|
Sprzęt do zespołu weslnego
|
|
08.11.2020, 14:41,
|
||||
|
RE: Sprzęt do zespołu weslnego
Nord nie służy do grania akordeonami czy dęciakami, więc nic dziwnego, że nie jest na nie kładziony nacisk. Dopóki Nord nie zrobi wielowarstwowych brzmień innych niż te z sekcji piano, będzie słabo w tym temacie.
Vox jest bardzo ciekawym instrumentem z ponoć (niestety nie grałem) świetną klawiaturą półważoną, która nie "sprężynuje" mocno pod palcami. A i barwy ma dobrej jakości w tym brassy. Tak naprawdę to jest Korg ze znaczkiem Voxa. Z drugiej strony nie znajdziesz w nim dęciaków solo, szczególnie saksofonu. Dobre demo tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=naA1W9ksExk Piszesz, że na lewą rękę często idzie pad. W Voxie jest ten problem, że nawet po aktualizacji systemu, w której doszła funkcja split nie tylko dla organów a także przy łączeniu dwóch różnych sekcji, nie da się ustawić wysokości dźwięku w oktawie osobno dla sekcji, jest wyłącznie ustawienie globalne za pomocą dwóch przycisków +/-, ewentualnie transpozycja globalna. Więc pad po lewej stronie nie będzie brzmiał, prędzej będzie grzmiał Lepiej jest z grą w trybie dual/layer, ale regulacja głośności tylko na gałkach, nie da się przyporządkować np. pedału ekspresji tylko do jednej strefy, da się za to pedał sustain. Pitch bend tez ma ustawiony na sztywno swój priorytet dla jakiej sekcji działa a jakiej nie. Efekty w sekcji efektów są globalne, więc nie da się ich ustawić np tylko dla jednej sekcji, kolejne ograniczenie. Jeśli to wystarcza, myślę, że mógłby się na dół sprawdzić. Z drugiej strony w Voxie masz brzmienia z Korga, tak naprawdę bazowane na silnikach Kronosa tylko nie piszą tego wprost.Dość podobnym instrumentem jest Yamaha YC61 (jeśli Vox to myślisz o 61 czy 73?), która niestety na razie nie występuje w dłuższej wersji (a fajnie by było gdyby była bo CP73 jest chyba mało udana), ale podobnie jak Vox zaoferuje organy z drawbarami i to podświetlanymi, inny zestaw barw i na pewno lepsze możliwości tworzenia warstw czy przyporządkowywania kontrolerów. Brzmieniowo kwestia gustu, brzmi Yamahowo, znajdziesz tam nieśmiertelną trąbkę czy saks tenorowy/sopranowy, a także brassy. Efekty oprócz organowych, to w sekcjach Key A i Key B massz po dwa na sekcję ustawiane niezależnie, a jeszcze oprócz tego sekcja z efektem który może być globalny a może to sekcji. Klawiatura też ponoć jest niezła i nie sprężynuje tak jak np. w Nordzie Electro półważona Fatar TP8O. Również nie grałem ale sporo czytałem. Demówka od tego samego gościa https://www.youtube.com/watch?v=y5E7WD1MdRs a i ta jest bardzo dobra https://www.youtube.com/watch?v=_h754lHkxhI Roland Jupiter 80 to na pewno solidny kawał sprzętu, który będzie dobrze leżał pod palcami, klawiaturę ma chyba tę samą co stare Fantomy S/X/G, czyli wyśmienitą jak dla mnie. Natomiast czy to jest instrument na wesela? Na pewno jeśli chodzi stricte o syntezatory będzie mocny. Co do reszty, wg mnie Roland nie jest szczególnie mocny jeśli chodzi o brzmienia ins. akustycznych. Raczej wciąż nie ma nikogo, by był w stanie lepiej niż Yamaha zrobić dęte blaszane, gitary akustyczne/klasyczne itd... najbliżej wg mnie jest Korg co słychać np. w sekcjach dętych w Voxie. Inny charakter. Co do Pa4x to nie będę udawał, że coś wiem.
Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Sprzęt "entry-level" dla początkującego pianisty | talasa | 5 | 10,769 |
24.10.2021, 11:18 Ostatni post: KrzysztofLaurier |
|
| Jak wybrać pierwszy bardzo dobry sprzęt | Muzyczny | 63 | 91,104 |
09.08.2020, 20:08 Ostatni post: GoOrange |
|
| poszukiwany syntezator jako dodatkowy sprzęt | d.galazka | 9 | 16,235 |
10.08.2019, 11:52 Ostatni post: pawelsz |
|
| JakI wybrać sprzęt ? | esperense | 9 | 26,212 |
01.03.2016, 09:59 Ostatni post: Rafal |
|
| Czy ten sprzęt jest dobry dla nowicjusza? | Frogi221 | 7 | 21,644 |
02.10.2015, 10:28 Ostatni post: rafal.znamirowski |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Lepiej jest z grą w trybie dual/layer, ale regulacja głośności tylko na gałkach, nie da się przyporządkować np. pedału ekspresji tylko do jednej strefy, da się za to pedał sustain. Pitch bend tez ma ustawiony na sztywno swój priorytet dla jakiej sekcji działa a jakiej nie. Efekty w sekcji efektów są globalne, więc nie da się ich ustawić np tylko dla jednej sekcji, kolejne ograniczenie. Jeśli to wystarcza, myślę, że mógłby się na dół sprawdzić. Z drugiej strony w Voxie masz brzmienia z Korga, tak naprawdę bazowane na silnikach Kronosa tylko nie piszą tego wprost.