Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
11.02.2025, 23:05,
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
(11.02.2025, 11:28)krajewski26 napisał(a): bestspec
Moglbys zerknac na moje pytania 5 postow wczesniej i odpowiedziec

Nie bardzo wiem o które pytania ci chodzi te o PSR? Najlepiej je przytocz ponownie.

(11.02.2025, 11:28)krajewski26 napisał(a): 2 sprawa. Skoro zostal juz poruszony temat interfejsow audio. Jak dobre masz w nich rozeznanie.

Myśle że dobrzeWink

(11.02.2025, 11:28)krajewski26 napisał(a): Czy da sie kupic interfejs w ok.2-3tys do ktorego mozna jednoczesnie podlaczyc 3 klawisze (tak aby pidczas gry mozna bylo z nich wszystkich jednoczesnie korzystac, tzn. na jednym puscic jakis drum pattern, na innym grac barwe a z innego dac np pady, tak aby to tworzylo spojna calosc) oraz aby mozna bylo nagrywac dzwiek/samplowac o bardzo dobrej jakosci.

Pewnie że się da (czego się dziś nie daWink ). Musisz kupić interfejs który ma 8 wejść (3 instrumenty stereo to 6 kanałów więc 2 kanały zostają ci na podłączenie czwartego klawisza w przyszłości albo dwóch urządzeń mono jak mikrofon czy gitara). Mało jest interfejsów z sześcioma wejściami, a że lepiej zawsze mieć zapas, to proponuje interfejs z ośmioma wejściami.
Oto kilka propozycji dla Ciebie:

Focusrite Scarlett 18i20 4th Gen (może pracować w trybie Standalone czyli bez podłączonego komputera co się czasem może przydać jeśli chcemy sobie tylko pograć na podłączonym do interfejsu sprzęcie/instrumentach i ma dośc rozbudowany przedni panel co sie tez przyda)
Motu UltraLite Mk5 (zapewnia niższą latencję (jest szybsza) jak oba modele Focusrite i Behringer (więc lepszy wybór pod kątem korzystania z wirtualnych syntezatorów i procesorów choć różnica jest nie duża) i działa również w trybie Standalone (jej mikserem można zarządzać zdalnie dedykowaną aplikacją na iPad ale nie wiem czy też w trybie Standalone)
Focusrite Scarlett 18i16 4th Gen (bardzo podobna do Scarlett 18i20 czyli zapewnia Standalone i taka samą latencję ale ma mniej rozbudowany przedni panel)
Behringer UMC1820 (najtańsza ale nie nie ma trybu Standalone ale jeśli komuś na tym nie zależy, to całkiem dobry wybór (dobry stosunek ceny do możliwości)). Nie miałem z nią do czynienia ale mam kolegę który ja ma i jest zadowolony a ma wiele instrumentów klawiszowych i dużo korzysta też z wirtualnych syntezatorów (więc zakładam ze jest dla niego wystarczająco szybka i zapewnia mu akceptowalna latencję)

Tak na marginesie:
Moim zdaniem zwłaszcza dla klawiszowców (szczególnie z dużą ilością instrumentów) najlepszym interfejsem na rynku w cenie do 5000 zł jest Arturi Audifuse 16Rig (nabyłem za 4200zł). Rewelacyjnie szybka (bardzo niska latencja więc super do wirtualnych syntezatorów), bardzo duża ilość wejść i wyjść, mega duże możliwości konfiguracyjne, niespotykane w tym przedziale cenowym rozwiązania, może działać w trybie standalone (bez podłączonego komputera) i w tym trybie może służyć jako pełnowartościowy mikser dla wszystkich wejść i wyjść i do tego z panela przedniego w tym trybie standalone mogę robić prawie wszystko (regulować głośności poszczególnych kanałów, mutować, włączać "solo", wgrywać różne konfiguracje miksera i wiele więcej). W innych interfejsach w tej półce cenowej które mogą działać w trybie standalone czyli samodzielnie bez komputera nie wiele da się regulować w tym trybie (najczęściej ustawiasz konfigurację miksera w komputerze i zapisujesz do pamięci i po odłączeniu od komputera juz nie masz jak zmienić poszczególnych parametrów jeśli panel przedni interfejsu na to nie pozwala) a w 16Rig jest po prostu poezja.

https://www.youtube.com/watch?v=HmOvt1ecwGA
https://www.youtube.com/watch?v=gLtwgH0GMiM

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp. - przez bestspec - 11.02.2025, 23:05