Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy Roland FP-E50 to dobry wybór dla początkującego?
14.12.2023, 21:36, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.12.2023, 21:47 przez pga.)
RE: Czy Roland FP-E50 to dobry wybór dla początkującego?
(14.12.2023, 19:52)bestspec napisał(a): Może się zdarzyć że rolandowska będzie w tym wypadku lepsza (ale nie koniecznie bo to sam powinieneś zdecydować) ale ta z MODX+ w tej półce nie jest zła natomiast na pewno MODX+ ma więcej lepszych barw opartych na samplach i pianina są tam o niebo lepsze jak w Falcon 08 a to dla ciebie myślę bardzo ważne aby pianina akustyczne czy elektryczne dobrze brzmiały. Roland może się okazać nieco lepszy w barwach syntezatorowych ale tylko jeśli dokupisz do niego tzw Model Expansions czyli wirtualne emulacje rolandowskich starych syntezatorów (bez tych rozszerzeń porównując MODX+ do Fantom 08 to mimo wszystko moim zdaniem barwy fabryczne nawet te syntezatorowe są w MODX+/Montage lepsze).
Roland jest bardziej zamknięty bo dodatkowe barwy do niego możesz mieć tylko od Rolanda (za jego pośrednictwiem w Roland Cloud) natomiast do MODX+/Montage jest dużo więcej rozszerzeń z barwami i samplami i nie tylko od Yamahy ale od wielu innych firm i te dodatkowe barwy/sample to również o wiele lepsze nowe Pianina ale też inne barwy typu syntezatorowego. MODX+ jest więc zdecydowanie bardziej otwarta na współdziałanie z firmami trzecimi co do rozszerzeń dla niej.
Obsługa i struktura obu instrumentów jest bardzo podobna więc nie ma to moim zdaniem istotnego wpływu.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź - z przesłuchań w internecie i porównań brzmienia MODX+ też wydawały mi się lepsze i bardziej zniuansowane, co oczywiście nie oznacza że te z Rolanda są złe jak na moje potrzeby o których pisałem. Dlatego to bardziej interface użytkownika i wygoda obsługi wydawała się mi w tym przypadku ważniejsza.
Natomiast nadal mam głębokie wątpliwości czy akurat syntezator sprzętowy na tym etapie jest właściwym wyborem dla mnie więc ciągle szukam alternatyw dla FP-E50 odpowiednich dla moich potrzeb.

Przeanalizowałem trochę kart charakterystyki interface MIDI dla różnych instrumentów i uważam, że brak mulitimbral w FP-E50 to rzecz zadziwiająca i zapewne celowe działanie, aby zawęzić grupę użytkowników właśnie tego modelu na rzecz innych produktów. Zarówno FP-30X jak i wspomniana już Yamaha DGX-670 może odbierać dane MIDI na wszystkich 16-tu kanałach i właśnie to wygląda na standard. Co więcej - nawet proste keyboardy Casio CT-460 z lat 80-tych z zaledwie 10-głosową polifonią też były multitimbral, choć na 4 kanałach, więc polityka Roland w stosunku do właśnie tego całkiem sympatycznego modelu wydaje się jeszcze bardziej zaskakująca.

Wszystko wskazuje na to, wybiorę Yamahę DGX-670, która ma to, co powinna w tym pełne a nie wykastrowane MIDI. Więc razem z jakimś DAW + paroma, nawet darmowymi syntezatorami VST będę miał wszystko, co będzie mi może być potrzebne na parę lat. Działanie klawiszy typu GHS Yamahy miałem okazję poznać i jak dla mnie jest zupełnie OK, choć ponoć lepszej klawiatury od Rolanda nie sprawdzałem.
Może tylko poczekam jeszcze kilka miesięcy, bo jeśli Yamaha wypuściłaby niebawem (a dotychczas robiła to w I kwartale roku) kolejny model np. z dodanym Bluetooth MIDI i interfejsem audio po USB to miałbym już wszystko, czego mogę w najbliższym czasie potrzebować, choć może w nieco mniej kompaktowej formie i minimalistycznej w porównaniu z FP-E50, ale to najmniejszy problem...

Jeszcze raz dziękuję za pomoc - uchroniłeś mnie przed wpakowaniem się w FP-E50 z jednym kanałem odbierającym dane MIDI, chyba już bardziej okroić tego nie mogli ;-)

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Czy Roland FP-E50 to dobry wybór dla początkującego? - przez pga - 14.12.2023, 21:36