Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miks + mastering w domowych warunkach....
03.02.2024, 12:15,
RE: Miks + mastering w domowych warunkach....
Nie jestem w tym temacie jakimś specjalistą itp ale według mojej teorii to każde urządzenie audio ma swoje niepowtarzalne brzmienie. Jest tak z interfejsami audio które dzięki użyciu specyficznych procesorów sygnałowych i przetworników mają swoje unikalne brzmienie o większej lub mniejszej dynamice i mówimy że coś brzmi cieplej lub bardziej szorstko itp, a oczywiście wpływ ma na to też cały tor audio po przez wzmacniacz i głośniki również. Dlatego ten sam wirtualny syntezator brzmi w niuansach inaczej na profesjonalnym interfejsie audio w porównaniu do tego kiedy użyjemy interfejsu audio wbudowanego w płytę główną np laptopa (ja przynajmniej taką różnicę słyszę a robiłem wiele prób). Nie bez przyczyny moim zdaniem w profesjonalnym studio nagrań raczej nie spotkasz taniego interfejsu audio mimo że miał by on na papierze porównywalne technicznie parametry jak profesjonalny interfejs RME, Lynx czy Antelope Audio itp.
Podobnie jest z konsolami mikserskimi gdzie cały tor audio jest specyficzny brzmieniowo dla danej konsoli (charakterystyka EQ, filtrów, kompresorów i innych w danym mikserze) i nie bez powodu jest dużo wtyczek VST które mają emulować działanie konkretnej konsoli tzw channel strip jak dla przykładu ta wtyczka.
Tu dochodzimy do kolejnego pytania czyli w jaki sposób odsłuchujesz to co robisz na laptopie. Czy trafia to na te same odsłuchy co z miksera i czy przechodzi ponownie przez mikser i w jaki sposób czy cyfrowo czy analogowo?
Jeśli sygnał trafia z laptopa ponownie na mikser analogowo to przyczyną może być twój interfejs audio działający z laptopem (przy założeniu ze w laptopie nie używasz pluginów a cała korekcja ponownie odbywa się na mikserze) ale też całe mnóstwo innych rzeczy jak pluginy zastosowane w Reaper itp.
Masz rację że tu i tu to są te same pliki Wav ale w obu przypadkach przechodzą one przez zupełnie inne tory audio i tu powstaje różnica i wyeliminować to nie będzie łatwo bo rozwiązaniem może być zastosowanie np innego interfejsu audio albo zastosowanie odpowiednich wtyczek itp.
Są to tylko moje przypuszczenia, bo jak wspominałem nie jestem w tej dziedzinie specjalistą itd. i może jakiś akustyk czy profesjonalny realizator dźwięku udzielił by zupełnie innej odpowiedzi i rozwiązał twój problem Wink

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Miks + mastering w domowych warunkach.... - przez bestspec - 03.02.2024, 12:15

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Forum portalu Muzykuj.com | Wróć do góry | | Wersja bez grafiki | RSS