Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pianino cyfrowe do domu i nie tylko
12.01.2021, 09:03, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.01.2021, 09:05 przez Feather.)
Pianino cyfrowe do domu i nie tylko
Witajcie!

Chciałbym wymienić moje stare pianino Lindbergha na pianino cyfrowe, przenośne, budżet około 5 tys. Zależy mi przede wszystkim na dobrej klawiaturze i dobrym nagłośnieniu. Dobrze aby miało złącza MIDI lub MIDI USB żeby można było je podłaczyć do kompa czy jakiegoś innego klawisza. Waga max. 20 kg. Ograłem narazie Kawai ES 110 i Yamahę P 125. Klawiatury mi leżały natomiast nagłośnienie jak dla mnie liche. Chciałbym jeszcze sprawdzić: Kawai ES 520, Yamaha P 515, Roland FP60 i Kurzweila MPS 110/120. Jeśli chodzi o MPS 110, to do jakiej półki można go zaliczyć? Cenowo jest gdzieś pomiędzy niską a średnią.
Kurzweila ciężko spotkać w salonach muzycznych, może wiecie gdzie na śląsku, ewentualnie w Krakowie i okolicach można na nich pograć?
Czy polecacie jakieś inne modele godne uwagi?

Pozdrawiam Smile

Odpowiedz
12.01.2021, 19:52,
RE: Pianino cyfrowe do domu i nie tylko
Wydaje mi się że Twoje zorientowanie w temacie jest na tyle wysokie, że pomoc w wyborze nie jest Tobie potrzebna Smile

Ograj pozostałe modele które wskazałeś i oceń czy wyższa cena danego modelu przekłada się na odpowiednio wyższą przyjemność z grania (klawiatura + brzmienie )

Kurzweilem na śląsku handluje Gamuz ale nie widzę na ich stronie serii MPS, trzeba zadzwonić i dopytać. Myślę że są wstanie ściągnąć ale pewnie po deklaracji zakupu i zaliczce, bo tak na sklep żeby stał to prawdopodobnie nie zgodzą się.

Warto rozważyć dodatkowo monitory aktywne, wówczas nie będzie niedosytu w kwestii nagłośnienia.

Odpowiedz
16.01.2021, 22:34,
Właśnie coś czuje, że Gamuz będzie chciał zaliczkę czy coś, podzwonię. Mam jeszcze pytanko odnośnie statywu, CZy jest jakiś dedykowany? Czy są w instrumencie jakieś otwory na śruby do przykręcenia? Ten statyw ze zdjęć wygląda kiepsko. Do domu chciałbym coś bardziej eleganckiegoSmile

Odpowiedz
17.01.2021, 10:13,
Dedykowany zależy do którego modelu. Jeśli jest dedykowany statyw, to w instrumencie są zaślepione otwory.
Skoro ma być elegancko to pomyśl o Kawai CN29, klawiatura i brzmienie powinny Ciebie zadowolić.

Odpowiedz
11.04.2021, 15:36,
Witajcie!
Ostatnio ograłem trochę pianin cyfrowych z niższej klasy. Grałem też na Nordzie z klawiaturą HP i HA. Przyjemne instrumenty. Sławetna klawiatura Fatara TP 100 nawet przepadła mi do gustu. Jest specyficzna, ale mogę ją zaakceptować. Ogólnie to zauważyłem, że różnica pomiędzy akustykiem a cyfrą jest ogromna Smile Chciałbym jeszcze przetestować Yamahę P 515 i Kawai Es920.
W między czasie zainteresowałem się instrumentami Dexibella. Vivo S7 Pro M byłby teoretycznie dla mnie idealny, ale cena to około 11 tysięcy to sporo, do tego nie mogę namierzyć go w żadnym polskim sklepie.
Znalazłem jeszcze w internetach parę sztuk wycofanych Vivo p7 i p3. Czy ktoś z Was miał może styczność z tym instrumentem? Cenowo wydaje mi się atrakcyjne względem Yamahy i Kawaia, a prezentuje się lepiej i solidniej. No i nielimitowana polifonia jest kuszącaSmile Miałem raz możliwość słuchać Dexibella S9 PRO podczas występu i brzmieniowo było bardzo sympatycznie Smile
Pozdrawiam

Odpowiedz
11.04.2021, 17:48,
Oj nie miał do czynienia. Rozważałem kiedyś S7 Pro, gdyż jest całkiem krótki jak na 88 klawiszy, S7 już nie. Trzeba powiedzieć, że możliwości Dexibella jeśli chodzi o warstwy, nieucinanie brzmień, polifonię i kontrolery na panelu są imponujące. I nie jest to przeładowany funkcjami workstation. Natomiast S7/S3 już nie ma tak fajnie zorganizowanego panelu jak na instrument sceniczny, jedna warstwa mniej, sporo mniej kontrolerów. A P7 i P3 to w ogóle mają tylko przyciski. Więc do domu pewnie zwyczajnie wystarczy jako piano, ale z tym "nie tylko" będzie ciut gorzej jeśli idzie o funkcjonalność. Zależy co Ci potrzebne w tym instrumencie. Akurat w domu to że P3 i P7 mają głośniczki może się przydać, ja np. mam o wiele lepszy dźwięk z Yamahy podpiętej do monitorów gdy wbudowane nagłośnienie pozostawię włączone, uzupełnia się to fajnie.

Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
Odpowiedz
12.04.2021, 06:44,
Na monitorach brzmienie jest idealne Smile. Właśnie sprawdziłem czy na Thomann nie ma Dexibela S7 Pro M i pojawił się za około 9 tys. Brak kontrolerów i normalnych złaczy midi w P7 to duży minus Sad.

Odpowiedz
12.04.2021, 11:08, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.04.2021, 12:53 przez pawelsz.)
W instrumentach z głośnikami nie ma wielkiego wyboru. A Korg SV-2S? A Roland RD-88? Tylko z tego co wiem strasznie plastikowy jest jeśli chodzi o obudowę.

Edit: Dexibell w ogóle jakiś czas temu nagle zniknął z Thomanna. Widzę że jednak wracają.
Edit 2: jeśli ten konkretny Dexi jest idealny to spróbuj zwiększyć pierwotny budżet, bo niestety oszczędny często dwa razy kupuje. Zakup z Thomanna nawet za pobraniem nie stanowi problemu, jedyny kłopot to przygotowanie odliczonej kwoty po konkretnym kursie firmy kurierskiej UPS. Jest zbliżony do kursu NBP. Parę telefonów i można się dowiedzieć jaka konkretnie będzie wartość przesyłki.

Odpowiedz
15.04.2021, 02:05,
Jeśli mi się uda to ogram Vivo P7 i będę miał jakieś rozeznanie jakości głośników. Z tego co widze to montuja takie same w każdym modelu.

Odpowiedz
15.04.2021, 16:22,
(12.04.2021, 11:08)pawelsz napisał(a): Zakup z Thomanna nawet za pobraniem nie stanowi problemu, jedyny kłopot to przygotowanie odliczonej kwoty po konkretnym kursie firmy kurierskiej UPS. Jest zbliżony do kursu NBP. Parę telefonów i można się dowiedzieć jaka konkretnie będzie wartość przesyłki.

Tak się zastanawiam jaki może być dziś sens płatności za pobraniem (może nie tyle sens co jaka jest przewaga tej metody) skoro i tak trzeba zapłacić kurierowi zanim wyda paczkę i nawet przed zapłatą nie ma możliwości zweryfikowania przesyłki (no chyba że kurier jest miły albo niezorientowany i nam to umożliwi na własne ryzyko). Ryzykuje sie tylko że nie wiadomo ile dokłądnie się zapłaci a do tego może być drożej niż się spodziewało bo jak głosi informacja na stronie Thoman cena w zł jest tylko orientacyjna.
Dziś płacąc elektronicznie za pomocą np PayPol do ktrego mamy np podpiętą wirtualną kartę Revolut mam program ochrony kupującego w Paypol a Revolut gwarantuje mi najniższy kurs przeliczenia z regóły zawsze korzystniejszy jak ten z NBP (ja tylko tak kupuję soft i pluginy i wielokrotnie sprawdzałem że bardziej mi się to opłaca jak bym płacił kartą z polskiego banku kiedy kupuję w oryginalnej walucie przez Paypol z kartą Revolut).

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
15.04.2021, 17:45,
(15.04.2021, 16:22)bestspec napisał(a):
(12.04.2021, 11:08)pawelsz napisał(a): Zakup z Thomanna nawet za pobraniem nie stanowi problemu, jedyny kłopot to przygotowanie odliczonej kwoty po konkretnym kursie firmy kurierskiej UPS. Jest zbliżony do kursu NBP. Parę telefonów i można się dowiedzieć jaka konkretnie będzie wartość przesyłki.

Tak się zastanawiam jaki może być dziś sens płatności za pobraniem (może nie tyle sens co jaka jest przewaga tej metody) skoro i tak trzeba zapłacić kurierowi zanim wyda paczkę i nawet przed zapłatą nie ma możliwości zweryfikowania przesyłki (no chyba że kurier jest miły albo niezorientowany i nam to umożliwi na własne ryzyko). Ryzykuje sie tylko że nie wiadomo ile dokłądnie się zapłaci a do tego może być drożej niż się spodziewało bo jak głosi informacja na stronie Thoman cena w zł jest tylko orientacyjna.
Dziś płacąc elektronicznie za pomocą np PayPol do ktrego mamy np podpiętą wirtualną kartę Revolut mam program ochrony kupującego w Paypol a Revolut gwarantuje mi najniższy kurs przeliczenia z regóły zawsze korzystniejszy jak ten z NBP (ja tylko tak kupuję soft i pluginy i wielokrotnie sprawdzałem że bardziej mi się to opłaca jak bym płacił kartą z polskiego banku kiedy kupuję w oryginalnej walucie przez Paypol z kartą Revolut).

No właśnie np. dlatego, że albo ktoś PayPala nie ma albo nie chce mieć, bo PayPal bardzo chce integrować się z osobistym rachunkiem bankowym Smile myślę, że dla sporadycznych zakupów tego typu dobrze, że istnieje taka klasyczna metoda. Przy zakupach regularnych może być to uciążliwe, tu się zgodzę.

Odpowiedz
01.10.2021, 15:45,
Witajcie!

Ostatecznie zmieniłem Aranżer na Stage Piano Dexibell Vivo S3 Pro Smile Udało mi się je dostać w bardzo dobrej cenie, na Allegro znajdziecie jeszcze dwie sztuki za niecałe 6 tys. Jakość, wykonanie i brzmienie rewelka, Nordy niech się boją. Pozdrawiam Smile

Odpowiedz
01.10.2021, 16:04,
No to super wiadomość ! Trochę zeszło z tym zakupem Smile

Odpowiedz
01.10.2021, 16:34,
(01.10.2021, 15:45)Feather napisał(a): Witajcie!

Ostatecznie zmieniłem Aranżer na Stage Piano Dexibell Vivo S3 Pro Smile Udało mi się je dostać w bardzo dobrej cenie, na Allegro znajdziecie jeszcze dwie sztuki za niecałe 6 tys. Jakość, wykonanie i brzmienie rewelka, Nordy niech się boją. Pozdrawiam Smile

Gratuluję zakupu. Ciekawe instrumenty. Jak klawiatura?

Odpowiedz
02.10.2021, 10:18,
Trochę zeszło, ale na dobre to wyszło. Narazie wstrzymałem się ze złomowaniem starego pianina, mimo wszystko ma swój urok. Klawiatura całkiem spoko, sprawdzałem tp 100 i tp 40 i nie odczułem jakiś strasznych różnic. Rozważałem jeszcze s7, ale wybrałem s3 ze względu na wagę i mniejszy rozmiar.

Odpowiedz
07.12.2021, 17:38,
Od siebie polecam ten model: 
https://top-music.pl/pl/shop/product/kur...ion-fatar/

Odpowiedz