Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stage piano, z naciskiem na piano:)
13.01.2020, 19:27, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.01.2020, 20:48 przez matheoosh.)
RE: Stage piano, z naciskiem na piano:)
Dzięki Rychubil za odpowiedź.

Jeśli chodzi o FP-30 to Rhodesy słabe nie są dla mnie przeszkodą, jak będę potrzebował, to mam dość fajne jako wtyczkę VST;-). Bardziej mnie martwią te dwa aspekty czyli nieszczęsny brak wyjścia audio i o tej klawiaturze też słyszałem, że ma swoje wady, chociaż pianistą klasycznym nie jestem faktycznie i o ile nie zrobię zdumiewających postępów w niedalekiej przyszłości, to pewnie na imponujące pasaże w moim wykonaniu będę musiał jeszcze poczekać, być może dopiero w nowym życiu przyjdą;-).

No to jeśli chodzi o FP-60 potwierdziłeś w zasadzie, że nie jest warte kompletnie dopłacania, tak też mi intuicja podpowiadała, ale wolałem się podpytać. Tu już w tej cenie chyba wolałbym Kawai ES8, które z tego co widziałem na kilku filmikach odpowiada mi brzmieniowo, na jednym filmiku wręcz prawie się w tym instrumencie zakochałem;-). Wiem, to tylko filmik, trzeba to ograć jeszcze, ale to też już jakieś porównanie, przynajmniej na sam początek.

Do do klawiatur MIDI to SL88 Grand to chyba 800 funtów, więc chyba w tej cenie jednak wolałbym już na piano wydać. VPC1 jeszcze droższa, chociaż znalazłem za 800 funtów używaną, ale z tego co słyszałem faktycznie genialna klawiatura (potwierdzasz jako właściciel?). Jeśli nic innego z "fizycznych" instrumentów mnie nie przekona, to faktycznie albo tego SL88 Granda wezmę, albo tę używkę, bo powyżej 1000 GBP za nową wolałbym nie wydawać. Wtyczkę do piana mam jakąś niezłą, ale zawsze mogę wydać sobie trochę później na Alicia Keys w razie czego.

Jeśli chodzi o wersje budżetowe to jeszcze jedna alternatywa mi przyszła do głowy, a mianowicie Korg Concert D1 lub Korg SP-280, one generalnie są mniej popularne, przynajmniej wśród rekomendacji. Czy gorsze? Co do tego Korga D1 znalazłem info, że ma klawiaturę ze "zmienną wagą klawiszy" (inna dynamika klawiszy dla niskich i wysokich tonów), co w tym zakresie cenowym nie jest oczywiste. Nie wiem jak w tych porównywalnych Kawaiach czy Rolandzie FP-30.

Trochę mnie też zaintrygowałeś tym Rolandem RD-300NX. Widzę jakiś używany za 600 GBP, brzmi dobrze z tego co widzę, klawiatura jest ok jak mniemam?

P.S. W Aberdeen służbowo bywałem nie raz w przeszłości, a teraz akurat pozdrawiam z Oxfordu, tutaj przebywam jeszcze przez jakiś czasSmile.

Edit: zobaczyłem filmik, na którym facet dobrze porównuje wszystkie 3 klawiatury
https://youtu.be/ujim0BfT_As
Gdybym miał wybierać na podstawie tego filmu, to Kawai od razu by odpadł, piano w średnich rejestrach brzmi jak epiano, gdybym miał wybrać brzmienie to chyba fp30 lepsze niż Yamaha. Tylko to cholerne złącze słuchawkowe.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Stage piano, z naciskiem na piano:) - przez matheoosh - 13.01.2020, 19:27