|
Reface CP acoustic piano
|
|
30.06.2018, 00:13,
|
||||
|
RE: Reface CP acoustic piano
Dostałem wreszcie zamówioną niedawno Yamahę Reface CP z oryginalnym futerałem i tak w skrócie:
Budowa: Obudowa wykonana na tyle solidnie i estetycznie, że nie trąci jakimś tanim plastikiem. Klawiatura przyzwoita jak na małe sprężynki, które nie hałasują podczas grania. Nie mam grubych paluchów więc zbyt często nie zawadzam o sąsiednie klawisze. Gałki i przełączniki efektów wykonane równie solidnie. Brzmienia: Jest ich tylko 7 ale naprawdę są na poziomie średniej klasy stage piana a nie jakiejś zabawki jak mogłoby się komuś wydawać. Rhodes w Reface jest lepszy niż w moim Rolandzie FP30 a akustyczny fortepian o wiele lepiej wybrzmiewa od tego co mam w Kurzweilu PC361. No właśnie. Przypomnę, że w specyfikacji i na panelu Reface CP jest 6 brzmień ale jest jeszcze dodatkowe, nie podane przez producenta, ukryte siódme brzmienie akustycznego fortepianu, o którym z resztą już wspomniałem na początku wątku a znajduje się ono w ustawieniu pomiędzy Rhodes 1 a Rhodes 2. Efekty: One dodatkowo robią niesamowitą robotę i czynią Reface CP całkiem kreatywnym narzędziem. Przykładowo z cyfrowego delaya można uzyskać całkiem niezły arpegiator a potencjometrem Drive można nieźle "zabrudzić" brzmienie. Połączenia: Możliwość podłączenia pedałów sustain lub ekspresji to standard ale 2 wejścia Line out już mówią same za siebie co można (monitory lub rejestrator czy mikser). Wejście midi do sterowania dodatkowym modułem brzmieniowym, USB do podłączenia do np. pełnej klawiatury pianina oraz wejście AUX do odtwarzacza mp3 np. Dodatkowo instrument można zasilać 6-oma bateriami AA więc można sobie nieźle uprzyjemnić wolny czas gdzieś po za domem czy w podróży. Myślę że z tej całej serii Reface (CP, CS, DX, YC), to CP jest najciekawszym modelem. Innego raczej bym chyba nie chciał.
Kawai VPC1, Pianoteq 6 PRO, Synthogy Ivory II, GarageBand, Roland Quad Capture, Neumann KH120, Grado SR225i
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości