|
Co zamiast Yamaha DGX-660?
|
|
17.06.2018, 12:15,
|
||||
|
Co zamiast Yamaha DGX-660?
Czy możecie mi doradzić instrument dla nastolatki, która komponuje i śpiewa (oraz akompaniuje sobie oczywiście).
Myślałam o Yamaha DGX 660, ale może poradzicie jakieś godne alternatywy? Idealnie aby były tańsze niż droższe ![]() Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam wszystkich! |
|||
|
17.06.2018, 16:45,
|
||||
|
RE: Co zamiast Yamaha DGX-660?
Tak bez żadnego przywitania, to nie bardzo.
Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
|
|||
|
17.06.2018, 18:49,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2018, 18:53 przez Dafik.)
|
||||
|
Yamaha DGX 660 to bardzo dobry instrument. Poświęciłem mu trochę uwagi w sklepie.
Pomimo, że posiada akompaniamenty, fortepiany stoją na wysokim poziomie. Bardzo przyzwoita klawiatura fortepianowa. Dobrze brzmiące nagłośnienie. Pytanie czy chcecie w to inwestować. Na pewno można kupić przyzwoity keyboard z miękką klawiaturą znacznie taniej. PS. Powiedz przy najmniej Dzień dobry
Roland HP 605, Yamaha P125
|
|||
|
18.06.2018, 08:13,
|
||||
|
Dzień dobry
Taki miał być tytuł poprzedniego posta, ale na koniec go zmieniłam i nie wkleiłam tego do posta. Mea culpa! Bardzo dziękuję za pierwszą odpowiedź. Jeśli chodzi o instrument, to chciałabym aby łączył klasykę z rozrywką i dlatego szukam czegoś z klawiaturą ważoną. Ważne są też słuchawki, możliwość nagrywania śpiewu i rejestrowania samej gry. I tu zastanawiam się, czy można np wgrać mu gotowy podkład i nagrać na niego wokal. Jeśli znacie inny instrument spełniający te warunki, to chętnie go pooglądam. Chciałabym kupić jako prezent za świetne świadectwo, także już na najbliższy piątek
|
|||
|
18.06.2018, 09:42,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.06.2018, 09:49 przez Rychubil.)
|
||||
|
Słuchawki do pianina polecam raczej nisko-ohmowe wokółuszne lub nauszne. Słuchawki dokanałowe nie maja tak dobrej reprodukcji dynamicznego dźwięku instrumentu.
Do nagrywania wokalu z instrumentem znakomity jest zewnętrzny rejestrator dźwięku, który posiada wiele formatów zapisu dźwięku (od najniższej jakości mp3 64mbps do wav 24bit). Można nagrywać równocześnie lub ścieżka po ścieżce a obsługa jest nie skomplikowana i nie wymaga użycia komputera. Polecam taki sposób, gdyż sam korzystam z takiego urządzenia. Co do wyboru instrumentu, to jednak polecam zabrać absolwenta do sklepu muzycznego i niech sam oceni czy konkretnie ten instrument mu pasuje i ewentualnie ogra i wybierze sobie inny.
Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
|
|||
|
18.06.2018, 10:40,
|
||||
|
Rzut oka na specyfikację Yamahy
https://pl.yamaha.com/pl/products/musica...oduct-tabs Odtwarza pliki SMF więc można odtwarzać podkład utworu. Tylko trzeba skądś ten plik wziąć. Można zakupić. Rejestruje 80 min audio. Alternatywa : Korg Havian https://www.korg.com/us/products/digital...page_1.php Tego instrumentu pod palcami nie miałem. Oczywiście najlepiej jeżeli jest możliwość przetestowania instrumentu przed zakupem.
Roland HP 605, Yamaha P125
|
|||
|
18.06.2018, 11:17,
|
||||
|
(18.06.2018, 10:40)Dafik napisał(a): Rzut oka na specyfikację Yamahy Faktycznie, można w tym przypadku pominąć dodatkowy rejestrator dźwięku.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Yamaha motif XS tryb performance i voice | mati93 | 5 | 15,663 |
19.02.2021, 18:17 Ostatni post: bestspec |
|
|
|