Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie instrumentów do komputera
19.10.2019, 10:35,
RE: Podłączenie instrumentów do komputera
(19.10.2019, 06:15)mati89 napisał(a): Co do funduszy ro jest to ok. 1000zl. Zastanawiałem się nad roland quad capture ale nie jestem pewny czy to dobry wybór. Czytając wiele atrykolow na ten temat już tro he zglupialem. Jedni piszą że interfejs jest potrzebny, inni mówią że nie trzeba go kupować. Zastanawia mnie kwestia latencji. Opóźnienie w graniu na żywca musi być jak najmniejsze. A czy utworzone przez ciebie sample przechowujesz i odpalasz prosto z clubase czy masz sobny program do klawiatury sterującej. Może lepiej wymienić Rolanda i kupić dobra klawiature sterująca. Nord posiada swój własny program do edycji dźwięku i można ttam utworzyc listę sampli które później ładuje się do instrumenty tylko klopotliwym będzie czy graniu live używanie dwóch osobnych programów do każdego instrumentu. Ciężki temat....

Może nie tyle ciężki temat co jeszcze dla mnie dość zagmatwany (dużo niewiadomych) więc trudno coś konkretnie doradzić Wink
Pominę całkowicie kwestię nagłośnienia bo zakładam że to masz opanowane skoro nie podnosisz tego tematu.

Pierwsze pytanie to czy do tej gry na żywo będziesz używał instrumentów lub efektów wirtualnych czy tylko swoje fizyczne instrumenty czyli Nord i Roland? Jeśli będziesz korzystał z (wirtualnych rozwiązań (VST i VSTi) to potrzebujesz interfejsu audio i latencja ma dla ciebie znaczenie. Jeśli nie to nie potrzebujesz interfejsu audio a bardziej przydał by ci się mikser. Wiedz że są też miksery które mają zintegrowany interfejs audio więc można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu ale nie wiem jakiej jakości są to interfejsy i jaką mają latencję (podejrzewam że to raczej dolna półka ale kto wie może by ci wystarczyło - najlepiej gdyby się tu odezwał ktoś kto korzysta z takiego miksera).

Druga sprawa to nie bardzo rozumie po co chcesz ładować nowe barwy i nowe sample do instrumentów podczas gry na żywo? Chyba nikt tak nie robi. Nie możesz załadować wcześniej wszystkiego co będzie ci potrzebne (wszystkie sample i barwy) i dopiero grać? Zamierzasz wymieniać/wgrywać podczas gry aż tak duże pojemnościowo sample że brakuje ci wewnętrznej pamięci w instrumentach aby wszystko załadować wcześniej?
Pewnie zauważyłeś że podczas ładowania sampli instrument w tym samym czasie nie nadaje się do grania (operacja wgrywania często na tyle obciąża system że albo się barwa zacina albo w ogóle nie da się grać do póki operacja wgrywania się nie zakończy).

Odpowiadając na jedno z Twoich pytań to ja wgrywam sample i barwy z poziomu instrumentu przez wetknięta do niego pamięć USB a Cubese ma wtedy o wiele prościej kiedy będzie mi przełączał i zmieniał barwy których sample już są załadowane do instrumentu. Ale jak wcześniej pisałem nie gram na żywo.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Podłączenie instrumentów do komputera - przez bestspec - 19.10.2019, 10:35