|
Wielkość klawiatury w instrumentach.
|
|
25.06.2013, 21:53,
|
||||
|
RE: Wielkość klawiatury w instrumentach.
A ja powiem tak. Sam się kiedyś na tym zastanawiałem i wymyśliłem coś takiego. Swego czasu miał to być nawet mój patent, ale nie drążyłem tematu (może niech ktoś inny zrobi na tym kasę) - ja nie mogę się wszystkim zajmować.
Otóż przyjmijmy, że najmniejszą jednostką wielkości klawiatury jest oktawa - np. C4-C5. Ludzi, którzy wolą wersje krótsze, medium i najdłuższe jest tyle ile dostępnych wariantów. Dlaczego nikt nie pomyślał, aby zrobić klawiaturę z jedną oktawą z możliwością poszerzania o następne oktawy? Jest to jak najbardziej do zrobienia, sprawa czysto mechaniczna. Oczywiście można się rozdrabniać nawet na pojedyncze klawisze, ale to już chyba przesada. Czyli reasumując - najkrótsza wersja to jedna oktawa, następnie dwie, trzy, cztery, itd.. aż do .... ilu się chce. Oczywiście potrzebny byłby odpowiedni software i interfejs, który "mówił" by syntezatorowi: "Słuchaj stary, podłączone są trzy oktawy", albo: "Dzisiaj miksujemy, i masz do obsługi tylko jedną oktawę" .Skończyłyby się wariacje na temat ilości klawiszy. Pozdrawiam, Azzorek
Kurzweil PC3K8+Kore64||Yamaha AN1X, CS1X||Waldorf Rocket, Streichfett, Pulse 2||Roland Juno-X, SH-4D, JV-1010+SR_98||KORG R3, Wavestate, 05/RW, X5DR, Monotron+Delay+Duo||Alesis SR18 i AirFX||KAWAI Q80||Novation Bass Station II ||Strymon BigSky||VSTi(KORG Legacy, Spectrasonics Omnisphere,Alpha-Ray)||Apple MacMini+Logic 9 Pro||PC+Cubase 12 Pro.
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

.