|
NAMM 2025 - Roland V-Stage
|
|
21.01.2025, 19:58,
|
||||
|
RE: NAMM 2025 - Roland V-Stage
Tu jest film na którym jeszcze wszystko szczegółowo omówione przez przedstawiciela Rolanda (link na samym dole tekstu).
Widać że dobrze przemyślane instrument na scenę, ale też pod innymi kontami, bo posiada interfejs audio, aż 4 złącza usb z czego 2 dedykowane do podłączenia dodatkowych zewnętrznych sterowników czy klawiatur USB-MIDI (np dodatkowa klawiatura syntezatorowa jeśli chcemy mieć osobno dla barw organowych), możliwość zarządzania DAW i integracja z Main Stage oraz dogłębna edycja barw syntezatorowych za pomocą Zenology i importowanie ich do V-Stage. Na uwagę zasługuje fakt że w cenie dostajemy możliwość wgrania kilku rozszerzeń typu Model Expansion (do wyboru Jupiter-8, Juno-106, SH-101, JX-8P,) i oczywiście można wgrywać wszystkie rozszerzenia dostępne dla Zen-Core (nie ma informacji ile na raz można zmieścić w V-stage). W porównaniu do Nord Stage na pewno możliwości są większe w Rolandzie V-Stage. Dla przykładu w Nord Stage mamy 3 silniki brzmieniowe ale Scenę można zbudować z dwóch Layer-ów jednocześnie (dwa różne silniki brzmieniowe nałożone na siebie lub z podziałem na klawiaturze). W V-Stage mamy 4 silniki brzmieniowe z czego syntezator jest podwójny więc w sumie jest 5 i w Scenie możemy użyć 5 layer-ów nałożonych na siebie i/lub z podziałem na klawiaturze ( dwa brzmienia syntezatora oraz jedno brzmienie z sekcji pianin akustycznych + jedno z sekcji pianin elektrycznych + jedne organy). Możliwości to jedno, a brzmienie to druga ważna sprawa więc zwolennicy brzmień "nordowskich" zapewne zostaną przy Nord Stage ale jest wielu zwolenników brzmienia "rolandowskiego" więc ci pewnie pójdą w kierunku Roland V-Stage. Ja akurat jestem z tej drugiej grupy ale instrument typowo na scenę nie jest mi potrzebny .https://www.youtube.com/watch?v=TBx2nQxlaco
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| NAMM 2026 | bestspec | 26 | 4,041 |
18.07.2026, 10:54 Ostatni post: bestspec |
|
| Roland Zenology GX na iPad - Już jest i za darmo | bestspec | 0 | 212 |
13.05.2026, 01:42 Ostatni post: bestspec |
|