Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wybór pianina cyfrowego 5-6k zł + mobilne do ćwiczeń
25.06.2020, 21:56, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.06.2020, 21:57 przez dobryczlowiek.)
RE: wybór pianina cyfrowego 5-6k zł + mobilne do ćwiczeń
cześć, b dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź!
jeśli chodzi o tańszą alternatywę to oczywiście zastawiałem się nad FP30 i ES110. Ten drugi trochę droższy pytanie czy warty kilkuset dodatkowych złotych. 

w kwestii droższych pianin. ponieważ liczy się dla mnie głownie klawiatura myślę, że wybór FP60 nie miałby sensu. FP90 ciekawa ale tysiąc złotych ponad budżet. natomiast bardzo ciekawym modelem wydaję się MP7. miałem bardzo pozytywne wrażenie po obejrzeniu recenzji na muzykuj.pl. minus jest taki, że nie ma głośników ale jakoś dałbym radę. jak wygląda porównanie klawiatury MP7 i FP90? Jeśli chodzi o ES8 to wydaje mi się, że jednak klawiatura (MP7) miałaby dla mnie większy priorytet niż funkcjonalność (głośniki, ES8). Yamahy 515 nie brałem pod uwagę. Tu rywalizowała by z FP90. Znowu głównym kryterium dla mnie byłaby klawiatura. Ostatecznie mogę się podratować VSTi. Jak to wygląda w waszej ocenie (515 vs. P90)? Muszę się jeszcze jej przyjrzeć. 
Natomiast pozostaje kluczowe pytanie:
Czy jest sens w moim przypadku iść w pianino za 6000 zł. Czy może jednak instrument FP30/ES110 spokojnie wystarczyły by na pierwszy rok/dwa nauki? Na razie gram ok. pół roku, może trochę więcej. Przeszkadza mi dźwięk P45 (szczególnie po spróbowaniu podłączenia do pianoteq. zresztą nie jest to kwestia wył. brzmienia ale ma to też związek z czuciem klawiatury) a także "plastikowość", "klekot" klawiatury (jakby takie małe 'luzy').

co do preferencji barw - nie mam. doceniam każdą barwę, każda ma jakieś swoje zastosowanie, charakter. liczy się raczej dobre brzmienie samej barwy. 

w kwesti pianina mobilnego. przyglądałem się Rolandowi GO, mam małe wątpliwości co do klawiatury. instrument wygląda na przeznaczony idealnie do moich potrzeb. mam jednak małe wątpliwości co do klawiatury (pól-ważona?). yamaha reface ciekawa. można zabrać naprawdę wszędzie (nie tylko zabrać do pociągu ale nawet grać w pociągu). nie wiem tylko na ile ćwiczenie na takim instrumencie przekłada się na instrument główny?

z góry dziękuję za odpowiedzi!

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: wybór pianina cyfrowego 5-6k zł + mobilne do ćwiczeń - przez dobryczlowiek - 25.06.2020, 21:56