|
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
|
|
10.02.2025, 14:07,
|
||||
|
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
Witam Forumowiczów,
Zamierzam nagrywać podkłady oraz jakąś swoją muzykę (tylko piano). Do tej pory podłączałem piano bezpośrednio do komputera (line-in) i przechwytywałem audio. Niestety latencja zabija cały efekt, walczę, kombinuję, ale całkowicie nie umiem się jej pozbyć. Pomyślałem więc, że kupię jakiś zewnętrzny interface (M Audio M-Track Duo?) i może to pomoże. Ostatnio doszedł jeszcze jeden problem, ponieważ muszę nagrać ten sam podkład w kilku różnych tonacjach. Stąd już krótka droga do przerzucania się z opóźnionego latencją audio, na midi (nie wiem czy to dobry kierunek, ale wydaje się chyba najrozsądniejszy). W związku z tym postanowiłem zrewidować całą drogę dźwięku, od piana do efektu końcowego: 1. czy możecie polecić (o ile jest konieczny) jakiś interface, najlepiej obsługujący zarówno audio (w celu zredukowania latencji o ile najdzie mnie ochota na nagrywanie audio), jak i midi. 2. software (znów najlepiej, o ile istnieje) przechwytujący zarówno midi jak i audio. Jeśli uda mi się nagrać dobrze w audio, to super, jeśli nie, to w midi zawsze mogę wyprostować pojedyncze kiksy. Nie potrzebuję kilku-GB kombajnu do zaawansowanej obróbki dźwięku z milionem funkcji, ale raczej czegoś lżejszego. 3. Skoro mowa o midi, to może od razu jakaś wtyczka (o ile jest potrzebna), która urealni to pianko na tyle, aby brzmiało w miarę dobrze. Jeśli taka istnieje, to może całkiem zrezygnuję z nagrywania audio na rzecz midi. Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki! |
|||
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki… | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Słuchawki do stage piana | Qaroll | 11 | 18,633 |
04.11.2021, 18:14 Ostatni post: pawelsz |
|
| Podłączenie 2-óch syntezatorów przez midi | dubbles | 0 | 2,734 |
20.06.2018, 15:13 Ostatni post: dubbles |
|