Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nauka na pianinie czy keyboardzie?
09.09.2022, 16:22,
Nauka na pianinie czy keyboardzie?
Cześć,

tak jak pisałem w innym poście zdecydowałem się na naukę gry. Jednak pozostaje dylemat, który instrument wybrać biorąc pod uwagę moje oczekiwania co do granego repertuaru i poziomu jaki chcę osiągnąć. Będę chciał regularnie spotykać się z nauczycielem żeby korygował błędy, podawał nowy materiał i ogólnie kierował moim rozwojem.
Dlaczego się waham pomiędzy pianinem a keyboardem? Przede wszystkim podobają mi się brzmienia syntezatorów, różnego rodzaju 'strings', 'choir', gitary. Chciałbym grać muzykę rozrywkową, filmową, chałturkową też, a z klasyki tylko wybrane kawałki które lubię. Dlatego uważam że dobry jakościowo keyboard tutaj sprawdziłby się lepiej.
 Z drugiej strony pianino mocno stawia na technikę gry, ćwiczenia, różne przejścia pomiędzy akordami - wszystko po to by móc zagrać coraz to trudniejsze kawałki, szczególnie te skomponowane przez Einaudiego, Zimmera, Queen itd. Podoba mi się takie pianistyczne podejście, bo chciałbym rozwijać technikę gry, a nie tylko "odklepywać" kolejne nutki piosenki tak jak to ma miejsce na wielu filmach na YT bez żadnego zrozumienia. Ale czy ma to sens jeśli nie chcę iść w stronę typowej muzyki klasycznej typu Bach, Beethoven? Jak to połączyć? Czy ma sens np. pół roku, rok pianino by nabrać jakiejś podstawowej techniki i później zacząć keyboard czy od razu keyboard, syntezator?
Jeśli to ma znaczenie, to docelowo chciałbym grać ze słuchu, oczywiście po wcześniejszym rozeznaniu w nutach danego utworu żeby grać zgodnie z zapisem. Super słuchu nie mam, wydaje mi się, że ze słuchu łatwo byłoby mi zagrać tylko te najbardziej charakterystyczne części utworu. Myślę, że każdego dnia znajdę 1-2h na granie (łącznie na ćwiczenia i dopracowywanie utworu), w weekendy więcej.

Przepraszam za przydługi post, ale chciałem doprecyzować o co mi chodzi. Jeśli jest jakaś wątpliwość, o której nawet nie wiem żeby napisać, to dopytajcie. Wiem, że jest tutaj sporo doświadczonych osób, które będą w stanie mi pomóc. Dzięki i pozdrawiam.

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Nauka na pianinie czy keyboardzie? - przez Siabal - 09.09.2022, 16:22