Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Klawiatura MIDI 49/61 do ~ 2000 zł
22.01.2019, 18:13,
Klawiatura MIDI 49/61 do ~ 2000 zł
Witam,

za radą Rychubila poszukuję klawiatury MIDI / master keyboardu 49 lub 61 klawiszy - budżet to około 2000 zł, które mogę nieco naciągnąć w przypadku wartościowych gratisów (instrumentów VST itd) lub wyjątkowej jakości urządzenia Smile

Chodzi mi o w miarę lekką klawiaturę generalnego użytku - do smyczków, syntezatorów i innych instrumentów VST. Najbardziej zależy mi oczywiście na ogólnej jakości całego urządzenia i szczególnie samych klawiszy. Zdecydowanie wolę mniej funkcji i lepszą jakość niż na odwrót.

Z dodatkowych ficzerów, które mogłyby mi się przydać: pitchbendy, aftertouch, transport control, drum pady, kilka faderów i knobów. Niemniej nie uważam ich za kluczowe. Natomiast na wyświetlaczach, auto-mappingu i jakiś super integracjach mi szczególnie nie zależy.

Do tej pory moją uwagę przykuły głównie 3 urządzenia:

1. NI Komplete Kontrol MKII (prawdopodobnie najlepszej jakości klawiatura z tych trzech i najlepsze dodatki - niestety odrzuca mnie kiepskie wsparcie dla wtyczek niezgodnych z NKI i kompletny brak wsparcia dla Studio One, którego używam).

2. Akai Advance (nadal dobra jakość myślę, podoba mi się akcja klawiszy, dobre wsparcie dla dużej liczby wtyczek, ale z tego co udało mi się ustalić soft kompletnie zabugowany i brak jakichkolwiek chęci ze strony Akai, żeby go naprawiać).

3. Arturia Keylab MKII (spoko dodatki, niestety z tego co widzę bardzo wielu użytkowników narzeka na taką sobie jakość klawiszy i niską jakość całej reszty - w każdym razie poniżej oczekiwań jakie budzi wysoka cena).

Niemniej żadna z tych trzech klawiatur mnie tak do końca nie przekonuje, prawdę mówiąc. Mam wrażenie, że producenci do wszystkich swoich wyższych modeli pakują teraz wyświetlacze i jakieś niedopracowane oprogramowanie do automatycznej integracji zamiast inwestować w to co jest najważniejsze - czyli jakość samej klawiatury.

Idealnie chciałbym znaleźć coś być może mniej efektownego ale za to dobrej jakości i - na ile to możliwe - w rozsądnej cenie Smile

Z góry dzięki za pomoc!

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Klawiatura MIDI 49/61 do ~ 2000 zł - przez qnewbie - 22.01.2019, 18:13