|
Workstation z dobrą ważoną klawiaturą
|
|
26.02.2020, 19:34,
|
||||
|
RE: Workstation z dobrą ważoną klawiaturą
Skoro w grę wchodzą zestawy z dwóch urządzeń to czemu nie oprzeć go na najlepszej klawiaturze fortepianowej czyli jako bazę przyjąć Kawai VPC1.
Cena w okolicach 5500 np TU Na dostawkę ja osobiście polecił bym Yanahę MODX6 bo za około 4900zł np TU mamy instrument na poziomie flagowców który bije wszystko w okolicy cenowej na głowę. Jedyna słabsza strona to że jest Pattern Sequencer a nie ma dodatkowo standardowego seq no ale przecież tak samo jest w nowych Fantomach jak się nie mylę a po za tym chyba seqencer nie jest w tym zestawie najważniejszy a w razie czego z MODX6 dostaje się darmową wersję Cubase który znowu bile na głowę wszystkie seqencery w instrumentach z najdroższymi włącznie. Z takiego zestawu zysk jest taki ze do brzmień fortepianowych masz VPC1 a do brzmień organowych i syntezatorowych używasz lżejszej i o wiele szybszej klawiatury w MODX. Dodatkowo Modx daje możliwość wgrania bardzo dużej ilości dodatkowych barw w tym również sampli do max 1 GB czego nie znajdziesz chyba w żadnym innym instrumencie w tej ani podobnej cenie w podobnej ilości (a sporo też daje za darmo jak np Piano Bosendorfer itp). Wiadomo nawet M3 po rozbudowie może wgrać sample ale nie 1 GB a ledwie ponad 300 MB. Mając 1 GB na sample masz do dyspozycji możliwość wgrania innego piana jeśli te fabryczne ci nie podejdą a wybór jest duży. Sam mam MODX6 na dostawkę do Kurzweila PC3K8 (który ma świetle brzmienia zwłaszcza orkiestrowe i synth (ale te trzeba dograć bo fabrycznych nie za dużo) ale ci go nie polecam bo jest skomplikowany w obsłudze ze względu na mały wyświetlacz itp - dużo dłubania) i ja z takiej konfiguracji jestem bardzo zadowolony. Inną alternatywą na dostawkę może być Korg Krome EX 61 który kupisz za 3500 zł w wielu sklepach więc to alternatywa jeśli szukasz oszczędności ale jego możliwości choć są przekrojowe to nie mogą się równać z MODX Możesz na dostawkę przemyśleć też moduł Rolanda Integra 7 z uwagi na bardzo dużą ilość barw i ogromną przekrojowość tematyczną bo od pianina po skomplikowane barwy syntezatorowe w nim znajdziesz i to ewentualnie zaproponował bym zamiast Rolanda FA, bo Integra ma więcej barw (FA jest barwowo oparty na Integra tyle że ma tylko część barw). W tej konfiguracji nie ma sequencera ale ja bym się na tym nie skupiał bo jak będzie ci potrzebny od czasu do czasu (sporadycznie) to jeśli posiadasz np laptopa to lepiej postawić od czasu do czasu na instrumencie laptopa z odpowiednim programem typu DAW jak Cubase i się nie męczyć dłubiąc w wyświetlaczu instrumentów a przecież są zawodowe darmowe programy tego typu jak np Cakewalk (dla mnie równoważny dla Cubase a nawet są rzeczy które mi się w nim bardziej podobają jak np intuicyjność).
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Mały podróżny keyboard - a może klawiatura midi + laptop? | lipek | 2 | 2,533 |
26.03.2025, 21:32 Ostatni post: Valtari |
|
|
|
Instrument z dobrą klawiaturą | aspiryna | 19 | 25,866 |
10.01.2023, 23:58 Ostatni post: Bapo |
| bezprzewodowa klawiatura Keytar | e_marian | 1 | 3,262 |
05.11.2021, 01:35 Ostatni post: bestspec |
|
| Macbook+klawiatura? | Muzyk-Kamil | 3 | 5,827 |
27.01.2021, 09:05 Ostatni post: bestspec |
|