Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
10.02.2025, 14:07,
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
Witam Forumowiczów,

Zamierzam nagrywać podkłady oraz jakąś swoją muzykę (tylko piano). Do tej pory podłączałem piano bezpośrednio do komputera (line-in) i przechwytywałem audio. Niestety latencja zabija cały efekt, walczę, kombinuję, ale całkowicie nie umiem się jej pozbyć.

Pomyślałem więc, że kupię jakiś zewnętrzny interface (M Audio M-Track Duo?) i może to pomoże. Ostatnio doszedł jeszcze jeden problem, ponieważ muszę nagrać ten sam podkład w kilku różnych tonacjach. Stąd już krótka droga do przerzucania się z opóźnionego latencją audio, na midi (nie wiem czy to dobry kierunek, ale wydaje się chyba najrozsądniejszy). W związku z tym postanowiłem zrewidować całą drogę dźwięku, od piana do efektu końcowego:

1. czy możecie polecić (o ile jest konieczny) jakiś interface, najlepiej obsługujący zarówno audio (w celu zredukowania latencji o ile najdzie mnie ochota na nagrywanie audio), jak i midi.

2. software (znów najlepiej, o ile istnieje) przechwytujący zarówno midi jak i audio. Jeśli uda mi się nagrać dobrze w audio, to super, jeśli nie, to w midi zawsze mogę wyprostować pojedyncze kiksy. Nie potrzebuję kilku-GB kombajnu do zaawansowanej obróbki dźwięku z milionem funkcji, ale raczej czegoś lżejszego.

3. Skoro mowa o midi, to może od razu jakaś wtyczka (o ile jest potrzebna), która urealni to pianko na tyle, aby brzmiało w miarę dobrze. Jeśli taka istnieje, to może całkiem zrezygnuję z nagrywania audio na rzecz midi.

Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki!

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp. - przez Kwintyliusz - 10.02.2025, 14:07