|
Pianino cyfrowe dla srednio i zaawansowanego gracza
|
|
14.06.2019, 07:44,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.06.2019, 08:05 przez kovalsky.)
|
||||
|
RE: Pianino cyfrowe dla srednio i zaawansowanego gracza
coś mnie podkusiło i wpadłam tu z niezapowiedzianą wizytą
A więc po roku użytkowania VPC1, bechsteina digitala na słuchawkach Sony MDR-7506 i Garagebandu powiem krótko: niczego mi nie urwało i zastanawiam się dlaczego a właściwie wiem dlaczego, więc będę coś w tej kwestii dalej działać, ale od początku.Sama klawiatura: świetna, wymagająca, ciężka - co dla mnie niestety jest lekkim minusem. Przez życie przyzwyczajona do grania na słabej/bardzo słabej/średniej jakości wielu akustykach z lekką czasem wręcz łomoczącą klawiaturą, VPC1 jest mega wyzwaniem, bo najzwyczajniej mięśnie nie wyrabiają i po prostu ręce bolą, a że zazwyczaj gram szybkie/bardzo szybkie przebiegi to szybko ból daje się we znaki. Jeśli kiedykolwiek uda mi się przestawić na cięższe klawiatury nie robiąc sobie przy tym krzywdy to VPC1 będzie ideałem ![]() Co jest moim większym problemem to ból już nie w rękach a raczej uszach I tutaj mam nadzieję, że przy odpowiedniej ilości dolarów lub innych tego typu papierków uda mi się ów ból powstrzymać. Gram jak pisałam wyżej na Jabłkowym garagebandzie, Bechstein'ie digitalu i poczciwych soniaczach, bez zadnej karty muzycznej. Ten zestaw jest hmmm.. albo zbyt skomplikowany na moje nikłe/zerowe zdolności odpowiedniego ustawiania brzmienia lub brak karty/słaby garageband/może za kiepskie słuchawki powodują, że jak to odpalam to aż mi się grać odechciewa. Dodam, że gram raczej na defaultowych brzmieniach z Bechsteina Digital (a jest ich kilka), bez jakikolwiek kombinacji. Tak czy inaczej wydaje mi się, że powinno to grać duuuuuuuużo lepiej. No i dynamika, chyba nie potrafię dobrze jej ustawić, choć miałam nadzieję, że również defaultowo będzie to zbliżone do akustyka. Na akustyku jest prosto gram cicho to i piano gra cicho, tutaj różnica pomiędzy pp a ff jest znikoma.Sam Bechstein Digital: prosty w użyciu, interfejs ładny, ale trochę User experience mogliby dopracować (sorry, zboczenie zawodowe) Sample góra, bok i po prostu grand player. 12 defaultowych brzmień. Inżynierowie z Bechsteina urządzili sobie również żarcik w postaci brzmienia nr. 12, które nazwali `Too Much of Everything - Player` i brzmi jakby dziecko dorwało się do konsolki i randomowo poprzekręcało pokrętełka . O brzmieniu się nie wypowiem, bo mam nadzieję, że jak dorwę jakąś kartę/monitory czy cokolwiek to wszystko będzie piękne.Mogę wam coś kiedyś nagrać i każdy odsłucha na czym chce W rezultacie klawiaturkę odpalam rzadko bo codziennie przesiaduję godzinami na uczelni gdzie gram na wspomnianych wyżej wątpliwej jakości akustykach. Także chyba szukam karty, zastępstwa za garageband, lub jednego i drugiego, a może i monitorów, w każdym bądz razie czegoś co pozwoli w 100% odzworować to co tak pięknie ponagrywali specjaliści od bechsteina. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pianino do 4000 max 5000 | Asia | 3 | 1,059 |
21.11.2025, 16:53 Ostatni post: Asia |
|
| Pierwsze pianino cyfrowe dla osoby dorosłej ~5tyś zł - | Justyna | 24 | 8,820 |
19.10.2025, 12:09 Ostatni post: Valtari |
|
| Pianino na początek dla dziecka lat 7 | Zooja22 | 6 | 3,458 |
18.10.2025, 17:12 Ostatni post: Valtari |
|
| Jakie pianino cyfrowe wybrać? | Remind | 1 | 1,361 |
30.04.2025, 01:53 Ostatni post: bestspec |
|
| Pianino cyfrowe z cichą kawiaturą dla amatora | lipek | 3 | 1,868 |
27.03.2025, 22:32 Ostatni post: Valtari |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

A więc po roku użytkowania VPC1, bechsteina digitala na słuchawkach Sony MDR-7506 i Garagebandu powiem krótko: niczego mi nie urwało
i zastanawiam się dlaczego a właściwie wiem dlaczego, więc będę coś w tej kwestii dalej działać, ale od początku.
I tutaj mam nadzieję, że przy odpowiedniej ilości dolarów lub innych tego typu papierków uda mi się ów ból powstrzymać. Gram jak pisałam wyżej na Jabłkowym garagebandzie, Bechstein'ie digitalu i poczciwych soniaczach, bez zadnej karty muzycznej. Ten zestaw jest hmmm.. albo zbyt skomplikowany na moje nikłe/zerowe zdolności odpowiedniego ustawiania brzmienia lub brak karty/słaby garageband/może za kiepskie słuchawki powodują, że jak to odpalam to aż mi się grać odechciewa. Dodam, że gram raczej na defaultowych brzmieniach z Bechsteina Digital (a jest ich kilka), bez jakikolwiek kombinacji. Tak czy inaczej wydaje mi się, że powinno to grać duuuuuuuużo lepiej. No i dynamika, chyba nie potrafię dobrze jej ustawić, choć miałam nadzieję, że również defaultowo będzie to zbliżone do akustyka. Na akustyku jest prosto gram cicho to i piano gra cicho, tutaj różnica pomiędzy pp a ff jest znikoma.