|
Yamaha NP35 dobór pedału sustain.
|
|
03.11.2025, 10:44,
|
||||
|
Yamaha NP35 dobór pedału sustain.
Dzień dobry. Chciałbym dokupić pedał sustain do mojego pianina elektrycznego Yamaha NP35. Zależy mi na funkcji half-pedal. Najprostszym wyborem byłoby kupić Yamaha FC3A, ale ze względu na cenę szukam tańszego zamiennika. Za około 200 zł można kupić np. Roland DP10 Sustain pedal, ale nie jestem pewien czy pianino Yamaha będzie z nim działało. Szukałem już informacji na internecie, ale generalnie nie znalazłem nic o tym konkretnym pianinie z tym pedałem. Zapytałem też jednego sprzedawcę na Alledrogo, ale też nie wiedzą.
Byłbym wdzięczny za pomoc. |
|||
|
03.11.2025, 23:09,
|
||||
|
RE: Yamaha NP35 dobór pedału sustain.
(03.11.2025, 10:44)Jakub_333 napisał(a): Dzień dobry. Chciałbym dokupić pedał sustain do mojego pianina elektrycznego Yamaha NP35. Zależy mi na funkcji half-pedal. Najprostszym wyborem byłoby kupić Yamaha FC3A, ale ze względu na cenę szukam tańszego zamiennika. Za około 200 zł można kupić np. Roland DP10 Sustain pedal, ale nie jestem pewien czy pianino Yamaha będzie z nim działało. Szukałem już informacji na internecie, ale generalnie nie znalazłem nic o tym konkretnym pianinie z tym pedałem. Zapytałem też jednego sprzedawcę na Alledrogo, ale też nie wiedzą. Raczej będziesz skazany na pedał od Yamahy. FC3A jest w spoczynku w stanie "normalnie zamknięty" ale funkcja half-pedal jest realizowana na zasadzie potencjometru aby płynnie przesyłać komunikat o głębokości wciśnięcia pedału. Firmy dbają o to aby zapewnić sobie zakupy dodatków tylko od nich więc rezystancja potencjometru w FC3A na pewno będzie inna niż w Rolandzie DP10 po za tym w Rolandzie jest inna filozofia działania ich potencjometru który jest widziany jako 3 stany (wciśnięty, wciśnięty do połowy, i niewciśnięty (podobno)) a u Yamahy jest to płynne więc tryb Half-pedal nie będzie działał (dwie różne filozofie). W Rolandzie DP10 jest przełącznik trybów między trybem "Switch"(działanie jak zwykły przełącznik On/Off) a trybem "Continuous" czyli potencjometrycznym dla funkcji z half-pedal. Roland w trybie "Switch" ma również polaryzację "normalnie zamknięty" więc jesteś wstanie uzyskać zgodność w twoją Yamahą ale tylko ale w trybie On/Off, a to dla ciebie niewystarczające skoro ci zależy na half-pedal. Napisałem to na podstawie dostępnych informacji w sieci (nie mam dostępu do obu pedałów aby porównać) więc nie ma 100% pewności że ten Pedał Rolanda nie będzie ci działał z funkcją half-pedal ale możesz przecież kupić przez internet i jak nie będzie działać to możesz oddać nawet bez podania przyczyny.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
04.11.2025, 08:59,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.11.2025, 09:00 przez Jakub_333.)
|
||||
|
(03.11.2025, 23:09)bestspec napisał(a):No cóż. W takim razie będę musiał jednak kupić tego FC3A. Dzięki za pomoc.(03.11.2025, 10:44)Jakub_333 napisał(a): Dzień dobry. Chciałbym dokupić pedał sustain do mojego pianina elektrycznego Yamaha NP35. Zależy mi na funkcji half-pedal. Najprostszym wyborem byłoby kupić Yamaha FC3A, ale ze względu na cenę szukam tańszego zamiennika. Za około 200 zł można kupić np. Roland DP10 Sustain pedal, ale nie jestem pewien czy pianino Yamaha będzie z nim działało. Szukałem już informacji na internecie, ale generalnie nie znalazłem nic o tym konkretnym pianinie z tym pedałem. Zapytałem też jednego sprzedawcę na Alledrogo, ale też nie wiedzą. |
|||
|
04.11.2025, 09:19,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.11.2025, 09:20 przez Jakub_333.)
|
||||
|
Poszukałem troszkę i znalazłem FC3A za 290 zł na Amazonie. Niby to nadal to ≈ 100 zł więcej niż DP10 Sustain, ale 60-100 zł taniej od polskich sklepów internetowych. Taka cena w miarę akceptowalna.
|
|||
|
05.11.2025, 19:04,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.11.2025, 19:05 przez pawelsz.)
|
||||
|
(03.11.2025, 23:09)bestspec napisał(a):(03.11.2025, 10:44)Jakub_333 napisał(a): Dzień dobry. Chciałbym dokupić pedał sustain do mojego pianina elektrycznego Yamaha NP35. Zależy mi na funkcji half-pedal. Najprostszym wyborem byłoby kupić Yamaha FC3A, ale ze względu na cenę szukam tańszego zamiennika. Za około 200 zł można kupić np. Roland DP10 Sustain pedal, ale nie jestem pewien czy pianino Yamaha będzie z nim działało. Szukałem już informacji na internecie, ale generalnie nie znalazłem nic o tym konkretnym pianinie z tym pedałem. Zapytałem też jednego sprzedawcę na Alledrogo, ale też nie wiedzą. Raczej wątpię by DP-10 nie miał zwykłego potencjometru, z tego co kojarzę da się go połączyć nawet z gniazdem ekspresji i sterować płynnie dowolnym parametrem. Na pewno podłączenie potencjometru jest inne w Yamahach niż to zwykle bywa gdzie indziej właśnie po to, żeby zamienniki nie działały - jest "przesunięte" tak, że masa jest nie tam gdzie zwykle tylko na czubku wtyku. A przełączniki nożne bez półpedału działają tak samo bo tam nie ma pierścienia (wtyki TS a nie TRS) i styk jest albo całkowicie zwarty albo rozwarty.https://www.motifator.com/index.php/foru...42765/P15/ Można zrobić adapter, pytanie tylko czy warto. FC3A jest drogi, ja swój parę lat temu kupowałem nieco taniej, ale to było dobre parę lat temu. 290 jak na dzisiejsze czasy to raczej dobra cena. Plus jest taki, że kupujesz raz i masz porządny sprzęt, który z każdą Yamahą będzie działał - pewnie każda a co najmniej większość obsługuje tę funkcję. DP-10 z tego co pamiętam nie ma chociażby tak dobrze zabezpieczonego w obudowie kabla przed ewentualnym wyrwaniem. Plusem Rolanda jak dla mnie jest odwijana guma, żeby pedał nie uciekał na wrednych podłogach, choć Yamaha ze swoimi gumowymi nóżkami pod spodem radzi sobie całkiem dobrze.
Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
|
|||
|
05.11.2025, 20:57,
|
||||
|
(05.11.2025, 19:04)pawelsz napisał(a):(03.11.2025, 23:09)bestspec napisał(a):(03.11.2025, 10:44)Jakub_333 napisał(a): Dzień dobry. Chciałbym dokupić pedał sustain do mojego pianina elektrycznego Yamaha NP35. Zależy mi na funkcji half-pedal. Najprostszym wyborem byłoby kupić Yamaha FC3A, ale ze względu na cenę szukam tańszego zamiennika. Za około 200 zł można kupić np. Roland DP10 Sustain pedal, ale nie jestem pewien czy pianino Yamaha będzie z nim działało. Szukałem już informacji na internecie, ale generalnie nie znalazłem nic o tym konkretnym pianinie z tym pedałem. Zapytałem też jednego sprzedawcę na Alledrogo, ale też nie wiedzą. Żeby być dokładnym to nie pisałem przecież że nie ma potencjometru tylko że działa w inny sposób i że nie będzie działał ten potencjometr tak jak powinien z instrumentami Yamahy (na takie informacje natknąłem się w sieci gdzie ludzie stosowali go jako tańszy zamiennik i się nie sprawdził - a ja jak pisałem nie miałem z nim kontaktu więc uprzedzałem że pisze na podstawie niektórych informacji z sieci co może się okazać nie w 100% wiarygodne). W każdym razie dzięki za sprostowanie/rozwinięcie Najważniejsze że temat się rozwiązał
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Yamaha p125 - zamiennik pedału sustain | Don Kozdro | 9 | 10,621 |
02.05.2022, 21:21 Ostatni post: bestspec |
|
| Yamaha P-45 Dziwny odgłos mechanizmu | BvO0071 | 2 | 5,364 |
04.04.2020, 23:22 Ostatni post: Valtari |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

- jest "przesunięte" tak, że masa jest nie tam gdzie zwykle tylko na czubku wtyku. A przełączniki nożne bez półpedału działają tak samo bo tam nie ma pierścienia (wtyki TS a nie TRS) i styk jest albo całkowicie zwarty albo rozwarty.