|
Renowacja zaniedbanych instrumentów.
|
|
16.04.2020, 21:50,
|
||||
|
RE: Renowacja zaniedbanych instrumentów.
No właśnie, wiedza ale też i zainteresowania. Ktoś o naturze artysty chce po prostu grać, nie pociąga go technologia i nie chce poświęcać temu czasu. Jedyne czego taka osoba potrzebuje, to źródła dźwięku który go zainspiruje do tworzenia.
Źródła dźwięku podanego w sposób prosty i od razu. Ludzie mają różną naturę i można zaobserwować że pewne cechy przeważnie nie występują razem, (choć są wyjątki) Umysł ścisły, matematyk czy fizyk często brzydko pisze i raczej trudno u takich osób szukać zdolności malarskich czy wierszotwórczych, romantykami też raczej nie są. Natomiast artystę najczęściej przerasta wymiana żarówki nie mają zdolności technicznych i nie interesuje ich to. Żyją w innym świecie, nie trzymają się także ich pieniądze. Słyszałem kiedyś że dobry artysta to biedny artysta choć to zdanie pochodzi najpewniej z innych czasów.Tak więc powracając na grunt instrumentów, nie każdy chce i jest zainteresowany poświęceniem czasu na wgrywanie sampli i ustawianiu parametrów. Nie każdego interesują takie zagadnienia jak ilość operatorów w syntezie FM, częstotliwość próbkowania czy rodzaje zastosowanych filtrów. Nie mierzą jakości brzmienia tymi parametrami, kierują się jedynie słuchem i albo im się podoba albo nie. Oczekując również prostoty użytkowania. Niestety idąc na skróty muszą przełknąć większe koszty, bo jak wspomniał Bestspec, można stworzyć dużo lepsze brzmienia i zrobić to taniej. Rozumiem więc dlaczego ktoś chce kupić takiego Viscounta, który jest drogi nawet używany. Rozumiem też dlaczego ktoś kupuje syntezator i gra tylko fabrycznymi presetami, mając pusty bank USER Oni wszyscy chcą grać, po głowie chodzą im muzyczne pomysły i nie mogą się doczekać kiedy przeleją je na klawiaturę. Słowo wyjaśnienia dla osób które mogłyby pomyśleć że przemyciłem w tym tekście własne podejście. Otóż ja ani nie gram (aktualnie nawet nie mam na czym), ani nie znam się na instrumentach. Cytując pana który z zawodu jest dyrektorem w komedii "Poszukiwany poszukiwana" - Ja mogę przemawiać, owszem, ogólnie naświetlić jakiś temat. I tym przeważnie zajmuję się pisząc na forum
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
Renowacja zaniedbanych instrumentów. - przez Valtari - 16.04.2020, 10:35
RE: Renowacja zaniedbanych instrumentów. - przez bestspec - 16.04.2020, 17:38
RE: Renowacja zaniedbanych instrumentów. - przez Valtari - 16.04.2020, 21:50
RE: Renowacja zaniedbanych instrumentów. - przez bestspec - 16.04.2020, 22:12
RE: Renowacja zaniedbanych instrumentów. - przez Valtari - 16.04.2020, 22:48
RE: Renowacja zaniedbanych instrumentów. - przez Rychubil - 16.04.2020, 23:53
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Principleasure Instrumental Audio Pack 1-5,5GB sampli kultowych instrumentów za Free | bestspec | 0 | 1,736 |
14.03.2021, 10:52 Ostatni post: bestspec |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

nie mają zdolności technicznych i nie interesuje ich to. Żyją w innym świecie, nie trzymają się także ich pieniądze. Słyszałem kiedyś że dobry artysta to biedny artysta