Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie instrumentów do komputera
21.10.2019, 17:38,
RE: Podłączenie instrumentów do komputera
(21.10.2019, 06:38)mati89 napisał(a): No to bardzo się cieszcze że jest taka możliwość tylko martwią mnie jeszcze dwie kwestie a nawet trzy
1. Jaki interfejs użyć. Myślałem nad Roland quad capture. Bo klawiatura sterujaca musi mieć interfejs.
2. Kwestia formatów plików. Nord ma swój format jakiś nnsd czy jakoś tak i nie wiem czy obsługuje inne.
3. Jak to wszystko ze sobą połączyć. Myślałem tsk: klawiatura sterujaca do norda kablem midi, nord do interfejsu kabel midi, interfejs do kompa na USB. Ale to tylko moje przemyślenia. Nie mam za dużej wiedzy w tym temacie. Czy może trzeba zastosować dwa interfejsy do każdej klawiatury?? Hmm....

AD1. Klawiatura sterująca nie wymaga interfejsu! Skąd masz taką informacje? Jak pisałem wcześniej interfejs będzie ci potrzebny jeśli chcesz wykorzystywać wirtualne instrumenty i efekty czyli tak zwane VST i VSTi a jeśli nie będziesz tego robił to nie potrzebujesz interfejsu bo twoja praca będzie się wiązać tylko z MIDI którego połączenia uzyskasz podłączając oba instrumenty i nawet klawiature sterującą przez USB do komputera (jak rozumie zarówno NORD jak i FA można podłączyć do kompa poprzez USB?)
Jesli już zdecydujesz że interfejs jest ci niezbędny to ten Roland jest moim zdaniem słaby bo ja szukał bym interfejsu który jednocześnie był by dla ciebie prostym mikserem czyli aby miał conajmniej 4 typoweo instrumentalne wejścia liniowe lub 4 typu mic/line. Nie łatwo spełnić te wymagania przy twoim budżecie ale zainteresuj się może Presonus studio 1810, Steinberg UR44 a najbardziej mi leży Focusrite Scarlett 18i8 3gen ale to już więcej przekracza twój budżet.

Ad2. Po co wracamy do tematu wgrywania barw/sampli? Ustaliliśmy że to musisz robić przed występem (i do tego musisz użyć w przypadku norda dedykowanych programów bo alternatywy nie ma) natomiast program typu Cubase czy Ableton ma ci tylko włączać odpowiednie barwy dla instrumentów dla danego utworu.

Ad3. Możliwości jest kilka i do póki nie zdecydujesz czy będziesz używał interfejsu i czy będziesz miał klawiaturę sterującą (właściwie po co ci trzecia klawiatura?) czy nie to nie ma co w to brnąć.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Podłączenie instrumentów do komputera - przez bestspec - 21.10.2019, 17:38