Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wielokanalowy audio interface w Cubase
10.02.2023, 08:31,
RE: Wielokanalowy audio interface w Cubase
Jarek napisał(a): napisał(a):Witaj
Tytułem wstępu ,jak nie trudno się domyslić jestem amatorem.
Rzecz polega na tym, że chciałbym mieć odseparowane kanaly audio dla kilku instrumentów w Cubase podczas grania ,,na żywo,, po to żeby móc wprowadzać korekty brzmień bezpośrednio na instrumencie i dopiero po tej korekcie ewentualnie zapisywania Midi
Przy użyciu Ur 22 mam jeden wspolny kanał audio dla wszystkich instrumentów co powoduje wspólną korekcję itd. ,chciałem je odseparować kupując Tascam US 2000.
Wiem sprzęt stary ale sądziłem że zadziała niestety buntuje sie Cubase[/font][/size][/color]

Moim zdaniem Tascam US 2000 nie do końca się nadaje do tego co chcesz uzyskać (na pierwszy rzut oka), bo masz 4 instrumenty stereofoniczne (klawiszowe) i skoro mają być każde z nich na osobnym kanale w Cubase to potrzebujesz interfejsu audio który ma co najmniej 8 wejść liniowych (US 2000 widze że ma 6 wejść liniowych) i 8 wyjść (Tascam wygląda na to że ma 4 wyjścia liniowe) a i przydało by się więcej wejść i wyjść jak byś kiedyś zestaw instrumentów chciał rozszerzyć. Nie wiem czemu ci się Tascam wiesza w CUbase ale albo nie zainstalowałeś sterowników do niego albo zainstalowałeś ale ustawiłeś zbyt wygórowane parametry sterownika pod kontem latencji i procesor karty Tascam nie wyrabia albo masz zbyt wolny komputer (to tez może być powód więc podaj może jaką masz konfigurację komputera w sensie z czego się składa (procesor, pamięć itp)

Wyjścia audio z twoich instrumentów powinno wchodzić w wejścia liniowe interfejsu audio (dlatego potrzebujesz 8 wejść liniowych przy 4 instrumentach klawiszowych) a następnie 8 wyjść z interfejsu wyprowadzone na 8 wejść miksera (przykładowo jeśli MODX wejdzie na linię interfejsu nr 1 i 2 to wyjścia nr 1 i 2 interfejsu wpinasz na wejście 1 i 2 miksera i analogicznie każdy kolejny instrument wykorzystując następne pary wejść i wyjść itd). Tak bym widział twoją konfigurację w skrócie choć pewne rzeczy w Cubase/interfejsie będą się dublować z tym co możesz robić w mikserze.
Chyba lepiej by ci się sprawdził w takiej konfiguracji PreSonus Quantum ale nie wiem czy twój komputer ma wejście Thunderbolt albo Tascam US-16X08
Wadą opisanej wyżej konfiguracji jest odcięcie sygnałów audio wchodzących na mikser jeśli komputer będzie wyłączony. Aby się pozbyć tego problemu trzeba znaleźć interfejs audio który może działać w trybie Standalone czyli bez użycia komputera też działa (presonus Quantum nie ma takiej funkcji ale Tascam US-16X08 chyba ma). Jest kilka interfejsów które działają w trybie standalone ale nie ma ich dużo.

Inne rozwiązanie to rezygnacja z osobnego interfejsu audio i wymiana miksera na taki ze zintegrowanym interfejsem audio i wtedy masz wszystko w jednym urządzeniu i da się też grać bez użycia komputera.
Wada tej konfiguracji jest fakt że interfejsy audio montowane w mikserach nie są najwyższych lotów kod wieloma względami i zwłaszcza pod kątem latencji co ma wpływ na korzystanie np w instrumentów/efektów VST.

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Wielokanalowy audio interface w Cubase - przez bestspec - 10.02.2023, 08:31