Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiem co chciałbym kupić - chyba, że mnie zniechęcisz
19.12.2017, 12:45,
RE: Wiem co chciałbym kupić - chyba, że mnie zniechęcisz
(19.12.2017, 02:29)Rychubil napisał(a): Chodzi o ogólną jakość materiałów z jakich został wykonany instrument i jego mechaniczną trwałość na zużycie. Czasem wystarczy popukać w obudowę, żeby się przekonać czy użyty w niej plastik po niedługim czasie będzie trzeszczał przy nieco głośniejszym graniu lub wygnie się przy kolejnym przenoszeniu instrumentu.
Miła w dotyku klawiatura to nie wszystko, ważniejsze raczej są jej elementy mechaniczne i użyte do nich materiały, które powinny jednak wytrzymać nie tylko lekką rączkę dziecka ale też ciężką łapę faceta, który będzie na niej walił ciężkiego rocka. Zdarza się, że z czasem, po takich wyczynach klawisze zaczynają bujać się na boki albo nierówno odbijają i regulacja na wiele się nie zda, bo materiał się po prostu wyrobił.

Dzięki za konkret, czyli warto popukać w obudowę, sprawdzić, czy jest stabilna, ale jak sprawdzić czy klawisze przeżyją ciężkiego rocka? Są jakieś modele, które mogą mieć z tym problem?

(19.12.2017, 07:43)Valtari napisał(a): Wspomniałeś, że w sklepie "pomacałeś" kilka egzemplarzy, jakie inne modele udało się Tobie dotknąć ? Oczywiście pytam tylko o modele pianino-podobne (w zabudowie).
Przypuszczam że żadnego. Dlaczego ? Lubię odwiedzać sklepy muzyczne i ograć to i owo, aby potem wypowiadając się na forum mieć własną opinie a nie sugerować komentarzami z internetu. Do jakiego bym nie wszedł sklepu wszędzie otacza mnie Casio ! Oczywiście znajdzie się keyboard Yamahy, gdzieniegdzie spotkam aranżer Korga z serii Pa i coś by się jeszcze znalazło, ale reszta instrumentów sugeruje jakby był to sklep firmowy Casio !
I do takich sklepów przyjdzie rodzina wybrać instrument dla dziecka, które zaczyna naukę gry na pianinie i nikt im nie powie że istnieją takie instrumenty jak Roland RP102, czy seria Arius od Yamahy. Za to usłyszą od sprzedawcy że jedynym i słusznym wyborem jest seria PX od Casio. Taki też potem pada wybór, bo i tak nie ma nic innego do porównania.

Moje doświadczenie jest raczej skąpe, ale raczej odwrotne. Spory wybór, zaledwie kilka modeli Casio, do tego w AmbitMusic przekonywał mnie sprzedawca do klawiszy Yamaha, a w Riff ledwo znalazłem to Casio, które ostatecznie wpadło mi w oko, a pierwszy model jaki pokazał mi sprzedawca to Yamaha p115. Bardzo mi zależy na rzeczowych argumentach, wiem, że wybierając instrument "kompaktowy" stracę na jakości dźwięku, bo w takim głośniki muszą być gorzej rozmieszczone, prawdopodobnie mniejsze, ale sam będę ćwiczył tylko w słuchawkach, bo czas dla siebie mam dopiero jak wszyscy inni już śpią.

(19.12.2017, 07:43)Valtari napisał(a): Nie będę krytykował modelu PX760, uważam że nadaje się on do nauki. Inna sprawa, że i tak już chyba za późno, aby zdążyć przed świętami i nabyć coś innego. Chyba że trafi się wyjątkowo jeszcze gdzieś w innym sklepie coś nie z oferty Casio.

Zdążę zmienić zdanie, bo na miejscu w Gdańsku jest tyle różnych modeli, że można wybierać.
Myślisz, że znajdzie się konkurent dla tego PXa?

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Wiem co chciałbym kupić - chyba, że mnie zniechęcisz - przez manio - 19.12.2017, 12:45