Yamaha MODX
|
29.08.2020, 15:34,
|
||||
|
RE: Yamaha MODX
(28.08.2020, 00:13)bestspec napisał(a): Jak pewnie wiecie albo i nie, od aktualizacji systemu do wersji 2.0 możliwe jest podłączanie urządzeń MIDI (klawiatury sterujące, kontrolery itp) do portu USB typ A w MODX czyli do tego do którego podpinamy nasze USB do zapisywania danych, sampli i ich wgrywania (barwy, sample itp). Ta możliwość rozwiązała problem z brakiem działania w tym samym czasie MIDI po USB i złączami DIN. Nieźle? Toż to super jest! Dzięki, bo nawet nie wiedziałem. Cały czas myślałem, żeby sobie w to wejście midi typ A wpiąć jakiś mały kontrolerek z padami, to przede mną. Ale jakoś nie pomyślałem, że to tak ułatwi równoczesne dzałania USB i MIDI DIN ! A ten hub do USB to jakikolwiek może być? |
|||
29.08.2020, 18:24,
|
||||
|
(29.08.2020, 15:34)garit napisał(a): Nieźle? Toż to super jest! Dzięki, bo nawet nie wiedziałem. Cały czas myślałem, żeby sobie w to wejście midi typ A wpiąć jakiś mały kontrolerek z padami, to przede mną. Ale jakoś nie pomyślałem, że to tak ułatwi równoczesne dzałania USB i MIDI DIN ! Pewnie obojętnie jaki bo jeden mam leciwy który ma z 15 lat i ma porty USB1/2 i działa ale mam też drugi nowszy kóry ma tylko porty USB3 i tez działa bez zająknięcia. Ciekawy jestem ile urządzeń max da się podpiąć i nadal będą działać. W wolnej chwili potestuję bo mam jeszcze Virusa który tez może działać za sterownik więc go podepnę razem z Kurzwailem i pamięcią USB i będziemy mieć sprawdzone 3 urządzenia (pozostaje jeden port USB wolny w hubie- muszę coś pożyczyć albo sprawdzę czy Blofeld coś z gałek wysyła ![]()
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Waldorf Blofeld, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad AiR2, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 10,5 Artist, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 12, Arturia V Collection 7 + Pigments, Korg Collection 2 + Triton,IK Multimedia: Sample Tank 3 MAX/4 SE, Syntronik Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology i inne... |
|||
29.08.2020, 22:04,
|
||||
|
Znacie jakiś dobry autoryzowany serwis Yamahy? Dwa klawisze w moim modx 8 głośno zaczęły chodzić.
|
|||
30.08.2020, 21:53,
|
||||
|
(29.08.2020, 18:24)bestspec napisał(a): Ciekawy jestem ile urządzeń max da się podpiąć i nadal będą działać. W wolnej chwili potestuję bo mam jeszcze Virusa który tez może działać za sterownik więc go podepnę razem z Kurzwailem i pamięcią USB i będziemy mieć sprawdzone 3 urządzenia (pozostaje jeden port USB wolny w hubie- muszę coś pożyczyć albo sprawdzę czy Blofeld coś z gałek wysyła Sprawdziłem i jeśli zastosuje się Hub USB wpięty do gniazda USB typ A w MODX to możemy do niego podpiąć tylko jeden sterownik MIDI ale za to dodatkowo w tym samym czasie możemy mieć więcej jak jeden USB z danymi (miałem hub z czterema gniazdami więc podpiąłem 3 USB z danymi i wszystkie działały) Po cichu liczyłem że można podpiąć więcej jak jeden sterownik MIDI po USB. NO cóż i tak dobrze że można mieć dwa sterowniki (1 na USB i dodatkowy na MIDI DIN w tym samym czasie)
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Waldorf Blofeld, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad AiR2, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 10,5 Artist, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 12, Arturia V Collection 7 + Pigments, Korg Collection 2 + Triton,IK Multimedia: Sample Tank 3 MAX/4 SE, Syntronik Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology i inne... |
|||
31.08.2020, 10:49,
|
||||
|
(29.08.2020, 22:04)Mike napisał(a): Znacie jakiś dobry autoryzowany serwis Yamahy? Dwa klawisze w moim modx 8 głośno zaczęły chodzić. Na stronie Yamahy są takie: https://pl.yamaha.com/pl/support/service_locator/index.html |
|||
31.08.2020, 10:54,
|
||||
|
(30.08.2020, 21:53)bestspec napisał(a):(29.08.2020, 18:24)bestspec napisał(a): Ciekawy jestem ile urządzeń max da się podpiąć i nadal będą działać. W wolnej chwili potestuję bo mam jeszcze Virusa który tez może działać za sterownik więc go podepnę razem z Kurzwailem i pamięcią USB i będziemy mieć sprawdzone 3 urządzenia (pozostaje jeden port USB wolny w hubie- muszę coś pożyczyć albo sprawdzę czy Blofeld coś z gałek wysyła Dzięki za testy. Ja mogę dodać, że przetestowałem również połączenie po takim kabelku MIDI out z kontrolera, który ma tylko wyjście MIDI (nie ma USB) do USB i chodzi znakomicie. Akurat mi się przydało bo do wejścia MIDI In w MODX mam coś innego wpięte. W wolnej chwili potestuję równoczesne korzystanie z interfejsu audio po USB, tak żeby nagrywać do Cubase. Ale jak mówisz, że chodzi to OK. |
|||
13.10.2020, 17:26,
|
||||
|
Jesli ktoś przegapił (tak jak ja) to 25 września ukazała się aktualizacja sterownika USB pod Windows 10 64 bit.
https://usa.yamaha.com/support/updates/y...r_win.html
|||
06.01.2021, 20:40,
|
||||
|
W połowie listopada ukazała sie nowa wersja Modx Connect dla Windows.
Modx Connect 1.1.1 wprowadza zgodność z Cubase 11 i jednocześnie przestaje wspierać Cubase 10 i wcześniejsze wersje Cubase oraz Windows starsze jak Windows 10. Najnowsza wersja jest więc dla posiadaczy Windows 10 i Cubase 10.5 lub 11.
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|