|
Roland JD-800 Model Expansion - nowy emulacja syntezatora do Jupiter X/Xm i Zenology
|
|
09.03.2021, 20:06,
|
||||
|
RE: Roland JD-800 Model Expansion - nowy emulacja syntezatora do Jupiter X/Xm i Zenology
Odblokowano dla JD800 Palette funktion. Wcześniej pisałem jak się to wywołuje na panelu, natomiast potencjometrami, które normalnie służa mikserowi czterech oscylatorów się miesza zawartością. Są nowe TVA , WG wave form i jeszcze inne. Potencjometrem od lfo sie wybiera, ale tylko wtedy jak się wyświetli nowe okienko.Natomiast, ta funkcja jest zablokowana dalej dla np brzmień zen... Co do wewnętrznej pamięci to gdybanie nic nie da. Nie znam nikogo mądrego w tym temacie. Ale znając podstępność Japońców, w środku może być zarezerwowany obszar pod większe pliki. Gdyby odblokowali próbkowanie, nie potrzeba pakować do środka żadnych rozszerzeń. W innych instrumentach, które mam, próbki Rolanda mają rozmiar 1k. Wszystkie.. Nieważne czy to ma być brzmienie tromby, skrzypiec, czy jakiegoś syntezatora. Są doskonałe. Zapętlają się czyściutko, nawet bez ząbka. Jak ja robię swoje, nigdy nawet się nie zbliżyłem do tej wartości. Ale jestem w stanie wipisać do projektu syntezatora pare, zrobić na nich brzmienia, do nawet kilku utworów. W jupiterze można wpisywać próbki, ale tyko kupione. Nie potrzeba na to 2 Gb, bez przesady. Samplery taaak , mają niektóre próbki złożone. Jak Fantom G.
Co do wpisywanych plików do Jupitera x, to są niejasnej struktury. Wyglądają jak czysty kod sysex. Zarówno te z rozszerzeniem EXM, EXZ, SDZ, SDV wszystkie wyglądają jak czysty kod. Kod zmieniający ustawienia lub dostęp do już zaimplementowanych obszarów w systemie odpowiadających za syntezę. Co do próbek o których pisałem wcześniej, to z pewnością w środku są wszystkie, które Roland stworzył do momentu produkcji tej linii. Napiszę jeszcze, że np w MC808 próbek jest więcej niż zastosowano w kilku tysiącach brzmień fabrycznych. Poprostu są do użycia przy tworzeniu nowych brzmień przez użytkownika. Vsynth Gt na przykład w obszarze edycji, dowolnej syntezy wymiata. Jest bez ograniczeń, ma wbudowane narzędzia do konwersji itd, itp. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Roland Zenology GX na iPad - Już jest i za darmo | bestspec | 0 | 226 |
13.05.2026, 01:42 Ostatni post: bestspec |
|
| ASM Leviasynth - nowy ciekawy syntezator | bestspec | 2 | 776 |
19.01.2026, 18:26 Ostatni post: bestspec |
|
| Waldorf Protein czyli nowy syntezator od Waldorf-a w przystępnej cenie | bestspec | 0 | 683 |
28.11.2025, 01:03 Ostatni post: bestspec |
|
| Roland TR-1000 Rhythm Creator | bestspec | 0 | 1,093 |
01.10.2025, 21:43 Ostatni post: bestspec |
|
| Yamaha Montage M OS v3.0 - nowy system i nowe możliwości | bestspec | 3 | 2,703 |
16.07.2025, 19:41 Ostatni post: bestspec |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości