Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pianino cyfrowe dla srednio i zaawansowanego gracza
14.06.2019, 07:44, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.06.2019, 08:05 przez kovalsky.)
RE: Pianino cyfrowe dla srednio i zaawansowanego gracza
coś mnie podkusiło i wpadłam tu z niezapowiedzianą wizytą Smile A więc po roku użytkowania VPC1, bechsteina digitala na słuchawkach Sony MDR-7506 i Garagebandu powiem krótko: niczego mi nie urwało Big Grin i zastanawiam się dlaczego a właściwie wiem dlaczego, więc będę coś w tej kwestii dalej działać, ale od początku.

Sama klawiatura: świetna, wymagająca, ciężka - co dla mnie niestety jest lekkim minusem. Przez życie przyzwyczajona do grania na słabej/bardzo słabej/średniej jakości wielu akustykach z lekką czasem wręcz łomoczącą klawiaturą, VPC1 jest mega wyzwaniem, bo najzwyczajniej mięśnie nie wyrabiają i po prostu ręce bolą, a że zazwyczaj gram szybkie/bardzo szybkie przebiegi to szybko ból daje się we znaki. Jeśli kiedykolwiek uda mi się przestawić na cięższe klawiatury nie robiąc sobie przy tym krzywdy to VPC1 będzie ideałem Smile

Co jest moim większym problemem to ból już nie w rękach a raczej uszach Wink I tutaj mam nadzieję, że przy odpowiedniej ilości dolarów lub innych tego typu papierków uda mi się ów ból powstrzymać. Gram jak pisałam wyżej na Jabłkowym garagebandzie, Bechstein'ie digitalu i poczciwych soniaczach, bez zadnej karty muzycznej. Ten zestaw jest hmmm.. albo zbyt skomplikowany na moje nikłe/zerowe zdolności odpowiedniego ustawiania brzmienia lub brak karty/słaby garageband/może za kiepskie słuchawki powodują, że jak to odpalam to aż mi się grać odechciewa. Dodam, że gram raczej na defaultowych brzmieniach z Bechsteina Digital (a jest ich kilka), bez jakikolwiek kombinacji. Tak czy inaczej wydaje mi się, że powinno to grać duuuuuuuużo lepiej. No i dynamika, chyba nie potrafię dobrze jej ustawić, choć miałam nadzieję, że również defaultowo będzie to zbliżone do akustyka. Na akustyku jest prosto gram cicho to i piano gra cicho, tutaj różnica pomiędzy pp a ff jest znikoma.

Sam Bechstein Digital: prosty w użyciu, interfejs ładny, ale trochę User experience mogliby dopracować (sorry, zboczenie zawodowe) Big Grin Sample góra, bok i po prostu grand player. 12 defaultowych brzmień. Inżynierowie z Bechsteina urządzili sobie również żarcik w postaci brzmienia nr. 12, które nazwali `Too Much of Everything - Player` Big Grin Big Grin Big Grin i brzmi jakby dziecko dorwało się do konsolki i randomowo poprzekręcało pokrętełka Big Grin. O brzmieniu się nie wypowiem, bo mam nadzieję, że jak dorwę jakąś kartę/monitory czy cokolwiek to wszystko będzie piękne.
Mogę wam coś kiedyś nagrać i każdy odsłucha na czym chce Big Grin

W rezultacie klawiaturkę odpalam rzadko bo codziennie przesiaduję godzinami na uczelni gdzie gram na wspomnianych wyżej wątpliwej jakości akustykach.

Także chyba szukam karty, zastępstwa za garageband, lub jednego i drugiego, a może i monitorów, w każdym bądz razie czegoś co pozwoli w 100% odzworować to co tak pięknie ponagrywali specjaliści od bechsteina.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Pianino cyfrowe dla srednio i zaawansowanego gracza - przez kovalsky - 14.06.2019, 07:44