Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
11.02.2025, 06:53,
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
@bestspec, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, na prawę sporo aktualnej wiedzy w jednym wpisie!

1. Przepraszam, jasne że garść technikaliów na pewno będzie pomocna. Komputer to nie żaden mocarz do pracy studyjnej, zwykła biurwa na Win 10 :-) Intel Core i9-13900, 128GB RAM, płyta główna B760M DS3H DDR4 z wbudowaną kartą dźwiękową. Natomiast piano to Korg SV1 w wersji 88 klawiszy. Z tego co się orientowałem, to w nim wyjście midi jest. Pomysł z innym rodzajem interfejsu jest jak najbardziej godzien rozpatrzenia. Mam wokalistkę która sporadycznie będzie realizować się u siebie do podkładów które nagram i wtedy będę próbował składać to w całość. Ale czasem pewnie będziemy razem pracować u mnie - wtedy większa ilość wejść ma sens.

2. Cakewalk był pierwszym, który przyszedł mi do głowy więc cieszę się, że też go zaproponowałeś :-) Myślę, że będzie dość łatwo nauczyć się go na tyle, żeby ogarnąć moje potrzeby "realizatorskie".

3. Moja ostatnia przygoda z midi skończyła się na wgrywaniu dzwonków na telefon we wczesnych latach '2000 :-) Sądziłem, że nieważne z czego nagram midi, komputer odtworzy plik najbardziej zbliżoną barwą, jednak pewnie daleką od brzmienia piana. Stąd było moje pytanie o wtyczkę która poprawiła by barwę podkładu na wyjściu aby uzyskać efekt jak najbardziej zbliżony do nagrania audio. Nie dążę tu oczywiście do brzmienia Yamahy C7 ale do próby pozbycia się "kanciastości" midi oraz ogólnej poprawy głębi. Jeśli jednak mówisz, że zapisany podkład będzie brzmiał tak jak z piana, to będę jak najbardziej usatysfakcjonowany.

Podsumowując: 1. Arturia MiniFuse2 jako interface (wyjścia zarówno midi jak i audio); 2. Cakewalk (bo również przechwytuje oba formaty dźwieku); 3. olać sprawę, dźwięk z piana załatwi robotę.

Zgadza się?

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp. - przez Kwintyliusz - 11.02.2025, 06:53