Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
12.02.2025, 09:10,
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
(12.02.2025, 02:28), krajewski26 napisał(a): 1.Znasz jakis tanszy zamiennik dla Audiofuse 16Rig, bo np. taki focusritte 18i16 czy nawet 20 jest jednak 2 x tanszy a czytajac opis Audiofuse jest troche funkcji z ktorych bym raczej nie skorzystal. Poza tym interfejs musze miec nowy, wiec musze Audiofuse odpuscic, mimo ze cholernie mi sie podoba.

2. Jak dobrze zrozumialem to aby w pelni edytowac (eq,efekty itd.) wszystkie sciezki to musze:
a) zestawic interfejs audio + mikserr cyfrowy np. focusrite 18i20 + behringer x18
b) albo zakupic sam interfejs audio a reszte zrobic juz oprogramowaniem czyli daw+ wtyczki
Ktora opcja, a czy b jest lepsza w kwesti mozliwosci do ceny

3. Spokojnie rozumiem roznice miedzy audio a midi. Midi to tylko szablon z ustawieniami, a audio to juz gotowy dzwiek wygenerowany na podstawie tego szablonu. Troche zle opisalem pytanie to teraz wyjasnie lepiej.
Mam instrument fizyczny z bankami dzwiekow wgranymi przez producenta  (to ta Yamaha MO8 od kuzyna. Pozbyl sie jej bo zabierala mu miejsce na strychu.). Juz go troche obczailem fizycznie z instrukcja. To okrojony motif es. Niestety kiepsko bedzie na nim zbudowac jakis utwor. Dlatego wpadlem na taki pomysl.
Chcialym w jakims DAW-e stworzyc pliki midi i kazda sciezke przypisac do barwy z tej Yamahy MO8 a nawet przypisac efekty typu chorus, reverb, panorame itp zgodne z tym co w MO8. Nastepnie nagrac taki plik midi na pendrive i zaimportowac go do do tej Yamahy. Dlatego pytalem czy barwy z tej Yamahy da sie jakos przeniesc do DAW aby na komputerze stworzyc dedykowany plik na ta Yamahe. Pliki midi mimo ze to szablony, ktore dopiero brzmia wygenerowane przez dany modul dzwiekowy to czesto tworzone sa w oparciu o banki brzmien tworcy. Ci z kolei nie trzymaja sie standardow GM i wgrane do jakiegos innego instrumentu  wykrzaczaja sie, np. na wszystkuch sciezkach pojawia sie piano, albo piano zastepuje bas, perkusje albo leady i wtedy brzmi to okropnie.

Ad.1 Audiofuse 16Rig nie ma zamiennika (zamiennik musiał by mieć to samo albo prawie to samo i być tańszy) Oba modele Focusrite ci w zupełności wystarcza z tym ze ja raczej bym sugerował 18i20 (bliżej 16Rig jeśli chodzi o ogólne możliwości).
Ad.2 Coś pokręciłeś bo w zestawie a) bo Focusrite to nie mikser cyfrowy. Wiesz jak nie wiem czy ty chcesz wszystko obrabiać w mikserze cyfrowym (ma ograniczona niewielka ilość efektów itp) i nie używać komputera, czy obrabiac wszystko w komputerze w kótrym możesz mieć co chcesz i ile chcesz efektów. Myślę że mikser cyfrowy jest ci zbędny i wszystko będziesz robił w DAW.
Ad.3 Odgrywając pliki midi nie musisz korzystać z barw GM możesz korzystać z barw które sam stworzysz w Mo8. Musisz tylko na MIDI nagrać też komunikaty która ścieżka ma mieć przyporządkowaną którą barwę z twojej MO8 i bedzie tak jak piszesz że obrobisz sobie MIDI w DAW bo wygodniej i przeniesiesz przez usb do Mo8 i jak odtworzysz to MIDI w Mo8 to będziesz miał właściwe barwy. Przypadek że plik midi odgrywa niewłaściwie przyporządkowane barwy świadczy tylko o tym że ktoś go opracował nieprofesjonalnie albo zrobił to świadomie bez wykorzystania barw GM aby inny użytkownik sam przyporządkował sobie barwy bo mi inny instrument..

Hardware: Kurzweil PC3K8,  Waldorf Iridium desktop, Yamaha Modx 6,  Access Virus Ti2 desktop, Arturia AudioFuse 16Rig, iPad Pro,
DAW / VST hosts: Cubase 14 Pro, Bendlab Cakewalk, Ableton Lite, Akai VIP 3 i inne...
VSTi: NI Komplete 15 Collector's Edition, Arturia V Collection 11 Pro + Pigments 6, Korg Collection 5,IK Multimedia: Total Studio 5 MAX, AAS Ultra Analog VA-3, Roland Zenology, UVI Falcon, Steinberg Absolutee 6 i inne.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp. - przez bestspec - 12.02.2025, 09:10