|
NAMM 2025 - Roland V-Stage
|
|
25.01.2025, 22:44,
|
||||
|
RE: NAMM 2025 - Roland V-Stage
(25.01.2025, 21:32)garit napisał(a): Dzięki, tak coś mi się wydawało, że opanowałeś te sprawy z Zen Core. Ja dawno już sprzedałem Integrę i już nie mam kontaktu z Rolandem. Nie wiem jak rozumieć specyfikację Nord Stage 4 i skąd ci się te 7 warstw wzięło. W specyfikacji wyraźnie stoi: "2 Individual Layer Scene Setups" i nie wiem jak to rozumieć w zasadzie. Do tego widzę że można klawiaturę podzielić max na 4 strefy bo jest "Up to 3 Split Points (4 Keyboard Zones)" i to prawda że dla sekcji Piano i Organ widać informacje o 2 warstwach bo jest informacja "2 Layers (2-Part Multitimbral)" ale nie rozumie jak się to ma do "2 Individual Layer Scene Setups" z ogólnej specyfikacji. Co do syntezatora w NS 4 to fakt że barwa syntezatora może się składać się z 3 warstw (trochę okrojone Nord Wave 2 bo tam można barwę budować z 4 warstw) tylko że jak tak się patrzy to nie zapominaj, a znasz to zapewne z Integry, że w Rolandach pojedyncza barwa syntezatora składa się z 4 warstw i tak też jest w Zen-Core, a w V-Stage można użyć 2 warstw syntezatora czyli w sumie 8 warstw syntetycznych. Co do różnic to do NS4 można ładować skompresowane sample i co prawda tylko jeden na klawiaturę, a w V-Stage na tą chwilę wygląda na to, że nie ma możliwości ładowania własnych sampli (przynajmniej nie znalazłem takiej informacji). Nie ma też jasnej informacji czy można ładować rozszerzenia Zen-Core ale te z dodatkowymi samplami. sporo niewiadomych jeszcze. Tak do porównania obu konkurentów to trochę zagmatwana ta specyfikacja Nord Stage 4 szczerze mówiąc. Przydało by się aby się ktoś wypowiedział kto ma NS 4, to by była większa jasność co do bezpośrednich różnic. ( a jeśli ty masz NS4 lub dobrze je znasz to potwierdź proszę jak to z tymi warstwami jest) Ale tak jak piszesz nie parametry są najważniejsze ale trzeba to ograć
Hardware: Kurzweil PC3K8, Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6, Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne... VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne. |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| NAMM 2026 | bestspec | 26 | 4,042 |
18.07.2026, 10:54 Ostatni post: bestspec |
|
| Roland Zenology GX na iPad - Już jest i za darmo | bestspec | 0 | 212 |
13.05.2026, 01:42 Ostatni post: bestspec |
|