BTV - What's Up 77 - mój pierwszy trak ever :)
|
07.05.2020, 23:41,
|
||||
|
BTV - What's Up 77 - mój pierwszy trak ever :)
Cześć :)
Jakieś 3,5 roku temu kupiłem Rolanda FA-06, myśląc że to już właśnie wtedy to ten moment, plus że to mój ostatni ratunek i albo zrobię coś na nim albo nigdy na niczym - bo DAW-y totalnie mnie odstraszały :). Nawet się tutaj u Was pokazałem na chwilę z małym wywiadem, niestety familia zrobiła swoje i "ten moment" okazał się dopiero teraz. Po prawie 2 miesiącach klikania, wertowania manuala i tutków na Youtubie powstała taka oto opowiastka prosto z mojego umysłu. Miks chyba z całego życia, czyli Amiga, Jarre, Prodigy i drum'n'bass :). Klimat z bitem raczej przypadkowy, ale jak nagrałem 8 taktów solówki, bas, drumy i 3 tła, to stwierdziłem, że tego nie zostawię :). Kolejne bardziej Jarrowe planuję :). Jak wspomniałem, DAW-y to dla mnie nadal czarna magia, także pierwszy trak jest w 100% na FA-06, jak fabryka dała. I póki co mimo wszelkich minusów, takie klikanie po dinozaurowej workstationowej antykomputerowej szkole mi się podoba - aczkolwiek z czasem Ableton będzie musiał stać się codziennością... Rzućcie proszę uchem w wolnej chwili, przede wszystkim na realizację, bo znacie się cokolwiek milion razy bardziej niż ja początkujący - co uszy mogły, to ustawiły, ale na sto stów daleko temu do doskonałości :). Z góry dzięki za komentarze i krytykę :). https://youtu.be/gNGxGAHLCWg |
|||
08.05.2020, 18:43,
|
||||
|
RE: BTV - What's Up 77 - mój pierwszy trak ever :)
Jako zwolennika hardware cieszy mnie że zrobiłeś ten utwór na sekwencerze z workstation. No wiadomo że trzeba się naklikać i łatwiej i wygodniej byłoby posługiwać się softem. Ale ja jestem niereformowalny i wybieram zabawę z sekwencerem sprzętowym, oraz obcowanie z prawdziwymi instrumentami. Soft dla mnie nie jest instrumentem.
Co do utworu, to technicznie wydaje się być bez błędów w miksie. Ścieżki odpowiednio rozłożone w panoramie, nie natłoczone w jednym miejscu, z dobrze dobraną głośnością, Melodycznie nie mój klimat, sekcja rytmiczna wraz z podstawą basową robi monotonne buum buuum. Zabrzmi to efektownie puszczane głośno w aucie ![]() Nawiązania do JMJ raczej bardzo bardzo luźno potraktowane. Tak więc utwór zupełnie nie w moje gusta, ale trzeba przyznać że od strony technicznej to bardzo dobrze wykonana robota. |
|||
08.05.2020, 20:36,
|
||||
|
(08.05.2020, 18:43)Valtari napisał(a): Soft dla mnie nie jest instrumentem. Grubo ![]() Sam oczywiście nie jest ale jak podłączysz klawiaturę to już raczej jest ![]()
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Waldorf Blofeld, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad AiR2, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 10,5 Artist, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 12, Arturia V Collection 7 + Pigments, Korg Collection 2 + Triton,IK Multimedia: Sample Tank 3 MAX/4 SE, Syntronik Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology i inne... |
|||
08.05.2020, 21:14,
|
||||
|
E tam
![]() |
|||
08.05.2020, 22:37,
|
||||
|
No rozumie, a jako ciekawostka, to czy interesowałeś się co jest w środku np Korga Kronosa czy Oasis albo np Hartman Neuron? Jeśli nie to polecam bo może przedefiniuje ci się co nieco
![]()
Hardware: Kurzweil PC3K8, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Waldorf Blofeld, Roland Fantom XR, M-Audio ProFire 610, iPad AiR2, HP Omen 17
DAW / VST hosts: Cubase 10,5 Artist, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 12, Arturia V Collection 7 + Pigments, Korg Collection 2 + Triton,IK Multimedia: Sample Tank 3 MAX/4 SE, Syntronik Deluxe,Hammond B-3X, Miroslav Philharmonik 2, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology i inne... |
|||
08.05.2020, 23:40,
|
||||
|
Wiem co siedzi w Kronosie, linux i Intel X86 a później Atom. Ale pisałem o tym że wiem, że w instrumentach również jest soft. Niestety moje poglądy są nie do ruszenia
![]() Porównałbym to do dwóch jogurtów, gdzie na jednym czytamy " barwnik naturalny" a na drugim "identyczny z naturalnymi" ![]() ![]() |
|||
08.05.2020, 23:51,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.05.2020, 23:56 przez BTV.)
|
||||
|
Dzięki Valtari za opinię, piona!
![]() No i jak sobie przypomnę ostatnie długie lata zasiadania do Reasona czy Fruity Loopa, to taką mam totalną blokadę przed tymi interfejsami, że u mnie jak pisałem - w duszy muzyka skutecznie zadział dopiero workstation. I jak wspominam te ostatnie parę tygodni z pierwszym trakiem ślęcząc nad klawiszem, to jak najbardziej jest to do powtórki. Chociaż jak już zacznę cisnąć na większe możliwości, to DAW będzie nieunikniony... |
|||
08.05.2020, 23:57,
|
||||
|
Nie ma sprawy
![]() Mam pytanie, czy użyłeś brzmień z Axiala czy tylko fabryczne ? |
|||
09.05.2020, 09:26,
|
||||
|
(08.05.2020, 23:51)BTV napisał(a): Dzięki Valtari za opinię, piona! Trochę nieszczęśliwie wybrałeś na początek. Ja siedzę w DAW od początku ich istnienia i mimo to do dziś nie mogę strawić Reasona ![]() Jeden z najlepszych pełnowartościowych daw a jednocześnie darmowy to Cakewalk by Bendlab i jest jednocześnie intuicyjny (nawet bardziej moim zdaniem jak najpopularniejszy chyba Cubase który jest płatny). Szkoda czasu na grzebanie w małym ekraniku ![]() ![]() Co do utworu to ja jestem "szerokoprzekrojowy muzycznie" więc można powiedzieć że mieści się w skali moich zainteresowań muzycznych. Sam miks jak na początek jest OK pod względem technicznym i podoba mi się, tak że działaj bo masz duży potencjał! Ewentualnie co bym próbował zmienić to partia basu. Zobacz czy nie było by lepiej jak by brzmiał bardziej selektywnie i mniej przestrzennie bo trochę się rozmywa. Może masz na nim jakiś efekt typu reverb czy chorus to zmniejsz albo całkiem usuń i zobacz czy nie będzie bardziej selektywny a jak to nic nie da to można próbować za pomocą EQ podbić jakąś częstotliwość tej barwy aby się bardziej wyizolowała (coś jak w tym klasyku https://www.youtube.com/watch?v=1XXPLP3_ZUQ. )
|||
10.05.2020, 00:34,
|
||||
|
(08.05.2020, 23:57)Valtari napisał(a): Nie ma sprawy Na bang wrzucę kolejne ![]() Brzmienia tylko fabryczne. Chociaż dla mnie to i tak AŻ ![]() |
|||
10.05.2020, 00:46,
|
||||
|
(09.05.2020, 09:26)bestspec napisał(a): Trochę nieszczęśliwie wybrałeś na początek. Ja siedzę w DAW od początku ich istnienia i mimo to do dziś nie mogę strawić Reasona No tak, zdaję sobie sprawę, że komp i myszka to 100 razy szybsza robota. Ale nie chciałem już tracić czasu na ogarnianie DAW-a, zwłaszcza że seq pokładowy poszedł w zasadzie jak po maśle. Obadam Cakewalka i Cubase, dzięki za sugestię ![]() Z basem przyłapałeś, jest tam i reverb i chorus ![]() ![]() ![]() Dzięki za opinię! ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|