Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pianino cyfrowe dla srednio i zaawansowanego gracza
30.01.2018, 11:13,
RE: Pianino cyfrowe dla srednio i zaawansowanego gracza
(30.01.2018, 07:16)kovalsky napisał(a): gram tez na saksie co prawda bardzo krotko ale bardzo intensywnie i to wlasnie saks chyba jest mi pisany Smile ...
Moj profesor twierdzi, ze do saksofonu to ja sie chyba urodzilam Wink

Gratuluję talentów Smile 
Skoro rzeczywiście tak jest, to ćwiczyć na saksie jak najwięcej ale co najważniejsze systematycznie, bo wiadomo - dęty tego wymaga, zwłaszcza na początku. 
P.S. Ja po 22 latach niegrania, pogrywam sobie na trąbce i kornecie więc doskonale rozumiem tą blaszaną miłość Smile

(30.01.2018, 07:16)kovalsky napisał(a):
Takze pianino mimo tego, ze ciagle moim glownym instrumentem powoli zaczyna ustepowac miejsca fajce.

Tutaj bym się poważnie zastanowił, ile warto wydać na instrument (pianino), który może wkrótce będzie drugim co do ważności instrumentem.

Najchetniej kupilabym akustyka ale...  c) dosc czeste przeprowadzki.

Nie ukrywam tez, ze jako ze jestem kobieta (silna, ale jednak Wink ) latwiej byloby mi kupic cos bardziej kompaktowego niz 80kg kawai z serii CA, natomiast jesli ma to odbic sie na znaczacej roznicy w jakosci to w razie potrzeby wole zatrudnic do pomocy kilku panow spod monopolowego Big Grin‎ ‎

W takim wypadku najlepiej sprawdzi się jakieś lekkie stage piano, bo na podpitych tragarzy bym nie liczył, że zawsze będą do dyspozycji a jeśli nawet, to szkoda porządnego instrumentu Wink
Nie koniecznie namawiam do tych najlżejszych ale jeśli trzeba, to są i takie co ważą nawet 13kg! jak Studiologic Numa Stage ale jak już Sudiologic, to raczej Numpad Concert z drewnianą klawiaturą. 

I oto nadciaga moje pytanie czy moje palce i uszy bardzo beda cierpiec jesli zdecyduje sie na stage vs obudowana cyfrowka? ‎

Jeśli w obu jest ta sama klawiatura, to bez większego znaczenia. Różnica będzie minimalna. 

(30.01.2018, 07:16)kovalsky napisał(a): Zaintrygowales mnie ta MP11 i jak tylko wpadnie mi w lapki to przetestuje, chociaz to drooooga zabawka Sad

Dlatego tez proponowałem poprzednika MP10.

I jeszcze jedna sprawa. Czy jakies konkretne modele Kurzweila i Rolanda na ktore warto zwrocic uwage? Czytalam tu na forum o Rolandzie F140 natomiast nie wiem jak sie on klasowo prezentuje wzgledem mojej yamahy p-115. Czy to ta sama polka klasowo-klawiaturowa?‎

W twoim budzecie Kurzweil, to raczej też używany, tylko bądź świadoma plastikowej klawiatury Fatara. Modele PC3X, SP4-8, SP5 i może jeszcze jakieś inne. Kurzweil to przede wszystkim znakomite brzmienia rhodesów, organów hammonda, epian, no moim zdaniem najpiękniejsze DX piano.
Rolanda, proponowałbym starego flagowca RD700NX z dość ciężką ale dobrą, częściowo drewnianą klawiaturą. Może też być FP80 lub FP50 z lżejszą klawiaturą. ‎
Model F140 to podobna, budżetowa półka, tak samo jak P115 czy Arius YDP ale F140 to zabudowana cyfra z dość ciężką klawiaturą, skrajnie inną od P115. Podobnego masz Rolanda FP30 w wersji stage (to samo co F140) lecz z okrojoną możliwością podłączenia do zewnętrznego nagłośnienia lecz z tą samą  klawiaturą ale o wiele mniejszą ilością brzmień. Jak chcesz czegoś lepszego, to ta sama klawiatura ale więcej brzmień i wyjścia Line on/out ma FP60.
Do tej kolekcji dorzuciłbym jakieś leciwe Nord piano 1, chyba że okazyjnie trafiłabyś Norda dwójkę, to brzmienia warte grzechu, choć tak samo jak Kurzweil, na Fatarowskim plastiku niestety. 
Jest jeszcze Dexibell S7, to też ciekawe pianko.‎

(30.01.2018, 07:16)kovalsky napisał(a): ‎... moze wreszcie osiade w jednym miejscu, kupie wspanialego akustyka i bede z nim zyla dlugo i szczesliwie. Smile

Tego Ci życzę z całego mojego akustycznego serca Wink
Póki co określ precyzyjniej cel swojego przyszłego pianina i pod niego dopasuj adekwatny wybór i zakup. Wybór pianina nie jest łatwy i wymaga cierpliwości oraz samodzielnego ogrania. ‎

Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Pianino cyfrowe dla srednio i zaawansowanego gracza - przez Rychubil - 30.01.2018, 11:13