|
Roland Fantom 6 - wątek, worek ;)
|
|
17.07.2021, 07:28,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.07.2021, 12:38 przez pawelsz.)
|
||||
|
RE: Roland Fantom 6 - wątek, worek ;)
(16.07.2021, 23:56)bestspec napisał(a):(16.07.2021, 16:27)pawelsz napisał(a):(16.07.2021, 03:37)bestspec napisał(a): Tu nie jest moim zdaniem ważne czy to jest rewolucja czy coś co z innego produktu włożyli teraz do Fantoma. Ważne jest to że to dodali czyniąc go bardziej kompletnym produktem (Yamaha w Montage/Modx olała ten temat). Nie jest to oparte na SuperNatural czyli próbkach jak SuperNatural Acoustic Organ tylko to symulacja organów elektrycznych typu Tone Wheel i jak wynika z tej prezentacji oficjalnej Rolanda bazuje na tym co mamy w serii VK. Specu, ale ja doskonale wiem co to są hammondy. Chodzi mi o to, że barwy organowe organów elektromechanicznych (czyli nie akustycznych, owszem) siedzą w Integrze czy FA jako brzmienia SuperNatural Acoustic (SN-A) , w odróżnieniu od SuperNatural Synth (SN-S) czy SuperNatural Drums (SN-D). Chodzi mi o typ/rodzaj brzmienia w instrumencie. I masz tam tak samo drawbary jak w Fantomie choć tylko jeden zestaw na pojedynczą barwę. A "organ" to tylko kategoria brzmień bo w ramach SuperNatural Acoustic jeszcze możesz osobno wyodrębnić Piano, E. Piano, Strings i właśnie np Organ. Za to organy które nie są SuperNatural ro brzmienia "syntetyczne" PCMS i składają się jak typowe stare barwy z max czterech multisampli. Perkusje PCMD to też brzmienia syntetyczne ale zbudowane inaczej niż SuperNatural Drums. Myślę, że Jupitery 50 i 80 mają też sporo brzmień SuperNatural Acoustic. A Hammondy znalazły się w typie Acoustic będąc nie-syntezatorami więc je tam umieścili.
Nord Electro 6D 73; Yamaha CK61, YC88
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości