Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statyw Akmuz L-2 vs Athletic KB-2
19.09.2018, 05:15, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.09.2018, 05:33 przez adasiekmuzyk.)
RE: Statyw Akmuz L-2 vs Athletic KB-2
(19.09.2018, 03:12)Rychubil napisał(a): Dopiero teraz znalazłem ten aluminiowy statyw norda na ich stronie w akcesoriach organ C2 ale strasznie jest drogi! Ja bym krzyżaka do 88 klawiszy nie brał, no ale jak twarda podłoga, to da radę a te nóżki wkręcane norda dość szybko się montuje, prawie wcale nie zajmują miejsca w futerale a 88 klawiszy stoi naprawdę stabilnie, no i fajnie wygląda Wink

Wygląda zajefajnie, ale mój klawisz jest przykręcony do spodniej części hard case, w którym go wożę, także to rozwiązanie odpada.

(18.09.2018, 19:37)Valtari napisał(a): Ale to jaki masz teraz ? Chcesz zamienić z jednego krzyżaka na inny ?

Ja mam tego

https://riff.net.pl/statywy-i-standy/254...s7191.html

Grałeś u mnie na Forte Se który stał właśnie na nim Smile
Po złożeniu tworzy płaską powierzchnię z prostym mechanizmem składania.

No właśnie do tej pory korzystałem z mojego bardzo starego pojedynczego krzyżaka z akmuza (bodajże model L-3) z regulacją na "grzebieniu", którego używałem od 7 r. ż. do nauki gry na keyboardzie. Dokonałem w późniejszym czasie kilku przeróbek, takich jak wymiana śruby łączącej jedno i drugie ramie, bo oryginał był już lichy, do tego ten plastikowy motylek do przykręcania grzebienia po ustaleniu wysokości statywu się ukręcił ze starości, więc dałem tam zastępczo grubą śrubę meblową i nakrętkę z dużym oczkiem, żeby wygodnie się przykręcało. Nadszedł jednak czas na zmianę, bo tamten jest nieco za lichy dla mnie, poza tym jest już mocno sfatygowany. Po przemyśleniu wszystkich za i przeciw, zdecydowałem się na te dwa konkretne modele statywów. Grałem wielokrotnie na podwójnych X, bo mamy taki w zespole. Może nie jest to szczyt stabilności, ale jest na pewno tani, szybki i prosty w obsłudze i bezawaryjny, jeśli jest na tego typu zabezpieczeniu (tzw. grzebień). Zdarzyło mi się widzieć, jak się na scenie składał samoistnie klawisz z zabezpieczeniem takim "speed lock" (automatyczna/półautomatyczna tarcza z bolcem albo taki patent z kneflem jak On-Stage lub K&M), dlatego jakoś z obawy omijam statywy z tego typu mechanizmami, bo na oku miałem jeszcze K&M 18995, ale właśnie z racji ryzyka zepsucia się tej tarczy z bolcem i samoistnego złożenia, dałem sobie spokój. Statywy typu "Z"- no cóż, kuszą, bo są mega grube, stabilne, ale ich składanie, a raczej problem ze składaniem powoduje, że są upierdliwe w transporcie, a do tego ciężkie (od 8 do 13 kg - tyle, to waży mój odsłuch na membranie 10 cali). Oglądałem jeszcze "stoliki" z K&M, bo po poskładaniu są mniejsze, ale za to grubsze niż typ "X", ale podczas wożenia go w busie zespołowym przepełnionym sprzętem jest ryzyko, że go coś przygniecie i się skrzywi, bo nogi w tych stolikach nie wyglądają mimo wszystko najsolidniej i po złożeniu wystają poza obręb ramy nośnej, także też odpadło. Także z kilku powodów zdecydowałem się ostatecznie na tego nieszczęsnego X-krzyżaka z regulacją na grzebieniu, który jest po prostu najpewniejszy.

... Zastanawiało mnie tylko, czy są jakieś różnice pomiędzy wymienionymi w temacie przeze mnie modelami statywów (poza nazwą firmy oczywiście).

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Statyw Akmuz L-2 vs Athletic KB-2 - przez adasiekmuzyk - 19.09.2018, 05:15