|
Roland System-8
|
|
26.10.2021, 15:52,
|
||||
|
Roland System-8
Witam ;-)
czy posiada tu ktoś z Was syntezator jak w tytule? Mam zamiar kupić, jednak obiło mi się o uszy że owe czasem mają na audio OUT minimalny szum... Może ktoś potwierdzić? W sklepie zazwyczaj trochę hałasu, tak że ewt. nie będzie słychać, dopiero gdy sprzęt już ustawiony w studio, dopiero wtedy wychodzą wszystkie wady na jaw.. ![]()
|
|||
|
27.10.2021, 00:55,
|
||||
|
RE: Roland System-8
(26.10.2021, 15:52)Adi napisał(a): Witam ;-) Nie wyobrażam sobie takiego przypadku jako przypadłość przetworników profesjonalnego instrumentu. Stawiał bym raczej na problemy lub błędy związane z okablowaniem (symetryczność lub niesymetryczność wyjść i błędnie dobrane kable). Ja posiadam wersję VSTi Sysem 8 więc u mnie nic nie szumi
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
27.10.2021, 08:34,
|
||||
|
Witam
![]() dzięki za odpowiedź, zgadzam się, nie powinno tu nic szumieć, każdy prosty odtwarzacz CD za 150zł nie szumi na wyjściu, zatem też myślę że problem ewt. na okablowaniu... Jednak uwaga: Chodzi tu o syntezator typu "plastykowy bombowiec", tak że nie jest to jakiś produkt z półki HighEnd (raczej "Mid End", w porównaniu do innych). Dziwne jest jedynie to, że niektórzy piszą że minimalnie szumi, niektórzy nie piszą nic o tym. No nic,.. trzeba będzie po prostu na własne kopyto wypróbować, jeśli jakościowo nie za bardzo to oddam i popatrzę za jakimś innym. VST raczej u mnie nie wchodzi w grę - wolę prawdziwe pokrętła. ![]() Dzięki,
|
|||
|
27.10.2021, 19:15,
|
||||
|
(27.10.2021, 08:34)Adi napisał(a): Witam Czemu akurat System 8? Jakiś sentyment do brzmienia Rolanda? Nie myślałeś np o Virus Ti2 (lub Ti) Keyboard? Jak dla mnie wykonanie lepsze nie mówiąc już o możliwościach i brzmieniu, a i pokrętła się znajdą i tyle co trzeba ![]() No i polifonia duża i multitimbal, a na stronie producenta profesjonalnych banków brzmień tyle że nie do ogarnięcia. Ewentualnie Korg Prologue 16. Bardzo fajny jest też ASM Hydrasynth tyle że z klawiaturą 61 wypada już drożej.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
27.10.2021, 21:56,
|
||||
|
Witam
![]() wiesz, w sumie wytłumaczył bym może w ten sposób: Aktualnie potrzebuję jakiś "prosty", dodatkowy syntezator z powiedzmy 49 klawiszami który postawię gdzieś z boku, bliziutko mojego fotela - taka "dodatkowa zabawka (z wieloma pokrętłami) do szybkiego wypróbowania dzwięków", zagrania jakiegoś prostego podkładu gdy piosenkarka przy mikrofonie itd. . W ostatnich paru dniach przesłuchałem naprawdę kupę różnych przykładowych nagrań i dzwięków przeróżnych syntezatorów - sam nie wiem dlaczego, ale jakoś z wszyskich przesłuchanych akurat tego Rolanda narazie faworyzuję (dzwiękowo jak i moim zdaniem cena tu pasuje do zakresu funkcji), nawet jeżeli ma gorszą polifonię itd. Tak właściwie potrzebuję go jako trochę "lepszą klawiaturę sterującą". Jeszcze nie wiem, może i jednak zwątpię gdy już go w sklepie krótko wypóbuję i decyzja padnie wtedy na sprzęt innego producenta - to się okaże. Powiem tak: Kasa nie ma znaczenia (wiem, brzmi trochę... ), jednak zbyt dużo forsy na to wywalać (odn. powyżej opisanego powódu zakupu) to też by się mijało z celem, jak i z zakupem narazie mi się nie śpieszy, mam tu w studio jeszcze 19 innych syntezatorów/samplerów z klawiaturą lub bez, tak że grać na czym jest. ![]() Pozdrawiam,
|
|||
|
27.10.2021, 22:43,
|
||||
|
No to idź w zielone
|||
|
28.10.2021, 07:38,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.10.2021, 11:27 przez Adi.)
|
||||
|
|
|||
|
31.10.2021, 09:33,
|
||||
|
A więc... poszedłem w zielone.
Przetestowałem w sklepie też parę innych syntezatorów (przy tym też Hydrasynth Keyboard, bez wątpliwości - świetna maszyna jednak ten jakoś mi wogóle do gustu nie przypada), zostałem więc przy tym zielonym. No i sam sobie odpowiedziałem na moje pytanie - nic nie szumi, wszystko ok.
|
|||
|
31.10.2021, 20:35,
|
||||
|
To gratuluje i miłej zabawy.
Jak by ci sie znudziły fabryczne barwy to tu znajdziesz darmowy bank od LFO Store: https://lfo.sellfy.store/p/roland-system...formances/
|||
|
31.10.2021, 21:28,
|
||||
|
A dzięki dzięki..
Za linka oczywiście też, ten Plug Out już dzisiaj rano pobrałem, lecz jeszcze nie wypróbowałem, mam tu obecnie kupę przygotowań i roboty z "utworem świątecznym". ![]() Pozdrawiam. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Roland A-49 | szamaniec | 2 | 2,513 |
04.11.2023, 17:28 Ostatni post: szamaniec |
|
| Roland RD 700-NX | Areel | 0 | 1,033 |
16.07.2023, 09:46 Ostatni post: Areel |
|