|
Waldorf Iridium czyli Quantum w module
|
|
05.09.2020, 22:23,
|
||||
|
RE: Waldorf Iridium czyli Quantum w module
(05.09.2020, 12:16)Valtari napisał(a): O modelu Iridium do tej pory mogłem powiedzieć jedynie tyle że odnotowałem jego istnienie. Jednak ostatnio natrafiłem na kilka prezentacji i brzmieniowo zrobił na mnie olbrzymie wrażenie. Zresztą Quantum również Ja też jestem pod wrażeniem. Iridium ma też kolorowe pady których nie ma Quantum. Cena jest wysoka ale moim zdaniem atrakcyjna na tle Quantum czy Kyra no i zwróć uwagę że w tej cenie mamy 5 silników syntez (nie ma rywala) z czego mamy wirtualny analog w którym oscylator możemy złożyć aż z 8 fal w szeregu a Sampling to również wielowarstwowy multisampling (uzależnienie od velocity) i Granular Sampling i jak by było mało to jest też synteza FM kompatybilna z Yamahami DX (wczytujemy bezpośrednio sysex i nie trzeba korzystać z konwenterów ja w Montage czy MODX) a dodatkowo modulacja w zakresie audio rate. To Hi End sprzęt więc kosztuje niestety ale możliwości kreowania barw ma chyba nieograniczone. Zobacz jak sprytnie ułatwili w nowej wersji systemu zapętlanie sampla za pomocą X-Fade aby nie było słychać momentu przejścia nawet jak nie jest trafione, dzięki czemu można bardzo łatwo i szybko robić pady w których długo coś się dzieje: Po 11 minucie się zaczyna, a X-Fade jest prezentowane w 13 minucie https://www.youtube.com/watch?v=04jLV1ju6OY Wracając na chwilkę do FM to jestem trochę zażenowany że praktycznie wszyscy którzy zaimplementowali syntezę FM kompatybilną z Yamaha DX zrobili to sensownie że wczytuje się po prostu barwy/banki w oryginalnym formacie syx (Waldorf, Iridium/Quantum, Korg Kronos, Kurzweil Forte/PC4), a tylko Yamaha wymaga konwertera aby wgrać swoje własne barwy do swoich nowych instrumentów (i o dziwo tak jest od poczatku od SY77, SY99 po Montage/Modx). Widocznie jest to dla nich za trudne
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości