|
NORD ELECTRO 6 HP
|
|
01.10.2025, 16:04,
|
||||
|
NORD ELECTRO 6 HP
Pomóżcie bracia nordowcy
Nabyłem kilka dni temu NORDA ELECTRO 6 HP. Jeden klawisz zaczął mi skrzypieć (mechanicznie) Obejrzałem filmik na you tube, który pokazuje, że należy wypiąć włąściwy klawisz i przesmarować go dobrym smarem silikonowym. Chciałbym to zrobić samodzielnie, bez wysyłania klapy do serwisu. Jedyna wątpliwość jaką mam (i w tej kwestii chciałbym bardzo poprosić o poradę) jest sposób otwarcia górnej obudowy (tej z wyświetlaczem) Czy muszę odkręcić jakiś wkręt od spodu instrumentu? Czy wystarczy, że odkręcę wkręty tylnej ścianki oraz te mocujące drewniane boczki? Który wkręt w boczkach drewnianych (tylny dolny czy tylny górny) mógłbym tylko "poluzować" aby stworzyć taką oś pozwalającą delikatnie uchylić do góry górną klapę razem z drewnianym boczkami? Na jakimś forum anglojęzycznym była mowa o tym, że smar silikonowy powinien być dobrej jakości. Czy ktoś z Was mógłby polecić jakiś konkretny specyfik do takiej czynności. Będę wdzięczny za pomoc jeśli macie czas i wiedzę, żeby napisać parę słów na ten temat Z góry dzięki - Paweł |
|||
|
01.10.2025, 19:38,
|
||||
|
RE: NORD ELECTRO 6 HP
Tutaj gościu rozbiera elektro 6d w celu wymiany wyświetlacza. Widać że odkręca od dołu jedną śrubkę na środku. Zakładam że w Twoim 6 HP jest taki sam układ śrub.
https://youtu.be/Qhol04uRM5Y?si=uIXZlIGH6FmQKgW6 |
|||
|
02.10.2025, 05:40,
|
||||
|
(01.10.2025, 19:38)Valtari napisał(a): Tutaj gościu rozbiera elektro 6d w celu wymiany wyświetlacza. Widać że odkręca od dołu jedną śrubkę na środku. Zakładam że w Twoim 6 HP jest taki sam układ śrub.Valtari! Wielkie dzięki za rzeczową pomoc! Obejrzałem ten filmik. Faktycznie gość zluzował jeden jedyny wkręt od spodu. Mój nord stoi teraz na sali prób ale w "łykent" się do niego dobiorę Pozdrawwiam i napiszę, gdy osiągnę jakiś sensowny rezultat moich wysiłków.
|
|||
|
02.10.2025, 11:04,
|
||||
|
Napisz koniecznie czy smarowanie pomogło i jakiego smaru użyłeś.
|
|||
|
05.10.2025, 08:22,
|
||||
|
(02.10.2025, 11:04)Valtari napisał(a): Napisz koniecznie czy smarowanie pomogło i jakiego smaru użyłeś.Udało mi się "rozebrać" górną obudowę NORDA ELECTRO 6HP. Rzeczywiście kluczowy był jeden blachowkręt od spodu. Teraz jestem mądry bo już wiem który. Jednak łatwo go namierzyć, bo to jedyna śrubka na spodniej płycie umieszczona "prawie na środku" i totalnie niesymetrycznie w porównaniu z innymi wkrętami, które stoją w szeregu jak wojsko. Ta pojedyńcza śrubka na spodzie przytrzymuje od spodu blaszaną stopkę, która jest czymś w rodzaju skrzypcowej duszy, jeno z płaskownika stalowego. Ta "dusza" to pionowa blaszka łącząca górny panel (ten z wyświetlaczem i potencjometrami) z bazową "podłogą" instrumentu. Następnie całkowicie odkręciłem szereg (chyba 7 sztuk) wkrętów w tylnej ściance (tej z gniazdami jack) Wreszcie zostały boczki drewniane. Dwa tylne górne wkręty drewnianych boczków nie były ruszane - łączą blachę górną z drewnem) a wkręty tylne dolne z lewej i prawej tylko poluzowałem, żeby stanowiły coś w rodzaju ośki ruchomej. Pozostałe po 3 śrubki z lewej i z prawej - te w strefie klawiatury - wykręciłem całkowicie. Po takiej akcji ze śrubami, na miękkim kocyku, delikatnie podniosłem na śrubkach-ośkach górną płytę z dokręconymi do niej drewienkami - niczym klapę fortepianu. Trochę miałem pietra, że coś uszkodzę, ale nie ma czego się bać. Róbcie to powoli, delikatnie i uważnie a będzie OK . Powykręcane śrubki odkładałem sobie do osobnych szklanek z karteczkowymi opisami. Są różnych długości (choć wszystkie mają chyba ten sam gwint) ale warto aby każda wróciła na swoje "fabryczne" miejsce. Klapę odchyliłem prawie do pionu - uważajcie na taśmy elektroniczne łaczące górne płytki z dołem. Ja ich nie rozłączałem ale odważni mogą to zrobić. UWAGA !!! Moje wkręty nie są NA KRZYŻYK, tylko NA GWIAZDKĘ. W sklepie elektronicznym zakupiłem śrubokręt z bitem w takim kształcie. Tamże (w Jeleniej Górze to sklep "ABC ELEKTRONIKI") nabyłem za 20zł małe puzderko ze smarem silikonowym. Smar ma gęstość towotu, jest biało-bezbarwny. Do aplikacji użyłem drewnianej wykałaczki.Jeszcze jedna ważna informacja. Taki sposób otwarcia NORDA nie umożliwi Wam jeszcze całkowitego demontażu pojedyńczego klawisza, bo od przodu przeszkadza w tym czarna blaszana burta głównej podłogi. Da się jednak delikatnie wypiąć z osi odpowiedni klawisz. Najpiertw trzeba go nadusić (!!!) i w tej pozycji delikatnie ale stanowczo wypchnąć go poziomym ruchem - do siebie. Wysokie czoło klawisza od przodu blokuje czarna burta ale odpięcie 20 cm klawisza z ośki tylnej pozwala delikatnie go unieść (mowa o końcówce klawisza najdalej oddalonej od przedniego brzegu klawiatury. Mam nadzieję, że nie gmatwam ... W każdym bądź razie to miejsce w klawiszu skrzypiącym posmarowałem dość obficie smarem na wykałaczce. Opuściłem go ponownie do poziomu i poziomym ruchem "wbiłem" go na miejsce na zatrzask. I cud. NIE SKRZYPI. Jeszcze jedno. Jeśli jeszcze kiedyś powtórzę całą operację, to chyba zdecyduję się na odkręcenie wszystkich śrub parzystych od dołu. To pozwoliłoby unieść do góry CAŁĄ RAMKĘ KLAWIATURY wraz z młoteczkami. Procedura wypinania pojedyńczego klawisza jest wtedy taka sama, ale możemy się dostać ze smarem do dwóch innych punktów mechanicznych: Zawiasu środkowego, (w połowie długości klawisza) i przedniego czoła klawisza ale od środka. 2mm za tym przednim czołem jest blaszana blaszka, która stabilizuje klawisz tak aby nie kiwał się na boki. Tam również jest mechaniczny punkt styku, który może wymagać nasmarowania. Wszystkich kolegów, którzy kończyli technikum budowy fortepianów w Kaliszu przepraszam za moje naiwne i odkrywcze spostrzeżenia, ale problem udało się z pewnym samozaparciem rozwiązać. Po skręceniu całości pozostaje tylko ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć, by nasza muza zachwycała słuchaczy, lub ewentualnie zatrudnić się w szwedzkiej fabryce na taśmie montażu NORDA Valtari. wielkie dzięki za merytoryczne wsparcie i poidpowiadający co nieco filmik z YT. Pozdrawiam Wszystkich - Paweł
|
|||
|
05.10.2025, 10:06,
|
||||
|
Fajnie to opisałeś
Przyjdzie czas że komuś sie przyda no i najważniejsze że smarowanie pomogło i że udało sie złożyć z powrotem w całość
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Nord Electro 5D | SoundDragon | 0 | 3,285 |
16.04.2018, 14:24 Ostatni post: SoundDragon |
|
| NORD STAGE 3 88 | Nowy | 0 | 3,844 |
25.12.2017, 15:41 Ostatni post: Nowy |