Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co zamiast Yamaha DGX-660?
17.06.2018, 12:15,
Co zamiast Yamaha DGX-660?
Czy możecie mi doradzić instrument dla nastolatki, która komponuje i śpiewa (oraz akompaniuje sobie oczywiście).
Myślałam o Yamaha DGX 660, ale może poradzicie jakieś godne alternatywy? Idealnie aby były tańsze niż droższe Smile
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich!

Odpowiedz
17.06.2018, 16:45,
RE: Co zamiast Yamaha DGX-660?
Tak bez żadnego przywitania, to nie bardzo. Confused

Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
Odpowiedz
17.06.2018, 18:49, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2018, 18:53 przez Dafik.)
Yamaha DGX 660 to bardzo dobry instrument. Poświęciłem mu trochę uwagi w sklepie.
Pomimo, że posiada akompaniamenty, fortepiany stoją na wysokim poziomie.
Bardzo przyzwoita klawiatura fortepianowa. Dobrze brzmiące nagłośnienie.
Pytanie czy chcecie w to inwestować.
Na pewno można kupić przyzwoity keyboard z miękką klawiaturą znacznie taniej.

PS. Powiedz przy najmniej Dzień dobry Smile

Roland HP 605, Yamaha P125
Odpowiedz
18.06.2018, 08:13,
Dzień dobry Smile

Taki miał być tytuł poprzedniego posta, ale na koniec go zmieniłam i nie wkleiłam tego do posta. Mea culpa!

Bardzo dziękuję za pierwszą odpowiedź.

Jeśli chodzi o instrument, to chciałabym aby łączył klasykę z rozrywką i dlatego szukam czegoś z klawiaturą ważoną. Ważne są też słuchawki, możliwość nagrywania śpiewu i rejestrowania samej gry. I tu zastanawiam się, czy można np wgrać mu gotowy podkład i nagrać na niego wokal.

Jeśli znacie inny instrument spełniający te warunki, to chętnie go pooglądam. Chciałabym kupić jako prezent za świetne świadectwo, także już na najbliższy piątek Smile

Odpowiedz
18.06.2018, 09:42, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.06.2018, 09:49 przez Rychubil.)
Słuchawki do pianina polecam raczej nisko-ohmowe wokółuszne lub nauszne. Słuchawki dokanałowe nie maja tak dobrej reprodukcji dynamicznego dźwięku instrumentu.
Do nagrywania wokalu z instrumentem znakomity jest zewnętrzny rejestrator dźwięku, który posiada wiele formatów zapisu dźwięku (od najniższej jakości mp3 64mbps do wav 24bit). Można nagrywać równocześnie lub ścieżka po ścieżce a obsługa jest nie skomplikowana i nie wymaga użycia komputera. Polecam taki sposób, gdyż sam korzystam z takiego urządzenia.
Co do wyboru instrumentu, to jednak polecam zabrać absolwenta do sklepu muzycznego i niech sam oceni czy konkretnie ten instrument mu pasuje i ewentualnie ogra i wybierze sobie inny.

Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
Odpowiedz
18.06.2018, 10:40,
Rzut oka na specyfikację Yamahy
https://pl.yamaha.com/pl/products/musica...oduct-tabs

Odtwarza pliki SMF więc można odtwarzać podkład utworu. Tylko trzeba skądś ten plik wziąć. Można zakupić.
Rejestruje 80 min audio.

Alternatywa : Korg Havian
https://www.korg.com/us/products/digital...page_1.php
Tego instrumentu pod palcami nie miałem.

Oczywiście najlepiej jeżeli jest możliwość przetestowania instrumentu przed zakupem.

Roland HP 605, Yamaha P125
Odpowiedz
18.06.2018, 11:17,
(18.06.2018, 10:40)Dafik napisał(a): Rzut oka na specyfikację Yamahy
https://pl.yamaha.com/pl/products/musica...oduct-tabs

Odtwarza pliki SMF więc można odtwarzać podkład utworu. Tylko trzeba skądś ten plik wziąć. Można zakupić.
Rejestruje 80 min audio.

Faktycznie, można w tym przypadku pominąć dodatkowy rejestrator dźwięku.

Odpowiedz