Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stage piano, z naciskiem na piano:)
14.01.2020, 11:36, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.01.2020, 11:47 przez pawelsz.)
RE: Stage piano, z naciskiem na piano:)
Jeśli mogę dorzucić swoje 3 grosze to naprawdę nie bardzo widzę Kawai brzmieniowo w repertuarze blues i gospel (czarny gospel). Natomiast z drugiej strony taki MP7SE mógłby być niezłym allrounderem jako Stage piano. Tylko jak dla mnie jest zbyt grzeczny brzmieniowo.
Roland w tym repertuarze za to będzie siedział jak ryba w wodzie. Mam odmienną opinię na temat naturalności brzmienia Roland vs Yamaha, zależy jeszcze czemu konkretnie w brzmieniu się przysluchamy. Generalnie jak dla mnie Yamaha ma bardziej realną próbkę ale gorszą technologię są słyszalne zapetlenia, proste wybrzmiewanie, nie jest tak klarowna jak supernatural Rolanda. Supernatural Rolanda (nie modelling) jest nieco plastikowy w środkowym rejestrze, ale ma kopniecie od dołu ogromną dynamikę i super mloteczkowa nie za ostrą górę. Nie zamula miksu w zespole, troszkę tylko basu ująć. Rhodes a szczególnie wurli nie jest najmocniejsza strona Rolanda. Biorąc pod uwagę to że FP-60 ma te sama klawiaturę jak FP-30,nie skreslalbym go. Dlaczego? Klawiatura jest najważniejsza ale w 60tce zyskujesz sporo innych ważnych rzeczy : wyjścia audio, pamięci registracyjne, głośniki które chcesz i które grają do góry a nie w podłogę, kontrolę głośności warstwy lower bezpośrednio z panelu zresztą upper też, equalizer na wierzchu. Nawet jakieś organy tonewheel się znajdą do gospelu w barwach,pady.

RD300NX to też niezła opcja.

Roland jest dzwieczny nawet w akordach granych po lewej stronie klawiatury, Yamaha nieco zaczyna charczeć od ilości harmonicznych oraz samej charakterystyki próbek.

Boże jakbym miał 70 mil do Bonnersa to bym tam na wycieczki jeździł......zazdro

Temu Korgowi D1 też bym się mocno przyjrzał. Kurzweil Sp6 tu już może Ci klawiatura nie podejść podobnie jak w P125
G

Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Stage piano, z naciskiem na piano:) - przez pawelsz - 14.01.2020, 11:36