![]() |
|
pianino dla dzecka do nauki - Wersja do druku +- Muzykuj.com Forum (https://forum.muzykuj.com) +-- Dział: Jaki wybrać instrument? (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=229) +--- Dział: Nie wiem, jaki instrument wybrać... (https://forum.muzykuj.com/forumdisplay.php?fid=230) +--- Wątek: pianino dla dzecka do nauki (/showthread.php?tid=913) |
pianino dla dzecka do nauki - Oliwia - 31.08.2015 Dzień dobry, zwracam się do znawców tematu z prośbą o poradę. Od września moja córka zaczyna naukę w Szkole Muzyczne I st. w klasie fortepianu. Szukamy instrumentu, który najlepiej się sprawdzi do ćwiczenia w domu. Z racji tego, że mieszkamy w bloku, a metraż też nie jest za duży raczej skłaniamy się ku zakupowi pianina cyfrowego. Sporo już poczytałam na rożnych forach o tych instrumentach, ale w dalszym ciągu ciężko mi wyrobić sobie jednoznaczne zdanie, ponieważ jest tyle różnorodnych opinii a i często są one sprzeczne ze sobą. Zainteresowało mnie pianino Casio PX-150, czy jest to instrument warty 2500zł, czy coś w tej cenie można kupić lepszego, oczywiście zależało by mi na nowym instrumencie. RE: pianino dla dzecka do nauki - Rychubil - 31.08.2015 Jest jeszcze Kawai ES100 i Roland F20 i F130 ale błagam, w przypadku zakupu pianina cyfrowego, niech dziecko jak najwięcej ćwiczy w szkole na akustycznym pianinie. Rozumiem, że sąsiedzi, hałas, strojenie, transport itd ale proszę pamiętać, tej klasy pianina cyfrowe to marne namiastki pianina akustycznego. Chodzi przede wszystkim o technikę gry i pracę ręki, choć kształcenie słuchu na pianinie cyfrowym dla dziecka to jak dla mnie porażka, no ale to już wasz wybór. RE: pianino dla dzecka do nauki - Qaroll - 31.08.2015 Pianino akustyczne jest droższe. Używane w przyzwoitym stanie swoje kosztuje, dodatkowo generuje stałe wydatki w ciągu roku. Gra na rozstrojonym akustyku ze zmęczoną klawiaturą nie należy do przyjemnych i potrafi szybko zniechęcić dziecko do nauki. Wiem, bo sam to przerabiałem. Pytanie: lepiej grać na cyfrówce, czy nie grać w ogóle? Jak dla mnie odpowiedź jest jasna. Co do klawiatur to polemizowałbym, czy te w starych Legnicach czy Calisiach (a raczej tylko to wchodzi w grę w tym budżecie) są lepsze od takiej w porządnej cyfrówce. W tej cenie, tzn. okolicach 2500zł to właśnie to co napisał rychubil, oprócz Rolanda F130 (kosztuje prawie 4000zł). PX-150 to dobre piano do nauki, przy czym musisz mieć świadomość, że wbudowane głośniki brzmią kiepsko. W droższym modelu tj. PX-350 nie jest dużo lepiej pod tym względem. Napisz dokładnie jaki masz budżet. RE: pianino dla dzecka do nauki - Rychubil - 31.08.2015 (31.08.2015, 10:10)Qaroll napisał(a): Co do klawiatur to polemizowałbym, czy te w starych Legnicach czy Calisiach (a raczej tylko to wchodzi w grę w tym budżecie) są lepsze od takiej w porządnej cyfrówce. Oczywiście, że lepiej grać na najtańszej cyfrówce niż w ogóle, tylko ile kosztuje ta "porządna cyfrówka", która nadal jest imitacją? Moje zdanie jest takie - Dziecko nie nauczy się właściwego słuchania i kontroli dźwięku, jeśli jego głównym instrumentem będzie cyfrówka ale oby było odwrotnie. RE: pianino dla dzecka do nauki - MINOR - 31.08.2015 Niewątpliwie najlepiej by było gdyby dziecko rozpoczęło edukację na instrumencie akustycznym, ale nie zawsze warunki na to pozwalają więc trzeba się ratować instrumentami cyfrowymi. Co do PX-150 jest to bardzo fajne piano, z dobrą klawiaturą i niezłym brzmieniem. Myślę, że w tej klasie instrumentów jest jednym z bardziej udanych egzemplarzy. Tutaj kolega wspomniał jeszcze Rolandzie F-20, który jest nieznacznie droższy od PX i też jestem zdania, że to bardzo przyjemny instrument. Jedyny mankament to to, że do F-20 nie podłączysz potrójnej listwy pedałowej jak to możesz zrobić w PX-150. ES-100 z całym oprzyrządowaniem trochę wychodzi poza budżet, bo samą klapę to kupisz do 2,5k, ale statyw z listwą to wydatek jeszcze ok. 1000 zł. RE: pianino dla dzecka do nauki - Qaroll - 31.08.2015 Jak się dobrze poszuka to będzie taniej. Nie rozumiem ludzi, którzy w dzisiejszych czasach kupując sprzęt za ~3k biorą go za cenę z półki, kiedy prawie każdy sprzedawca schodzi z ceny min. 10% a czasami dużo więcej, no ale wiadomo że trzeba zapytać, zagadać. RE: pianino dla dzecka do nauki - Oliwia - 31.08.2015 Maksymalnie mogę na ten cel przeznaczyć 3000 zł, już ze wszystkim, łącznie z transportem ![]() Oczywiście im taniej tym lepiej, ale na pewno nie dam rady już nic powyżej dorzucić. RE: pianino dla dzecka do nauki - Rychubil - 31.08.2015 Jeszcze taka propozycja: http://allegro.pl/pianino-cyfrowe-kawai-cl26r-lawa-tryton-krakow-i5123653283.html |