Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wybór pianina cyfrowego 5-6k zł + mobilne do ćwiczeń
26.06.2020, 16:48,
RE: wybór pianina cyfrowego 5-6k zł + mobilne do ćwiczeń
Na pytanie o porównanie klawiatur MP7SE i FP-90 nie odpowiem bo nie porównywałem a na PHA-50 w ogóle nie grałem, bo jakiś czas temu straciłem większe zainteresowanie Rolandami jeśli o pianina idzie. Yamaha P-515 jest w sumie ciężką klawiaturą, ja gram na krzywej Soft1 (o jeden stopień większa czułość modułu brzmieniowego - czyli łatwiej "się odzywa", mechanicznie oczywiście się nie zmienia). Nauczyła mnie grać ciężarem całej ręki a nie głównie dłonią/nadgarstkiem. Kiedy jeszcze miałem i chwaliłem Rolanda za jego klawiaturę z relatywnie długimi klawiszami (22 cm), względnie wyraźnym wymykiem i niestety twardym dnem (starsza generacja z rodziny PHA III), przejście na Yamahę było dziwne. Jednakże Yamaha okazała się dla mnie przyjaźniejsza dla mojego aparatu gry, szybsza mimo że teoretycznie cięższa, a uznałem, że wymyk (mechaniczna symulacja) jest mi niezbyt potrzebny, bardziej liczy się dla mnie szybkość repetycji - z początku wydała mi się bardziej przypominać pianino z dość ciężką klawiaturą niż fortepian. Doceniłem ją po czasie ogrywając CLP-645 co jakiś czas przez kilka tygodni w sklepie, podczas gdy okazało się, że nie mogę się dogadać z Rolandem. Mowa cały czas konkretnie o klawiaturze NWX z drewnianymi białymi klawiszami.

Uwaga, moje doświadczenia w ogóle nie muszą się sprawdzić w Twoim przypadku.

Podobno w klawiaturach Rolanda późniejszych generacji (PHA-IV i właśnie PHA-50 z drewnianymi wstawkami w białych klawiszach) zlikwidowano problem twardego dna klawiatury, a PHA-50 naprawdę była chwalona i przynajmniej początkowo nawet zestawiana z klawiaturami typu Grand Feel od Kawai na anglojęzycznych forach. Niestety nie grałem, a okazja by spróbować RD-2000 była Wink
Kawai z tego co pamiętam ma dość podobną klawiaturę do P-515, lecz nieco lżejszą. Porównywałem w sklepie ale bardzo pobieżnie. Ona nie ma drewna ale ma przeciwciężarki za to.

Yamaha P-515 (i w ogóle Yamaha) była wyraźnie tańsza przed pandemią (poniżej 6000 zł) teraz ceny poszybowały ostro, w górę, około 10% jak nie lepiej, podobnie z Kurzweilami.
Klawiatura GHS Yamahy jaką znasz z P-45 wyraźnie odstaje od konkurencji pod względem realizmu i konstrukcji. Ona nie ma nawet zawiasów (osi), plastikowa tylna część klawisza ugina się dając podobny efekt oraz jak we wszystkich Yamahach w roli młotka-obciążnika jest wygięty gruby drut, który w sumie spełnia tę samą rolę, mając prostszy kształt. A klawisze są relatywnie krótkie. Tę prostotę konstrukcji kompensuje fakt, że jest lekka i dlatego jest całkiem grywalna i uniwersalna, ale niewiele ma wspólnego z fortepianem. Przy połączeniu z Pianoteq z pewnością można dostosować w programie własną tzw. krzywą dynamiki żeby skompensować charakterystykę tej klawiatury, ale może to być niewystarczające.

Kwestia klawiatury jest na tyle subiektywna, że szczególnie w instrumentach z tej półki (i wyższej) naprawdę trudno jest decydować za kogoś.

Pytałem o brzmienie z tego względu, że Yamaha, Roland, Kawai, Kurzweil, Nord, Dexibell itd. one wszystkie brzmią różnie, i możesz któregoś brzmienia po prostu nie lubić, nawet jeśli klawiatura będzie fantastyczna (wtyczki rozwiązują problem bo wybierzesz jaką chcesz). Mówię przede wszystkim o brzmieniu fortepianów w danym instrumencie.

Roland GO z pewnością nie ma klawiatury ważonej, młoteczkowej, podejrzewam, że ma zwykłą klawiaturę nieważoną (półważona ma więcej wspólnego z nieważoną niż z młoteczkową). W zasadzie powinno się mówić doważona i niedoważona, a młoteczkowa to inna kategoria. Z klawiaturami młoteczkowymi są przede wszystkim 88-klawiszowe instrumenty, sporadycznie 73-76. Jedynie Roland RD-64 był instrumentem krótkim z młoteczkową klawiaturą (Ivory Feel-G, poprzedniczka PHA-IV Standard). Nie mam pojęcia jak ten Roland się zachowuje, może zagraniczne fora coś pomogą, ja się tym tematem nie interesowałem. Natomiast jeśli ma być traktowany jako instrument do ćwiczenia, aby przygotować się do gry na pełnowymiarowym pianinie, to z tego powodu Yamahę Reface bym zdecydowanie wykreślił z listy, to jest zupełnie inny rozmiar i skok klawiszy, można rzecz dla dzieci i to niedużych Smile Roland powinien mieć klawisze odpowiadające wymiarom fortepianowym (szerokość oktawy jakieś 165 mm). Yamaha trzyma się tego standardu przy klawiaturach młoteczkowych, natomiast keyboardy, syntezatory z klawiaturami nieważonymi/połważonymi mają klawisze ciut węższe. To ciut to mniej o szerokość około jednego białego klawisza jeśli porównamy instrumenty 61 klawiszy Yamahy i innego producenta np. Rolanda. Niektórym przeszkadza innym nie.

Nie wiem czy pół roku grania to wystarczający czas na określenie czy "to będzie to". Proponowałbym na początek sprawdzić z własnymi słuchawkami, w których jesteś osłuchany z P-45, czy któryś z instrumentów FP-30 bądź ES-110 Cię satysfakcjonuje i w jakim stopniu. Możliwe też że w sklepie obok tych modeli znajdziesz także modele wyższe o których rozmawiamy, choć bardziej prawdopodobne że w sklepie X będą stały te tańsze niż te droższe. Możesz także próbować ogrywać podobne instrumenty meblowe, które mają według specyfikacji ten sam rodzaj klawiatury oraz brzmień - przynajmniej na słuchawkach będzie to samo lub prawie to samo co w podobnym modelu przenośnym. Oprócz słuchawek możesz zaopatrzyć się w maseczkę i dopasowane rękawiczki - będzie bezpieczniej, a grając porównasz samą mechanikę klawiatury, bo nie zasugerujesz się pokryciem Ivory Feel klawiszy, które jest różne dla każdego producenta Smile

Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: wybór pianina cyfrowego 5-6k zł + mobilne do ćwiczeń - przez pawelsz - 26.06.2020, 16:48