Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Standardowe - instrument dla "świeżaka" w niestandardowo niskim budżecie
01.03.2023, 22:19,
Standardowe - instrument dla "świeżaka" w niestandardowo niskim budżecie
Witam serdecznie każdego zaglądającego!

Założyłem tutaj konto i wątek bo chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych osób których nie mam w swoim otoczeniu.
Brzdąkam hobbistycznie na gitarze która ostatnio więcej się kurzy niż służy (odległości i brak czasu do możliwości jamowania ze znajomymi)
Od dłuższego czasu choruję na pianino i chciałbym rozpocząć przygodę - z oczywistych względów - z pianinem cyfrowym (budżet, sąsiedzi). 
Przede wszystkim mocno obawiam się używek żeby nie "władować" się w leciwy i zużyty sprzęt który może mnie zniechęcić a którego nie potrafię odpowiednio sprawdzić (a przeglądając ogłoszenia różne kwiatki się trafiają) 
Początkowo padło na najtańsze nowe - Yamaha NP-12. Zakładając, że temat mnie wciągnie i zacznie brakować możliwości zaczynam skłaniać się ku większej NP-32 z Graded Soft Touch 76 klawiszy.
I budzę się przeglądając używki z pełnymi 88 klawiszami/Graded Hammer Standard NP-30/31/P-45/P-115 w trzykrotności pierwotnie planowanego wydatku...

Tu moje pytanie gdzie postawić sobie granicę - użytku praktycznego, szerokości brzmień, wygody nauki/późniejszej gry? 
Yamahy wydają mi się mieć bardzo przyjemne brzmienie. 
Czy lepiej celować w starszy używany model czy coś z nowych serii? (na co zwrócić uwagę przy kupnie - żeby klawisze były "zużyte" gołym okiem to musi być już chyba naprawdę czochrany sprzęt) 
Nie planuję kompletnie uczyć się klasyki, chyba że do ćwiczeń dłoni - preferuję rock/blues może muzykę popularną. 
Line-out i podłączenie do wzmacniacza gitarowego byłby mile widziany (wyjście słuchawkowe wystarczy?) 

Z góry dziękuję z odpowiedzi, pozdrawiam

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Standardowe - instrument dla "świeżaka" w niestandardowo niskim budżecie - przez Zbig123 - 01.03.2023, 22:19