|
Uszkodzony wyświetlacz w Juno G
|
|
28.10.2024, 19:07,
|
||||
|
RE: Uszkodzony wyświetlacz w Juno G
Musisz sobie zdać sprawę że wróżenie z fusów nie daje żadnej gwarancji.
![]() Nikt ci tu nie da gwarancji że usterka dotyczy wyświetlacza, a nie płyty głównej i że wyświetlacz, który kupisz będzie długo działał (pomijam fakt, że na rynku mogą być oryginalne wyświetlacze ale też ich zamienniki, które często okazują się lepsze i wytrzymują dłużej). Musisz sam sobie to oszacować, czyli koszt zakupu uszkodzonego Juno G dodać koszt wyświetlacza i jego wymiany i wziąć ryzyko, że może to wszystko niepotrzebnie, bo uszkodzona jest płyta. Z serwisem to nie wiem jak to dziś jest z tak starym instrumentem ale możesz do nich zadzwonić albo napisać. Ja miałem podobną sytuację z wyświetlaczem Rolanda Fantom XR. Też kupiłem za grosze egzemplarz z uszkodzonym wyświetlaczem (też tylko podświetlał tło) i zadzwoniłem do serwisu Rolanda z pytaniem czy mi go naprawia i ile to by kosztowało ale mi odpowiedzieli że zapasy wyświetlaczy już się skończyły i nie planują wznowienia ich produkcji. Zacząłem więc szukać zamienników i po pewnym czasie ponownie się pojawiły (bo tez na jakiś czas zniknęły z rynku) więc kupiłem i sam sobie wymieniłem (to bardzo proste). Wyświetlacz mnie kosztował o wiele więcej jak sam moduł Fantom XR ale w sumie to i tak wyszło o wiele taniej niż bym kupił używany Fantom XR z działającym wyświetlaczem więc i tak się to opłacało. Wyświetlacz wygląda i wyświetla identycznie jak oryginał i działa do dziś bez zastrzeżeń a już sporo czasu minęło. Jeśli się zdecydujesz i kupisz Juno i chcesz pomajsterkować to zanim kupisz wyświetlacz wymontuj ten który jest i przeczyść taśmę połączeniową którą jest on przyłączony do płyty głównej oraz to gniazdo, bo w necie jest wiele na ten temat że bardzo często przyczyną tego że działa tylko podświetlanie jest niestykająca taśma połączeniowa. Ja osobiście bym obstawiał że jest 90% szans że przyczyną niedziałania wyświetlacza jest wyświetlacz a nie płyta główna ale sam podejmij decyzję.
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Roland Juno Di - Uszkodzona płyta główna | Tektronik | 0 | 3,005 |
24.09.2019, 12:33 Ostatni post: Tektronik |
|
| Juno DS-88 | hammond | 23 | 49,794 |
05.07.2018, 09:39 Ostatni post: zagoor |
|
| Roland Juno Stage - Master EQ trzaski i inne problemy | Ralph1983 | 3 | 9,698 |
05.05.2016, 22:32 Ostatni post: Poziom40 |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości