|
PC3LE7 - nie działa klawisz 'E' :(
|
|
03.01.2020, 13:45,
|
||||
|
PC3LE7 - nie działa klawisz 'E' :(
Prawie przestał działać klawisz 'E' na środku klawiatury - w przestrzeni najbardziej używanej do grania
![]() Efekt jest taki, że klawisz trzeba dużo mocniej niż pozostałe przycisnąć wtedy trochę działa - ale w praktyce podczas grania to bardzo uciążliwe. Czy coś da się z tym zrobić? Gdzie mogę szukać pomocy? bo z taką to i grać i sprzedać instrument ciężko.
Aktualnie gram na: Roland FP-30 [poprzednio: Kurzweil PC3 LE7]
|
|||
|
03.01.2020, 18:31,
|
||||
|
RE: PC3LE7 - nie działa klawisz 'E' :(
Spokojnie bez paniki
![]() Ja miałem identycznie nie tylko w kurzweilu ale też w innych klawiszach.. Niestety musisz rozebrać instrument, dobrać się do gumek klawiatury i są dwie opcje: 1. Albo masz je (te gumki) bardzo wyeksploatowane więc są do wymiany i problem będzie się w najbliższym casie pojawiał na innych klawiszach. 2. Coś podeszło pod styki i nie działają poprawnie. W moim przypadku był taki bardzo mały śmietek który się przykleił do styku gumki. Usunąłem go, przeczyściłem i śmiga. A było to sporo czasu temu. U mnie czas operacji to ok dwie godziny pacjent zdrowy, od razu wypisany ze szpitala do domu ![]() Ewentualnie jak nie czujesz się na siłach to jednak polecam serwis. Myślę że poradzą sobie bez najmniejszego problemu.
YAMAHA CS1X, KORG X50, KAWAI MP5, KURZWEIL PC3K6 kiedyś dawno KAWAI X40D i dorywczo, imprezowo HORCH DELUXE
[quote][code]
|
|||
|
03.01.2020, 19:08,
|
||||
|
Dzięki mar11111 - trochę mnie uspokoiłeś - spróbuję go w takim razie rozkręcić i zobaczymy co tam w środku piszczy - oby to był śmieć jak u Ciebie
|
|||
|
03.01.2020, 19:44,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.01.2020, 19:49 przez mar11111.)
|
||||
|
Spoko myślę że nie będzie źle. W najgorszym wypadku będą gumy do wymiany, nie ma tam żadnego innego elementu który mógłby się tam wypracować. Same gumki wymienia się chyba oktawami więc w razie czego zawsze można coś pokombinować (na zasadzie tymczasowego przetrwania), chociaż jak już zmieniać to raczej całość bo takie częściowe wymiany mogę wpłynąć na różnice w dynamice poszczególnych części klawiatury.
Jak będziesz działać w temacie to kup sobie jakiś zmywacz wysokiej czystości np. IPA CLEANER. Delikatnie przeczyść płytkę i styki gumki przed złożeniem. I zwróć uwagę żeby nie dostały się tam żadne zanieczyszczenia bo problem szybko wróci.
YAMAHA CS1X, KORG X50, KAWAI MP5, KURZWEIL PC3K6 kiedyś dawno KAWAI X40D i dorywczo, imprezowo HORCH DELUXE
[quote][code]
|
|||
|
04.01.2020, 22:33,
|
||||
|
mar11111 raz jeszcze dzięki bardzo za pomoc - UDAŁO SIĘ !
![]() Co prawda zajęło mi to prawie pół dzisiejszego dnia i nie sądziłem, że dogrzebię się tak głęboko w swój klawisz (w sumie robota podobna do grzebania w PC'cie a tu trochę doświadczania mam ) - ale było warto! sprawa załatwiona - wszystkie klawisze działają jak nowe - wewnątrz było spoooro kurzu... teraz jest czyściutko i przy okazji wyświetlacz wyczyściłem bo też nazbierał się na nim kurz co było widoczne i irytujące - a teraz jak nowy!To teraz z czystym sumieniem mogę go wystawić na sprzedaż
|
|||
|
05.01.2020, 04:56,
|
||||
|
I super
[quote][code]
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Problem z dźwiękiem w PC3LE7 | sami | 9 | 23,144 |
04.11.2012, 20:49 Ostatni post: 12grudzien |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości