|
Słuchawki monitorowe z równym, detalicznym brzmieniem do pianina Yamaha p125
|
|
10.11.2020, 00:30,
|
||||
|
RE: Słuchawki monitorowe z równym, detalicznym brzmieniem do pianina Yamaha p125
To nie jest tak że poniżej np 50 Hz jest odcięte jak nożem i nic nie słychać. Kolumny im niższa częstotliwość tym grają ją ciszej. Z dźwiękiem jest podobnie jak ze światłem, to jest spektrum lub przynajmniej poszczególne składowe (harmoniczne). Proste sinusy możemy porównać ze światłem lasera który świeci jedną konkretną długością fali. Czyli te 50 Hz masz np dla spadku nie więcej niż - 3dB, 40Hz też zagrają ale będzie to już pewnie kilkanaście dB na minusie względem tego poziomu na jakim przenoszą całą resztę pasma powyżej (mniej więcej, i zakładając że grają idealnie płasko co nie dzieje się nigdy).
Co do odsłuchu piana na monitorach 5 cali (5,25). Piano nie emituje dużej mocy dźwięku na częstotliwości bazowej 27,5 Hz. Głównie słyszysz harmoniczne będące wielokrotnościami tej częstotliwości. Tak, używam tych monitorów do P-515 i to najczęściej w parze z głośniczkami pokładowymi bo one grają najgłośniej sądzę mniej więcej w tym pasmie gdzie w monitorach jest częstotliwość podziału (mniej więcej powinno tak być), w każdym razie fajnie się to uzupełnia. Kwestia ustawienia balansu. Lubię piano z dobrze zdefiniowanym atakiem więc można powiedzieć jasne. Natomiast do słuchania muzyki (piano ma bluetooth) lepiej same monitory (i tak im podkręciłem górki i użyłem filtra poniżej 800 Hz, stoją przy ścianie, jeden w kącie). Jeżeli gdzieś brakuje basu na takich monitorach to czuć to np przy barwach typu synth bass, perkusja (stopa), także gitara basowa w niskich rejestrach. Ale to nie jest tak że ich nie słychać (choć nieco się zdziwiłem jak posłuchałem Echoes Pink Floyd, tam jest taki miękki bas i momentami tam gdzie niskie dźwięki słychać doskonale na wieży z pasywnymi Altusami 65 (basowe 8" chyba) tu na Presonusach trzeba było ich trochę szukać). Słychać ale są "cieńsze" niż na większych kolumnach. Nie ma tej miękkości najniższych składowych dźwięku bo są ciche.
Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Słuchawki do stage piana | Qaroll | 11 | 18,636 |
04.11.2021, 18:14 Ostatni post: pawelsz |
|
| tanie słuchawki do pianina | Rychubil | 4 | 10,705 |