Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DAW + podłączony instrument (fizyczny lub wirtualny)
09.08.2020, 13:13, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.08.2020, 13:17 przez GoOrange.)
DAW + podłączony instrument (fizyczny lub wirtualny)
Przepraszam jeśli pytanie jest z natury tych banalnych, ale zasadniczo dopiero zaczynam...

Taki setup, komputer z DAW, oraz z podłączonym syntezatorem. Chcę "rejestrowac", a potem edytowac to co zagram, tak jak z klawiaturą MIDI. Oczywiście zapewne tak się da.
Nurtuje mnie jednak kilka kwestii.

1. Używam brzmień Fantoma podczas grania (i nagrywania). Kiedy zechcę wyedytowac to co nagrałem a później odtworzyć, jaki instrument zagra? Domyślam się że Fantom ze swojego banku brzmień?

2. Co, jeśli będę chciał odtworzyć to nagranie bez podpiętego instrumentu? Tu nasuwa mi się na myśl Zenology.

3. Na ile można przenosić w obie strony sceny i sekwencje pomiędzy Fantomem a komputerem?

Pytanie ma na celu zrozumienie na ile sam komputer może być Rolandem Fantomem dla kogoś kto ten instrument posiada (już opłacone licencje, poniesiony wydatek itp.). Oraz w drugą stronę, co można z komputera wrzucić do Fantoma (sekwencje, sceny itp.)

Druga część watku, to komputer z DAW i instrumentami nie mającymi nic wspólnego z Rolandem. 
Oczywiście zdaję sobie sprawę że Fantom może być klawiaturą sterującą dla oprogramowania, które będzie działać podobnie, jak podłączony instrument fiyczny. Ile z tych brzmień instrumentów można wrzucić do Fantoma i na jakiej zasadzie? Domyślam się że z samymi brzmieniami może być problem, ale np. sekwencje, rytmy itp? Chodzi o to żeby móc wykorzystać to, co zrobione zostało na komputerze, bez podłączania go do Rolanda.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
DAW + podłączony instrument (fizyczny lub wirtualny) - przez GoOrange - 09.08.2020, 13:13

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum portalu Muzykuj.com | Wróć do góry | | Wersja bez grafiki | RSS