|
Korg Triton VST
|
|
18.02.2021, 20:14,
|
||||
|
RE: Korg Triton VST
(18.02.2021, 09:37)e_marian napisał(a): A może powinienem iść inną drogą ... ? Niestety na tą chwilę Akai nie przygotowało mapy dla Tritona a ja jej nie robiłęm i nie zanosi sie z najbliższym czasie z braku czasu. Na czym polega problem? Czy ty traktujesz Combi do grania jako barwy wielowarstwowe czy raczej jako moduł ośmiowarstwowy multitimbral do sekwencera? Jeśli to drugie to dopiero widzę sens chęci wpływania potencjometrami klawiatury na poszczególne warstwy Combi. W tym drugim przypadku jeśli dla danego Combi każdą warstwę w ustawieniach Midi dla Combi ustawisz sobie na innym kanale midi (a nie global) to możesz spróbować jednej rzeczy mianowicie utwórz 8 ścieżek midi w Cakewalk na kanałach od np 1 do 8 i zmuś swoją klawiaturę aby poszczególne 8 suwaków przyporządkować do sterowania suwakiem głośności kanału midi na poszczególnych kanałach od 1 do 8. Oczywiście na wyjścia każdej ścieżki midi musisz włączyć Tritona. Inna sprawa to nie koniecznie musisz korzystać z Tritona w trybie Combi jeśli ma ci służyć jak wielowarstwowy moduł, a możesz zamiast tego otworzyć sobie np 8 Tritonów i każdego mieć w trybie Program (albo nawet Combi). Każdego ustawiasz na innym kanale midi i dalej tak samo jak pisałem próbujesz suwakami klawiatury obsługiwać nie Tritona tylko suwaki miksera Cakewalk. Nie wiem ile Tritonów da się otworzyć na raz (czy jest jakiś limit) ale ja otworzyłem 17 i dalej było można Ta metoda daje w sumie większe możliwości ale bardziej obciąża komputer i interfejs audio wiec dużo zależy co wydajnościowo potrafi twój sprzęt.Suwaki (i nie tylko bo dotyczy to też gałek czy przycisków) w Cakewalk dość łatwo sobie przypisać do suwaków klawiatury sterującej. Klikasz na np suwak głośności ścieżki MIDI czy Tritona prawym przyciskiem myszy i z wyświetlonego menu wybierasz Remote Controll (i przy okazji sprawdzasz czy nie jest zaznaczone Disable ...... i jak jest to odznaczasz) i w nowym okienku zaznaczasz Controller oraz wciskasz przycisk Learn i przesuń suwak klawiatury sterującej, a ten suwak zostanie przypisany do suwaka w Cakewalk i następnie wybierz w okienku OK i powinno działać. Ja do suwaków czy gałek wybieram Conntroller ale jak widać w okienku są też inne możliwości jak np wywołanie zdalnej kontroli jakiegoś elementu przez wciśnięcie jakiegoś klawisza klawiatury sterującej i nie tylko. W każdym razie zawsze jest wiele dróg aby dotrzeć do celu a i możliwości jest wiele
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
Korg Triton VST - przez e_marian - 08.02.2021, 11:31
RE: Korg Triton VST - przez bestspec - 08.02.2021, 18:05
RE: Korg Triton VST - przez e_marian - 17.02.2021, 12:35
RE: Korg Triton VST - przez bestspec - 17.02.2021, 19:37
RE: Korg Triton VST - przez e_marian - 17.02.2021, 23:00
RE: Korg Triton VST - przez e_marian - 18.02.2021, 09:37
RE: Korg Triton VST - przez bestspec - 18.02.2021, 20:14
RE: Korg Triton VST - przez e_marian - 19.02.2021, 10:11
RE: Korg Triton VST - przez bestspec - 19.02.2021, 19:47
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| podkład z plików MIDI z wykorzystaniem VSTi-Korg | e_marian | 5 | 5,397 |
30.08.2022, 09:45 Ostatni post: bestspec |
|
| Porównanie fortepianów VST: Ravenscroft 275 vs Embertone Walker 1955 | Qaroll | 0 | 2,047 |
23.05.2020, 18:40 Ostatni post: Qaroll |
|
| Korg Kronos - Virtual Instrument | e_marian | 0 | 3,399 |
17.01.2019, 13:35 Ostatni post: e_marian |
|
| Korg Legacy | Tomek74 | 3 | 8,676 |
06.04.2017, 11:30 Ostatni post: STEVEN |
|
| Cubase 7LE + VST | Rychubil | 7 | 16,197 |
12.07.2016, 17:14 Ostatni post: Azzorek |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Ta metoda daje w sumie większe możliwości ale bardziej obciąża komputer i interfejs audio wiec dużo zależy co wydajnościowo potrafi twój sprzęt.