Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
16.08.2025, 20:31,
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp.
Masz rację, aczkowiek sądziłem, że gitara symbolizuje każdy instrument inny poza głosem ludzkim. Instrukcja się kłania...
Za tydzień piano jedzie do serwisu (jescze nie wiem, do którego miasta, ale gdzieś je wywiozę).

Abstrahując... i wracając do kwestii szumów: zrobiłem kilka próbnych nagrań samego kanału lewego (tego, ktory działa dobrze), aby spróbować jak najbardziej je ograniczyć. Włączyłem sobie direct mono, żeby nie zwariować na jedno ucho.

1. Piano jak najciszej + Arturia na 50% = nagranie bardzo ciche, bez przesterów, po podgłośnieniu w Ableton szumy występują.
2. Piano na 100% + Arturia jak najciszej = nagranie również ciche, po podgłośnieniu w Ableton szumy sporo większe.
3. Piano na 50%, Arturia na 50% = nagranie w miarę klarowne, ale i szumy adekwatne.

Ja wiem, że to nie mikser z milionem pokręteł, ale już tutaj bez początkowej wiedzy, potencjalnych ustawień jest sporo.

Chyba, że to ja już wariuję i te szumy to coś naturalnego, bo po prostu nie da się ich bardziej zniwelować w warunkach domowych. Po prostu trzeba wyciąć je na początku, gdzie są najbardziej słyszalne (bo nie zakrywa ich dźwięk piana) i będzie git?

Czy istnieje chociaż w przybliżeniu jakiś "złoty setup", czy to kwestia kombinowania?
Jeśli uchwycę się jednej rzeczy, np. jeśli sygnał z piana zawsze powinien być na max i powinienem sterować tylko Arturią, to już mam jakiś punkt zaczepienia.

(PS. Na ostatnich 3 gigach, akustyk kazał mi rozkręcić piano na max, raz podpinał piano przez line-out, a raz przez xlr).

Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Podłączenie piana do PC - interface, software, itp. - przez Kwintyliusz - 16.08.2025, 20:31