie to wnioskuję że mają to zintegrowane na dość dużej płycie PCB i być może nie mieści się to im w wersji obudowy dla wersji Electro 7 z 61 klawiszami. Może przeróbka tego przerasta ich finansowo (innego wytłumaczenia nie widzę).

Studiologic Numa X Piano GT SE ma się pojawić na NAMM.
Nowa udoskonalona wersja zyskała nowy lakier, zwiększono pamięć na sample do 4 GB (wcześniejszy model miał 2 GB) i dodano silnik syntezy typu Virtual Analog. Rośnie więc konkurencja dla Nord i Rolanda czy Yamahy w tego typu instrumentach.
Ulepszono modelowanie fizyczne dla sekcji akustycznych pianin oraz ulepszono również modelowanie pianin elektrycznych dodając do tego nowe symulacje wzmacniaczy i nowe efekty.

https://www.studiologic-music.com/products/numa_x_piano_gtse/

Nowe AKAI MPC XL wyszło ze świata plotki do realu ibędzie prezentowane na NAMM.
To obecnie najbardziej zaawansowane samodzielne (standalone) tego typu narzędzie łączące w sobie interfejs audio, zaawansowany DAW z dobrostanem odziedziczonym po pierwszych seriach MPC oraz wirtualne instrumenty i efekty VST oraz sampler.
To całkowicie samodzielne studio "wszystko w jednym" w którym wszystko zrobimy bez podłączenia do komputera i świetnie sprawdzi się nie tylko jako mobilne studio/groovebox/syntezator ale też sprawdzi się do występów na żywo.
Przypomnę że AKAI pogłębiło już jakiś czas temu współpracę z Native Instruments i kilka bibliotek dostępnych dotąd dla Kontakt jest już dostępnych w wersji dla AKAI MPC i ilość tych dostępnych bibliotek będzie wzrastać.

Przy tak mnogiej liczbie nowości/opcji odsyłam do strony producenta.

https://www.akaipro.com/mpc-xl/

EDIT: AKAI zapowiedziało również wprowadzenie współpracy z firmą Spitfire Audio ale nie ma jeszcze detali jakie produkty tej firmy zawitają do MPC

https://www.akaipro.com/spitfire-audio/

RE: NAMM 2026 - bestspec - 21.01.2026

Roland zapowiedział zaprezentowanie na NAMM swojego Zenology GX jako samodzielna aplikacja na iPad. Na początku ma być udostępniony za darmo na próbę, a po okresie próbnym można będzie wykupić dożywotnia licencję lub korzystać z niego w ramach subskrypcji Roland Cloud jeśli ktoś posada taka subskrypcję.
To dobra wiadomość, bo wirtualne instrumenty na iPad są dużo tańsze od ich odpowiedników na PC/Mac oraz na PC/Mac Zenolgy GX jest dostępny tylko jako zintegrowana część syntezatora Galaxias, który jest dostępny tylko w ramach najdroższej subskrypcji Roland Cloud Ultimate, która jest bardzo droga (199$/miesiąc + VAT) a na iPad Zenolgy GX będzie dostępny jako samodzielny instrument.

Można już się zarejestrować aby otrzymać dostęp do darmowej wersji próbnej która będzie pełnowartościowa i będzie miała odblokowane wszystkie funkcje:

https://lp.roland.com/zenology-gx-for-ipad?_ga=2.99735646.1775870125.1768958717-83302075.1719269270

Ja już się zapisałem Wink

Myślę że warto mieć taki instrument z pełnym Zen-Core i takich parametrach Smile
(informacje ze strony Roland odnośnie Zenology GX):

ZENOLOGY GX, płynnie zintegrowany z GALAXIAS, oferuje ponad 11.000 definiujących gatunek brzmień Roland w jednym potężnym instrumencie. 
Możesz utworzyć maksymalnie cztery warstwy z definiowalnymi zakresami klawiszy, zaawansowanymi elementami sterowania makrami, efektami dla każdej warstwy i kreatywnymi narzędziami, takimi jak ARPS i CHORDS. 
Przeglądaj bogatą kolekcję presetów lub twórz własne, korzystając z 23 autentycznych modeli oscylatorów i filtrów, ponad 7000 przebiegów PCM, 11 kształtów LFO — w tym wszechstronnego Step LFO do rytmicznych ruchów — oraz ponad 90 efektów. 
Od studia po scenę — ZENOLOGY GX daje Ci nieograniczony potencjał brzmienia.
  • Silnik Systemu Syntezy ZEN-Core wbudowany w GALAXIAS
  • Ponad 11.000 profesjonalnie opracowanych dźwięków dla każdego gatunku
  • Zaawansowana przeglądarka dźwięków do eksploracji i odkryć
  • Potężna architektura syntezatora łączy cztery warstwy zaawansowanych wirtualnych przebiegów analogowych i PCM
  • Ogromna biblioteka PCM zawierająca ponad 7000 waveform
  • Cztery oscylatory z dziewięcioma wirtualnymi przebiegami analogowymi, Supersaw, noise, PCM i PCM SYNC
  • Dziesięć typów filtrów, w tym JUPITER i inne kultowe modele
  • Jedenaście kształtów LFO, w tym zsynchronizowane z tempem Step LFO z 37 krzywymi na krok
  • Ponad 90 efektów Rolanda, w tym nieskazitelne pogłosy, chorusy JUNO-106 i CE-1, SDD-320 Dimension D i DJ-FX Looper
  • Eksportuj dźwięki z ZENOLOGY GX do ZENOLOGY Pro i instrumentami ZEN-Core, takimi jak FANTOM, JUPITER-X, JUNO-X, RD-88, MC-101, MC-707 i innymi

RE: NAMM 2026 - garit - 21.01.2026

(20.01.2026, 19:56)pawelsz napisał(a):

I jak tam spróbowanie 6D? Podpasował? To jest ta klawiatura waterfall, jak oceniasz?
Ja tak czekałem właśnie na 7, ale 61. A teraz się okazuje, że ta krótka nie będzie miała PB ani ModWheel. Zawsze pod górkę Smile

A nie wydaje Wam się, że to taki chwyt marketingowy był?
Ja myśłałem najpierw, że oni zrobili od początku z PB i ModWheel tylko to ukryli. Ale chyba wygląda na to, że nie bo na NAMM pokazaliby już full opcje.

RE: NAMM 2026 - pawelsz - 21.01.2026

(21.01.2026, 11:18)garit napisał(a): I jak tam spróbowanie 6D? Podpasował? To jest ta klawiatura waterfall, jak oceniasz?
Ja tak czekałem właśnie na 7, ale 61. A teraz się okazuje, że ta krótka nie będzie miała PB ani ModWheel. Zawsze pod górkę Smile

A nie wydaje Wam się, że to taki chwyt marketingowy był?
Ja myśłałem najpierw, że oni zrobili od początku z PB i ModWheel tylko to ukryli. Ale chyba wygląda na to, że nie bo na NAMM pokazaliby już full opcje.

Ej, spokojnie, świeża sprawa, jeszcze nie dojechał!!!  Big Grin Miałem kiedyś Hammonda XK-1c, tam też była klawiatura TP/8O, do organów wiadomo OK, do innych rzeczy już nie, chyba nawet po MIDI wrażenie pod palcami było dość dziwne, ale tamten instrument nie był przewidziany do współpracy z jakimikolwiek innymi brzmieniami oprócz barw organowych, więc nie musiał być skalibrowany dynamicznie pod piano czy e.piano. No i miał tylko 61 klawiszy, Nord będzie 6D 73. Prawdopodobnie wystarczyłby mi 5D 73, bo pamięci w sekcji Piano ma tyle samo co szóstka i z tego co czytałem nawet jest wierniejszy Hammondowo (z szóstki ponoć usunęli, to że drawbar 9 przestaje grać, jak się włączy percussion i coś jeszcze), ale jednak płynne przełączanie barw + trzy warstwy na raz zamiast dwóch są dla mnie bardziej istotne. Troszkę szkoda, że nie będzie LEDów przy drawbarach jak w siódemce czy Yamaszce YC, no ale cóż zrobić. Muszę pomacać własnoręcznie, inaczej się nie dowiem jak to się zachowuje. Na pewno trochę "sprężynka" będzie, ale jak moduł brzmieniowy będzie fajnie gadał, to może przeżyję...

Myślę, że gdyby pitch bend/mod wheel miały być w Electro 7 od początku, to trafiłyby także do 61. I przede wszystkim nie byłoby tego dziwnego przycisku od modulacji, bo po co. A teraz przycisk najpewniej zostanie, bo już zaprojektowane wszystko, a będą dorabiać jakoś dodatkowe kontrolery. Ciekawe jak to będzie wyglądać w środku. Teraz dorabiają tylko tam, gdzie jest miejsce w obudowie. W wersji 61 musieliby przesunąć cały panel w prawo i jeszcze obrócić napis "nord electro" o 90 stopni, bo już taki szeroki się zrobił panel. Panel Electro 7 już jest naprawdę mocno rozbudowany, to już zaczyna przypomina Stage'a, czyli "kokpit samolotu". W ogóle to ostatnio layout jeśli chodzi o efekty jest robiony "w poziomie", poprzednio było w "pionach". Porównajcie sobie zdjęcia Piano 5 vs 6, Grand 1 vs 2, Electro 6 vs 7... nawet Stage 3 vs Stage 4.

RE: NAMM 2026 - bestspec - 23.01.2026

Jest i nowość od Kurzweila czyli SP8.

https://kurzweil.com/2025/12/30/the-new-sp8-stage-keyboard/

Dodali silnik syntezy V.A.S.T więc teraz jest potężny syntezator na pokładzie (nie ma nic o wcześniejszej syntezie A.T.S.T. zastosowanej tylko w SP7 więc najwyraźniej zastąpiono to syntezą V.A.S.T. która ma o wiele większe możliwości).
Dodali emulacje organów KB3, Syntezę FM i jest wiele brzmień z K2700, K2088/61, PC4 i wiele innych.
Wszystkie nowe klawiatury Kurzweil staja się coraz bardziej podobne do siebie jeśli chodzi o możliwości syntezy i brzmienia i określił bym je jako "Forte podobne".

RE: NAMM 2026 - Valtari - 23.01.2026

Ciekawe ile tak jeszcze pociągną, sprzedając ciągle to samo pod innymi nazwami

RE: NAMM 2026 - bestspec - 23.01.2026

(23.01.2026, 22:08)Valtari napisał(a): Ciekawe ile tak jeszcze pociągną, sprzedając ciągle to samo pod innymi nazwami

Teraz pewnie przyjdzie kolej na Forte 2
W sumie to Forte oferuje najwięcej bo ma najwięcej GB z próbkami fabrycznymi, największą pamięć na sample użytkownika a w dziedzinie syntezy to samo co reszta jak PC4/K2700 itp.
Pewnie Forte 2 będzie miało to samo co Forte ale oprą to na nowszych i szybszych DSP które są we wszystkich nowych instrumentach PC4/K2700 itp.

RE: NAMM 2026 - bestspec - 24.01.2026

Takie przeczy też są na NAMM Wink

https://www.gearnews.com/groove-thing-tech/

Można na prawdę poczuć muzykę Wink

RE: NAMM 2026 - garit - 24.01.2026

No też to widziałem, niezłeSmile
Tu od 1'39", ale od 0'37" też ciekawie. Pytający był w szoku Smile

https://www.youtube.com/watch?v=R-e5dr8mrmU

RE: NAMM 2026 - pawelsz - 25.01.2026

(21.01.2026, 19:11)pawelsz napisał(a):
(21.01.2026, 11:18)garit napisał(a): I jak tam spróbowanie 6D? Podpasował? To jest ta klawiatura waterfall, jak oceniasz?

Ej, spokojnie, świeża sprawa, jeszcze nie dojechał!!!  Big Grin 
(...)
Muszę pomacać własnoręcznie, inaczej się nie dowiem jak to się zachowuje. Na pewno trochę "sprężynka" będzie, ale jak moduł brzmieniowy będzie fajnie gadał, to może przeżyję...

No to Nord Piano Library przekopane wzdłuż i wszerz. Okazuje się, że czasem barwa Medium bądź Large brzmi równiej i dzięki temu lepiej niż XL, choć są też takie barwy, które dopiero w rozmiarze XL pokazują się z najlepszej strony. Klawiatura jest dokładnie taka jak się spodziewałem, dość mocno sprężynowa, także ultra-komfortu nie ma, ale da się zagrać, pomaga KBD TOUCH, nie jest to zwykłe Soft/Medium/Hard, tutaj przydają się wszystkie ustawienia zależnie od danego brzmienia. Organy brzmią zupełnie inaczej niż w Yamasze YC, nie krzyczą tak "wyższymi" drawbarami. Ale Yamasze muszę przyznać, że wg mnie to nowe Leslie Studio z YC zjada Nordowe C2D 122 Leslie na śniadanie swoją przestrzennością.
Końcem końców myślę, że przyda mi się taki instrument i dobrze wypełni lukę między 88 a 61 ze swoimi 73 klawiszami, no i można sobie zestaw brzmień ułożyć wedle potrzeb, a nie wizji producenta. Teraz jeszcze na spokojnie ułożyć sobie sekcję sampli wg potrzeb i instrument gotowy.

W Electro 7 czuję, że trzeba się będzie więcej naklikać, żeby np. zmodyfikować efekt dla danej partii, nawet go włączyć/wyłączyć - trzeba przełączyć FX focus na odpowiednią partię - to tak jak w YC dla sekcji Keys A i Keys B panel jest wspólny i trzeba się przełączyć przyciskiem między A i B - czasem można się pomylić i kręcić nie w tym brzmieniu co się chciało. W Electro 6 jest jeszcze po staremu - wszystkie efekty na wierzchu, a przyciskiem przy każdym z nich decydujemy, na której partii go użyć. Prostsze i szybsze, choć oferuje mniej możliwości dostrojenia efektów.

Co do Kurzweila SP8, pierwsze co zwróciłem uwagę na błyszczący panel na górze i o zgrozo także w tyłu, tam gdzie się jackami celuje w gniazda Smile to nie jest dobry pomysł, jeśli instrument ma wyglądać dobrze przez długi czas. A specyfikacja wygląda jakby był zrobiony na bazie powiedzmy PC4SE, ale w obudowie przypominającej K20xx... wychodzi na to, że seria SP7 z A.T.S.T to raczej jednorazowy wybryk i wracają do V.A.S.T.

RE: NAMM 2026 - bestspec - 26.01.2026

(25.01.2026, 17:56)pawelsz napisał(a): W Electro 7 czuję, że trzeba się będzie więcej naklikać, żeby np. zmodyfikować efekt dla danej partii, nawet go włączyć/wyłączyć - trzeba przełączyć FX focus na odpowiednią partię - to tak jak w YC dla sekcji Keys A i Keys B panel jest wspólny i trzeba się przełączyć przyciskiem między A i B - czasem można się pomylić i kręcić nie w tym brzmieniu co się chciało. W Electro 6 jest jeszcze po staremu - wszystkie efekty na wierzchu, a przyciskiem przy każdym z nich decydujemy, na której partii go użyć. Prostsze i szybsze, choć oferuje mniej możliwości dostrojenia efektów.

Wiesz, im więcej dojdzie nowych możliwości tym więcej trzeba schować w menu. Jak by miało być wszystko na wierzchu to by powierzchni na obudowie zaczęło brakować i trzeba by ją powiększać na głębokość, a z drugiej strony jak będzie za dużo na wierzchu to też nie dobrze bo wszystko będzie nieczytelne i w brew pozorom będzie trudniej znaleźć (ogarnąć wzrokowo). Dlatego producenci muszą znajdować najlepszy kompromis (o ile taki istnieje) Wink

RE: NAMM 2026 - garit - 27.01.2026

Dzięki pawelsz za obszerny opis. No jest się nad czym zastanawiać.