|
ROLANDY z rodziny HP500
|
|
21.10.2013, 22:16,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.10.2013, 22:19 przez dzdzystyjames.)
|
||||
|
RE: ROLANDY z rodziny HP500
Cześć,
miałem w sklepie HP-507 i w moim odczuciu to było najlepsze "meblowe" pianino w okolicach 10-12 tyś. zł. Yamaha CLP-470 jest w podobnej cenie i niby ma drewnianą klawiaturę ale to cały czas Yamaha, bardzo specyficzna, trzeba lubić jej mechanikę. Poza tym imo Roland brzmi dużo lepiej: SuperNATURAL Piano, naprawdę dużo dodatkowych brzmień które - w większości - bardzo przyjemnie się słucha a nie są tylko zapychaczami, świetne wbudowane wzmacniacze i głośniki, które sprawiają, że instrument brzmi naprawdę fortepianowo a nie pianinowo. Mechanika klawiatury PHA III Ivory Feel (G bodajże) jak już wspomniałem jest trochę bardziej uniwersalna, trochę łatwiej grać dynamikę wg mnie a wychwyt jest lepiej odczuwalny niż w Yamaszce. Z minusów: niektórzy klienci skarżyli się, że brzmienie Rolanda (SuperNATURAL) jest zbyt wyidealizowane, sterylne. Jak dla mnie jest świetne ale jak zawsze każdy lubi co innego. Dwa - inni lub ci sami narzekali, że nie ma drewnianej klawiatury (lulz). To już zakrawa na snobizm bo przy tak dobrej mechanice i powłoce z iworytu te klawisze mogłyby być nawet z ABSu a i tak nikt by się nie połapał. Polecam rozejrzeć się w sieci Riff bo powinni mieć w kilku miastach jakieś egzemplarze w promocji. Jak nie to i tak polecam ogarnąć jakiś sklep gdzie będzie można instrument dotknąć, pograć, posłuchać. Ja osobiście na Twoim miejscu corneliuszu nie zastanawiałbym się nad niczym innym i brał HP-507 ale jak już wspomniałem, każdy lubi co innego. PS. E-piana, rhodes i organy a la Hammond jak na instrument tego gatunku naprawdę trzymają poziom. PPS. Jeśli chodzi o opłacalność: HP-507 ma imho leprzy stosunek jakości do ceny niż HP-503 także jeśli jesteś w stanie wydać więcej to się nie rozczarujesz ![]() PPPS. Roland ma świetny support w Polsce, jakikolwiek masz problem to gość z firmy będzie siedział na z Tobą na telefonie aż go rozwiążecie. Yamaha dla porównania nie ma supportu w praktyce. Jak chcesz coś kupić to każdy chętnie pomoże ale jak coś się zepsuje, na Wrotkowej wszyscy nagle zachowują się jakby pracowali w hurtowni bananów a nie dystrybucji największej muzycznej korporacji na świecie. Także dobrze, że Yamahy się nie psują
|
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Wiadomości w tym wątku |
|
ROLANDY z rodziny HP500 - przez cornelius - 21.10.2013, 21:15
RE: ROLANDY z rodziny HP500 - przez dzdzystyjames - 21.10.2013, 22:16
RE: ROLANDY z rodziny HP500 - przez cornelius - 28.10.2013, 21:48
RE: ROLANDY z rodziny HP500 - przez hammond - 29.10.2013, 07:56
|