|
Podłączenie instrumentów do komputera
|
|
19.10.2019, 16:03,
|
||||
|
RE: Podłączenie instrumentów do komputera
(19.10.2019, 14:43)mati89 napisał(a): Podczas grania to poprostu grać to co wykrecilem i zaladowalem do klawisza. Chodzi mi tylko żeby po skończonym utworze zmieniać barwy z pozycji laptopa zamiast szperac w instrumencie. Chcę uzyskać to żeby jednym programem między jednym a drugim utworem zmieniać sample czy barwy stworzone pod dany utwór. Oczywiście żeby zmieniać to w dwóch klawiszach. Nord plus klawiatura sterujaca O widzisz to już dużo wyjaśnia ![]() Jak już wcześniej pisałem najlepiej aby wszystkie barwy i sample które nie są fabrycznie w obu instrumentach a które będziesz chciał wykorzystać podczas całego występu były od razu załadowane do instrumentów. Wtedy samo przełączanie i przyporządkowanie konkretnych barw (samych barw których sample już są w instrumencie załadowane) do konkretnego utworu może sie odbywać z poziomy programu DAW np Ableton czy Cubase. Jeśli tak zrobisz (przyporządkujesz konkretną barwę do danej ścieżki midi) to po wgraniu utworu do Cubase czy Ableton barwy same ci wskoczą w instrumencie na właściwe ścieżki midi w instrumentach. Mało tego, programy te mogą ci zmienić barwę np na solówce w trakcie grania itp. Z wczytywaniem sampli między utworami będzie problem bo jak wcześniej pisałem będzie to trwać długo. Nie wiem jak szybko wczytuje Nord swoje sample ale pewnie jak byś chciał wgrać zupełnie nowe Piano którego sample ważą około 128 MB to będzie to trwać pewnie więcej jak 2 minuty (Znalazłem na forach info że nord stage 2 czyta z mniej więcej prędkościa 1 MB/s a wymiana całej zawartości dostępnej na sample (zapisanie całej pamięcie zupełnie nowymi samplami) zajmuje nawet 15 minut) więc co w tym czasie będziesz robił w trakcie występu? Nie wiem może sample które chcesz dogrywać są na tyle małe ( w MB) że nie będzie to wpływać znacząco na przerwy między utworami ale czarno to widzę (wgranie 60 MB do Blofelada zajmuje około 30 minut a do Kurzweila tyle minut zajmuje wgranie 100 MB sampli ).
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Podłączenie dwóch instrumentów do siebie | Sylwestwr13081974 | 2 | 6,130 |
10.11.2020, 21:41 Ostatni post: Sylwestwr13081974 |
|
| Podłączenie e. pianina do tabletu. | Pawel0515 | 1 | 5,030 |
29.01.2020, 21:41 Ostatni post: pawelsz |
|