Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Omnisphere 3
21.10.2025, 21:57,
Omnisphere 3
Jest już sporo filmów z prezentacją. Czas zgłębić co nowego na pokładzie

https://www.spectrasonics.net/products/o...erview.php

Odpowiedz
22.10.2025, 19:49,
RE: Omnisphere 3
Ja to śledzę od pierwszego dnia kiedy wyszła wersja wzmianka o Omnisphere 3 i chyba wszystko już zgłębiłem Wink
Świetnie że wprowadzili MPE i doszło dużo nowych barw choć w poprzedniej wersji było już ich mnóstwo. 
Adaptive Global Controls to niewątpliwie duże usprawnienie interfejsu i dla mnie to oraz MPE to najważniejsze zmiany.
Pozostałe zmiany jak rozbudowa syntezatora itp są bardzo ważne ale to już nie rewolucja, a bardziej pogoń za konkurencją typu UVI Falvon czy VPS Avenger.
To bardzo słuszny kierunek że Omnisphere z początkowo typowego Sampleplayera przechodzi w coraz bardziej zaawansowany i wszechstronny syntezator z kilkoma typami syntezy (choć jakoś nie mogę w nim namierzyć typowego VA) i to niewątpliwie absolutny Top.
Na pewno jest na mojej potencjalnej liście zakupowej ale cały czas zniechęca mnie jego cena i ich polityka rabatowa która praktycznie nie istnieje. Jeśli promocja się zdarzy to organizuje ją sklep a nie Spectrasonic i z reguły sięga 10-20% max.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz
22.10.2025, 20:36,
Ciekawe że wersje 3 tak zoptymalizowali że zajmuje tyle samo miejsca na dysku co omni 2

Odpowiedz
22.10.2025, 22:53,
Wspominają że wszystkie stare barwy zostały całkowicie przebudowane i dostosowanie do nowej wersji. Być może cześć sampli została zastąpiona syntezatorem albo jakieś sample zostały poddane kompresji.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz