Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Początkujący amator muzyki filmowej poszukuje dobrego rozwiązania na pianino domowe
02.08.2019, 10:23,
RE: Początkujący amator muzyki filmowej poszukuje (..)
Dzięki wielkie!! za kolejne sugestie.

Ta objętość w głowie, to efekt zmniejszającej się powierzchni w chałupie, przez co zaczynam piąć się po ścianach z moimi wszelkimi gratami Smile Niestety jestem również miłośnikiem kolejek elektrycznych, a wszystko ogranicza powierzchnię Smile

Faktycznie jest sporo filmików na youtube - i na tym oprę moje wrażenia. Co jest dla mnie ciekawe, to obserwacja, że cieplejszy/głębszy jest Korg Grandstage, a Nord Piano 4 wydaje się mi bardziej płaskie/krzykliwe. Choć przecież to może być przede wszystkim efekt właściwego ustawienia rzędu pokręteł i przełączników Wink Moje wrażenia opisuje w sposób bardzo uproszczony, za co z góry przepraszam. Staram się ogarnąć jakiś punkt, aby móc spróbować obu instrumentów w jednym czasie, ale coś nie mogę się na razie do nich dorwać. Mam też oczywiście na uwadze propozycje Kurzweil Forte i PC3A8/PC3K8.

Co ciekawe, wracając do kwestii Kawai VPC1, to wtyczki fortepianowe brzmią, aczkolwiek wyłącznie na youtube, ciekawiej..hmm - mam wrażenie, że bardziej dostojnie, teraz pytanie na ile to jest kwestia profesjonalnego ustawienia softu, programu nagrywającego, interfejsów, etc.? To muszą być faktycznie bardzo dobrej jakości przetworniki, ponieważ jak na moje uszy, choć niezbyt profesjonalne, to jednak brzmienie jest zdecydowanie przyjemniejsze.

Także nie mogę się doczekać, aby odsłuchać na swoich uszach te stage pianina, bo teraz mam wrażenie, że za bardzo poleciałem na to co usłyszałem w internecie i już zaczynam się skłaniać w kierunku wtyczek.

Pozwolę sobie wobec tego na wzmiankę o wtyczkach. Jest ich sporo, m.in.: Synthogy Ivory II, Ravensoft 275, Pianoteq, Alicias Keys, Classic Piano Collection - naprawdę świetnie brzmią (wsłuchując się w internecie), więc pewnie nie są to standardowe ustawienia. Czy możecie powiedzieć, że jakaś się wyróżnia? Ciekawe, że Synthogy waży dużo GB, a Pianoteq liczy się w MB. Nie jestem muzykofilem, ale gdzieś musi być haczyk..choć brzmienie pianoteq nie jest tak daleko odbiegające, jeśli go porównać do wagi plików dla obu aplikacji.

Przeglądałem także trochę interfejsów (po urzekającym słuchaniu wtyczek). Ja akurat operuję na 64-bit windows 10. Czy interfejs RME Babyface nie będzie bronił się przed współpracą? Jest dużo innych firm - m.in. FOCUSRITE SCARLETT SOLO, STEINBERG - ale różnica w cenie jest dosyć znaczna. Czy ta jakość - choćby w stosunku do RME - jest naprawdę warta tej ceny?

Dziękuję Wam obu za wskazówki, które mi bardzo ułatwiły start..dzięki czemu nastąpił soft-start Smile

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Początkujący amator muzyki filmowej poszukuje (..) - przez slawekdd - 02.08.2019, 10:23